CoronaMelder

De CoronaMelder werkte landelijk van oktober 2020 tot en met september 2022 en is dus niet meer in gebruik. De app gaf gebruikers tijdens de acute fase van de coronacrisis een melding als zij enige tijd in de buurt waren geweest van iemand met corona.

Waarom was de CoronaMelder-app er?

De CoronaMelder-app was er naast het gewone bron- en contactonderzoek van de GGD. Het gebruik ervan was vrijwillig. Meldingen gebeurden na een positieve coronatest van de GGD en waren anoniem. Door de app wisten de gebruikers eerder of ze mogelijk besmet waren met het coronavirus. Hiermee werd voorkomen dat zij onbewust het virus doorgaven.

Waarom is de CoronaMelder niet meer in gebruik?

De CoronaMelder is sinds 28 september 2022 niet meer in gebruik. Door vaccinaties en de opgebouwde immuniteit zijn we in Nederland beter beschermd tegen het coronavirus. Coronamaatregelen zijn nu niet nodig. Zo is het niet meer nodig om thuis te blijven wanneer u in de buurt bent geweest van iemand met corona. Ook hoeven de meeste mensen na een positieve zelftest niet meer naar de GGD voor een test die meer zekerheid geeft. Hierdoor is het nut van de CoronaMelder-app sterk verminderd. 

CoronaMelder wisselt geen gegevens meer uit

Doordat de CoronaMelder niet meer in gebruik is wisselt de app geen gegevens meer uit met andere CoronaMelder-gebruikers. Ook deelt de app geen gegevens meer met apps uit andere landen. Gebruikers kunnen de CoronaMelder-app verwijderen van hun telefoon.

Informatie over de resultaten

Bekijk de gepubliceerde onderzoeksrapporten over de werking van de CoronaMelder.