Coronavirus en de horeca

Vanaf 5 juni gaat de horeca binnen en buiten open. Op de pagina leest u welke voorwaarden er gelden.

Fieldlabs evenementen en cafés

In 2021 organiseert de overheid samen met de evenementensector, de horecabranche en de wetenschap verschillende praktijktesten. Dit zijn de zogenaamde Fieldlabs. Tijdens de Fieldlab Evenementen kijken onderzoekers hoe evenementen weer veilig kunnen worden georganiseerd.

Met de kennis van de Fieldlab Cafés wordt gekeken of en hoe cafés en kroegen weer veilig open kunnen. 

Op alle locaties gaat de horeca open

Op locaties die eerder gesloten waren, gaat de horeca vanaf 5 juni open. Het gaat om:

  • sportkantines;
  • horecagedeelte coffeeshops (afhalen bij coffeeshops kan tot 22.00 uur);
  • bioscopen;
  • casino’s;
  • culturele instellingen (zoals theaters);
  • zalencentra en feestlocaties.

Zie ook:

Regels voor horeca binnen en buiten

  • Maximaal 4 personen per tafel. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.
  • Personen uit 1 huishouden (hetzelfde adres) mogen wel met meer mensen aan tafel zitten.
  • Reserveren is verplicht.
  • Gezondheidscheck is verplicht.
  • Bezoekers wordt gevraagd zich te registreren.
  • Vaste zitplaats is verplicht.
  • Geen entertainment, zoals televisieschermen (ook niet met het naderend EK voetbal).
  • Geen zelfbediening.
  • Bezoekers verplaatsen zich alleen als ze naar de wc of garderobe gaan of moeten betalen. Binnen dragen zij een mondkapje.

Openingstijden

  • Eet- en drinkgelegenheden mogen open tussen 6.00 uur en 22.00 uur.
  • Afhalen en laten bezorgen kan tussen 6.00 uur en 1.00 uur ’s nachts.
  • Verbod op verkoop van alcohol tussen 22.00 uur en 6.00 uur.

Extra regels voor horeca binnen 

  • Maximaal 50 personen per ruimte (exclusief personeel).
  • Bezoekers mogen niet aan de bar zitten.
  • Tussen 18.00 uur en 22.00 uur maximaal 2 shifts.

Extra regels voor horeca buiten

  • Maximaal 50 personen per buitenterras (exclusief personeel).
  • Met kuchschermen is 1,5 meter afstand houden niet verplicht.

2 Shifts in de horeca

De horeca binnen kan open onder de volgende voorwaarde: er zijn 2 shifts per tafel vanaf 18:00 uur. Dat betekent dat er op 1 avond 2x een groep mensen binnen wordt gelaten op een vast tijdstip. Bezoekers van shift 1 komen zo niet in contact met bezoekers van shift 2.

Op deze manier heeft de horecaondernemer de ruimte om de bezoekersstroom goed te kunnen regelen.

Regels voor afhalen van eten en drinken

  • Afhaalrestaurants zijn tot 01:00 uur ’s nachts open. Zij verkopen tussen 22.00 uur en 6.00 uur geen alcohol.
  • Een reservering is niet nodig.
  • Een vaste zitplaats is niet nodig.
  • Registratie van contactgegevens is niet nodig.
  • Iedereen houdt zich aan de basisregels tegen verspreiding van corona (zoals 1,5 meter afstand houden).
  • Iedereen draagt een mondkapje.
  • Bij de afhaal iets eten of drinken is niet toegestaan.
  • Spelen op een gokautomaat of een fruitautomaat is niet toegestaan.

Regels voor bezorgen van eten en drinken

  • Restaurants mogen na 22:00 uur geen alcohol meer bezorgen.
  • Restaurants mogen na 01.00 uur ’s nachts geen eten en drinken bezorgen.

Regels hotels

  • Eet- en drinkgelegenheden in hotels zijn vanaf 5 juni open.
  • Gasten mogen alcohol drinken op de hotelkamer (bijvoorbeeld uit de minibar).
  • Gasten mogen maximaal 4 personen per dag op bezoek ontvangen in de hotelkamer.

Advies zelftest bedienend personeel

Vanaf zaterdag 5 juni worden horecaondernemers dringend geadviseerd om bedienend personeel zelftests te laten doen. 2 keer per week of voorafgaand aan een dienst.