Corona en de regels voor culturele instellingen

Culturele instellingen zoals het theater, de bioscoop, het museum, en concertzalen zijn open. Op deze pagina staat welke regels er gelden voor culturele instellingen.

Het kabinet wil vanaf zaterdag 26 juni meer coronamaatregelen versoepelen. Mogelijk verandert er dan ook iets in de maatregelen op deze pagina. Lees meer over de aangekondigde plannen.

Culturele instellingen open

Theaters, bioscopen en concertzalen

 • Er mogen maximaal 50 personen op 1,5 meter afstand aanwezig per ruimte/zaal. Dit is inclusief kinderen tot en met 12 jaar en exclusief personeel. 
 • Een uitzondering hierop zijn de grote zalen met 1000 of meer zitplaatsen. Hiervoor geldt een maximum van 250 bezoekers op 1,5 meter afstand per ruimte/zaal. Dit geldt voor alle grote zalen binnen en buiten. Bijvoorbeeld evenementenhallen, openluchttheaters, concertzalen, etc.
 • Met coronatoegangsbewijzen mag 100% van de zitcapaciteit op 1,5 meter afstand gebruikt worden.
 • Een vaste zitplaats is verplicht.
 • Reserveren, registratie en gezondheidscheck zijn verplicht.
 • Groepen van maximaal 4 bezoekers zijn toegestaan. Dit geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar en personen die op hetzelfde adres wonen.
 • Bezoekers dragen binnen een mondkapje. Deze mag af als iemand zit. 

Musea en monumenten (doorstroomlocaties)

 • Er mag maximaal 1 persoon per 10 vierkante meter aanwezig zijn. Dit is inclusief kinderen tot en met 12 jaar en exclusief personeel.
 • Reserveren, registratie en gezondheidscheck zijn verplicht.
 • Groepen van maximaal 4 bezoekers zijn toegestaan. Dit geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar en personen die op hetzelfde adres wonen.
 • Bezoekers dragen binnen een mondkapje. Deze mag af als iemand zit. 

Locaties voor kunst- en cultuurbeoefening open 

Locaties voor kunst- en cultuurbeoefening, zoals muziekscholen en centra voor de kunsten, zijn open. Er gelden voorwaarden: 

 • Per ruimte mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn. Dit is exclusief docent.
 • Groepslessen en repetities in groepsverband zijn voor alle leeftijden toegestaan. Volwassenen vanaf 18 jaar mogen met maximaal 50 personen samen kunst- en cultuur beoefenen. Dit is exclusief docent. Er geldt geen maximum voor kinderen tot en met 17 jaar.
 • Er mag geen publiek aanwezig zijn.
 • Reserveren, registratie en gezondheidscheck zijn verplicht.
 • Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af als dit nodig is om te kunnen oefenen of repeteren.

Coronatoegangsbewijzen voor toegang tot theater, bioscoop of concert

Voor toegang tot sommige locaties en activiteiten hebben bezoekers vanaf 5 juni een negatieve testuitslag nodig. Door de inzet van coronatoegangsbewijzen kunnen organisaties van de aangewezen sectoren eerder of met minder maatregelen open. Daardoor kunnen vanaf stap 3 meer bezoekers naar binnen en kan vanaf stap 4 onder voorwaarden de anderhalve meter worden losgelaten.

Openingsplan en routekaart: stap voor stap meer mogelijk

Met het openingsplan opent het kabinet stap voor stap de samenleving. Dit plan laat zien wanneer en onder welke voorwaarden coronamaatregelen coronamaatregelen kunnen worden losgelaten. Het openingsplan is gebaseerd op de routekaart, die eerder verscheen.

Welke maatregelen het kabinet echt neemt, hangt af van de situatie op dat moment. En van de beoordeling van onder meer sociaaleconomische factoren.

Het kabinet past de inhoud van het openingsplan en de routekaart regelmatig aan nieuwe inzichten en ontwikkelingen aan. Bijvoorbeeld:

 • het effect van maatregelen;
 • de oplopende vaccinatiegraad;
 • uitkomsten van Fieldlabs en de pilots voor de inzet van toegangstesten bij bepaalde evenementen of activiteiten.

Mondkapje

Op plekken waar dat moet, draagt iedereen van 13 jaar en ouder een mondkapje. Ook op werkplekken in de openbare ruimte. Dit is niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld artiesten die acteren, dansen of muziek maken. Zij zetten dan het mondkapje af. En dat doen zij alleen in de ruimte waar ze op dat moment zijn. Zoals in een repetitieruimte of op een podium. Zodra ze de ruimte verlaten, zetten ze hun mondkapje weer op.

Regels voor de horeca van culturele instellingen

Voor de horeca van culturele instellingen gelden de regels voor horecagelegenheden en evenementenlocaties.

Vrijwilligers met kwetsbare gezondheid extra voorzichtig

Zijn er vrijwilligers met een kwetsbare gezondheid die onder de risicogroep vallen? Zij krijgen het advies extra voorzichtig te zijn om besmetting met het coronavirus te voorkomen.

Terugbetalen van gekochte kaartjes of voucher

Gaat een voorstelling of concert niet door vanwege corona en hebben bezoekers al een kaartje gekocht? Dan zoekt u naar een nieuwe datum. Daarbij blijft het gekochte kaartje van uw bezoeker geldig.

In de volgende gevallen geeft u de bezoekers een voucher met dezelfde waarde van de ticketprij (inclusief servicekosten):

 • de voorstelling of het concert gaat definitief niet door omdat verplaatsing niet mogelijk is;
 • de bezoeker kan niet op de nieuwe datum.

Uw bezoeker heeft het recht om het geld voor het ticket terug te vragen.

Protocollen culturele en creatieve sector

Voor de branches in de cultuursector maken bedrijven en organisaties plannen (protocollen) om veilig te werken. Hierin staat hoe zij de RIVM-richtlijnen vertalen naar hun dagelijkse praktijk. Op Mijncoronaprotocol.nl vindt u per branche de coronaprotocollen.

Financiële regelingen voor de culturele en creatieve sector

Mogelijk heeft uw organisatie in de culturele sector financiële hulp nodig door de gevolgen van de corona-uitbraak. Het kabinet heeft maatregelen getroffen om de culturele en creatieve sector te ondersteunen. Er zijn verschillende financiële regelingen voor de culturele en creatieve sector.