Plannen kabinet voor corona

20 januari: De informatie op deze pagina wordt mogelijk aangepast op basis van de persconferentie vanĀ 20 januari.

Door de tijdelijke coronawet kan de overheid besluiten dat er meer of minder maatregelen nodig zijn. Voordat de nieuwe regels ingaan, mogen verschillende organisaties zeggen wat ze ervan vinden. Bijvoorbeeld het Openbaar Ministerie, politie en organisaties voor onderwijs, sport en zorg. Daarna neemt het kabinet een besluit. Als er een gevaarlijke situatie is, kan een nieuwe regel meteen ingaan.

Lees meer over de tijdelijke wet maatregelen COVID-19 (coronawet).

Plannen die het kabinet goed heeft gekeurd

 • Experimenten om evenementen veilig door te laten gaan

  Vanaf half januari komen er gecontroleerde experimenten (field labs) met publiek bij sportwedstrijden, theatervoorstellingen en zakelijke congressen. Het doel is om te onderzoeken hoe zulke evenementen zo veilig mogelijk kunnen verlopen als daar weer ruimte voor is. Bekijk de huidige maatregelen op de pagina corona en evenementen.
 • Topsporters mogen vanaf 17 januari weer trainen en wedstrijden spelen

  Het gaat om, zowel voor mannen als voor vrouwen, de volgende sporten: hockey, basketbal, waterpolo, volleybal, handbal, korfbal, beachvolleybal, honkbal, softbal, rugby, ijshockey, rolstoelbasketbal, zaalvoetbal, cricket, badminton en tafeltennis. Bekijk de huidige maatregelen op de corona en sport.

Plannen wettelijke quarantaineplicht

Teveel mensen houden zich niet aan de quarantaineregels. Daarom overweegt het kabinet de volgende aanvullende wettelijke regeling:

 • Quarantaineplicht bij positieve testuitslag

  De GGD registreert alle positieve testuitslagen. Wie positief test op corona krijgt een dringend quarantaineadvies. De burgemeester van uw regio kan dit omzetten in een quarantaineplicht via een beschikking. De burgemeester kan dit doen naar aanleiding van signalen. De quarantaineplicht wordt lokaal gehandhaafd. Iemand die zich hier niet aan houdt kan een bestuurlijke boete krijgen. Die boete kan zwaarder worden als u zich ook niet aan andere maatregelen houdt (bijvoorbeeld aan het verbod op groepsvorming).

 • Quarantaineplicht voor reizigers

  Alle inkomende reizigers uit hoog-risicogebieden worden geregistreerd. Voor hen geldt een wettelijke quarantaineplicht. De lokale burgemeester zorgt voor toezicht en handhaving.

Het gaat hier om voorgenomen beleid. Bekijk de huidige maatregelen op de pagina In thuisquarantaine door corona.