Vaccinatiebewijs regelen als coronabewijs

Bent u volledig gevaccineerd tegen het coronavirus? Dan kunt u uw bewijs van vaccinatie met CoronaCheck omzetten in een coronabewijs. Bijvoorbeeld om op reis te gaan of voor uw terugreis naar Nederland.

Vaccinatiebewijs ophalen in de CoronaCheck-app of op CoronaCheck.nl

De meeste mensen kunnen via de CoronaCheck-app een digitaal coronabewijs maken. Of op CoronaCheck.nl hun papieren vaccinatiebewijs printen. Dat kunnen zij gebruiken als:

Aangesloten op RIVM en GGD

CoronaCheck haalt vaccinatiegegevens op uit de systemen van het RIVM en de GGD. Als u toestemming hebt gegeven om uw gegevens met het RIVM te delen, heeft de zorgverlener die u geprikt heeft uw gegevens doorgegeven aan het RIVM. Maar ook zonder deze toestemming kunt u een vaccinatiebewijs krijgen. Bent u kort geleden gevaccineerd? Het kan tot 3 dagen duren voordat u uw gegevens kunt ophalen met CoronaCheck.

Eisen vaccinatiebewijs

U heeft recht op een vaccinatiebewijs als u volledig gevaccineerd bent. Dat is als voor u 1 van de volgende situaties geldt:

Vaccinatiebewijs na 2 of 4 weken weken geldig in Nederland

De geldigheid van uw vaccinatiebewijs hangt af van welk vaccin u kreeg en wanneer:

  • BioNTech/Pfizer, Moderna of AstraZeneca: na 14 dagen.
  • Janssen, geprikt op of vóór 14 augustus 2021: na 14 dagen.
  • Janssen, geprikt na 14 augustus 2021: na 28 dagen.

Uw vaccinatiebewijs is oneindig geldig via de app. De papieren versie is een jaar geldig. Deze moet daarna opnieuw aangemaakt worden.

In andere landen gelden soms andere regels. Deze regels staan in de reisadviezen op Nederlandwereldwijd.nl.

U kunt nog steeds corona krijgen

U bent niet direct optimaal beschermd bent tegen corona na uw vaccinatie. U kunt het virus nog steeds oplopen of overdragen. Houd daar rekening mee. Bijvoorbeeld als u de deur uitgaat of bezoek uitnodigt.

Geen effect op vaccinatiebewijs

Bent u volledig gevaccineerd en wordt u daarna positief getest? Dan heeft dat geen effect op uw vaccinatiebewijs in CoronaCheck. Wel moet u zich houden aan de maatregelen. En in quarantaine gaan en contact met anderen vermijden. Anders kunt u het coronavirus weer overdragen aan anderen.

Situaties zonder geldig vaccinatiebewijs

Gegevens aanpassen bij zorgverlener die u prik gaf

  • Heeft u uw vaccinatie(s) gekregen bij de GGD? En twijfelt u of u de informatie juist hebt aangegeven? Of heeft u problemen bij het maken van een vaccinatiebewijs? Neem dan contact op met de GGD via 0800-5090. Zij controleren dit voor u. Het kan daarna een aantal dagen duren voordat een aanpassing ook te zien is in CoronaCheck.
  • Bent u door uw huisarts, ziekenhuis of door een instelling gevaccineerd? Dan kunt u uw gegevens niet aanpassen. Uw huisarts, ziekenhuis of de instelling die u heeft gevaccineerd kan wel een papieren vaccinatiebewijs voor u uitprinten. Kijk op de website van de zorgverlener hoe dit werkt. Of stuur een e-mail. Doe dit pas als u ook echt een vaccinatiebewijs nodig heeft. Bij veel zorgverleners is het nu erg druk.

Geen geldig vaccinatiebewijs, toch op reis?

Wilt u al snel op reis? Dan kunt u een coronabewijs om te reizen krijgen door een coronatest te laten doen. Tot 1 oktober 2021 is er een gratis een coronatest om te reizen.

Wilt u naar een evenement? Dan kunt u een test doen voor een coronabewijs voor toegang tot evenementen.

Gele boekje geen vaccinatiebewijs

Heeft u een bevestiging van uw coronavaccinatie in het gele boekje? Dit is geen officieel geen vaccinatiebewijs. U kunt deze dan ook meestal niet gebruiken als bewijs om te reizen. 

Contact

Andere vragen? Bel 0800 - 1351

Heeft u vragen over het coronavirus? U kunt terecht bij het publieksinformatienummer 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur). Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +31 20 205 1351.