Coronaregels voor evenementen

26 november 2021: De informatie op deze pagina is aangepast na de persconferentie van het kabinet van 19.00 uur.

Om de snelle toename van besmettingen en ziekenhuisopnames te remmen, worden de huidige maatregelen uitgebreid. Vanaf zondag 28 november gelden deze maatregelen en duren 3 weken, ook voor evenementen. De openingstijden van evenementen zijn van 05.00 tot 17.00 uur.

Wanneer is iets een evenement?

Er is sprake van een evenement als er op een locatie sprake is van bijvoorbeeld een voorstelling, festival, optreden of feest. Ook een braderie, dorpsfeest of congres zijn evenementen.

Regels voor bezoek aan een evenement of festival

Alle bezoekers aan een evenement van 13 jaar en ouder moeten verplicht een coronatoegangsbewijs laten zien. Vanaf 14 jaar wordt het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs gecontroleerd. Lees meer over de regels voor het bezoek aan een evenement.

Regels voor ondernemers en organisatoren van een evenement of festiviteiten

Voor alle evenementen, zowel binnen als buiten, gelden de volgende verplichtingen:

 • Coronatoegangsbewijs met identificatiebewijs.
 • Mondkapje is verplicht bij verplaatsing.
 • Het is verplicht om 1,5 meter afstand te houden van elkaar.

Evenementen met en zonder doorstroom:

 • Een vaste zitplaats is verplicht, behalve bij evenementen met doorstroom.
 • Maximaal 1250 personen per zaal (uitgezonderd van doorstroomlocaties).

vanaf 28 november geldt op de locatie van evenementen zonder doorstroom dat 100% van de 1,5 meter capaciteit gebruikt kan worden. Dit komt in de praktijk neer op 1/3 van de reguliere capaciteit. Zo is het voor bezoekers mogelijk om afstand te houden. Voor evenementen met doorstroom geldt 1 persoon per 5m2.

 • Zakelijke evenementen: een coronatoegangsbewijs met identificatiebewijs is verplicht. U moet zorgen dat bij een meerdaags (zakelijk) evenement met overnachting het coronatoegangsbewijs elke 24 uur wordt gecontroleerd.
 • Registratie, gezondheidscheck en kaartverkoop: U bent verplicht de registratie en een gezondheidscheck te doen. U bent verplicht te werken met kaartverkoop (al dan niet gratis).
 • In- en uitstroom: U moet zorgen voor een gecontroleerde in- en uitstroom.
 • Afspraken met gemeente en GGD:
  • U dient afspraken te maken met uw gemeente over deze voorzorgsmaatregelen en hoe u de toegangscontrole heeft ingericht.
  • U maakt afspraken met de GGD, zodat bron- en contactonderzoek bij een eventuele uitbraak snel en effectief kan worden uitgevoerd.
 • Entertainment, zoals live muziek, is toegestaan.

Coronatoegangsbewijs bij open evenementen

Ook bij open evenementen is een coronatoegangsbewijs en identiteitsbewijs nodig. Bijvoorbeeld bij een marathon, dorpsfeest of een kerstbraderie. Het is verplicht om 1,5 meter afstand te houden tot elkaar.

De organisator en de gemeente zorgen er samen voor dat deze regels op de juiste manier worden toegepast.

Bij georganiseerde jeugdactiviteiten voor kinderen tot 18 jaar, zoals sinterklaasactiviteiten, is geen coronatoegangsbewijs verplicht.