Zijn wedstrijden en toernooien toegestaan?
Nee. Wedstrijden leiden tot veel extra reisbewegingen en sociale contacten. Daarom is besloten om voorlopig alle wedstrijden stil te leggen.
Wie bepaalt wat topsporters zijn?
In overleg met NOC*NSF en de KNVB is een uitzondering gemaakt voor alle topsporters met een status, topsportcompetities en voetballers uit de Eredivisie en eerste divisie. Het gaat om een selecte groep van ongeveer 1000 voetballers en ongeveer 5000 topsporters uit overige sporten.
Kunnen competities nu nog wel doorgaan?
Nee. Wedstrijden zijn voorlopig verboden, dus de competitie ligt even stil. Dit geldt voor zowel jeugd als volwassenen in alle sporten. Wedstrijden in topsportcompetities zijn per 17 december hervat.
Welke topsportcompetities mogen trainen en wedstrijden spelen?
Het betreft, zowel voor mannen als voor vrouwen, de volgende sporten: hockey, basketbal, waterpolo, volleybal, handbal, korfbal, beachvolleybal, honkbal, softbal, rugby, ijshockey, rolstoelbasketbal, zaalvoetbal, cricket, badminton en tafeltennis.
Waarom is publiek niet meer toegestaan?
De besmettingscijfers zijn zo zorgwekkend dat grote groepen mensen niet meer bij elkaar kunnen komen. Dat geldt ook voor sportpubliek. Daarom is publiek niet meer toegestaan bij amateurwedstrijden en profsportwedstrijden.
Geldt de maximale gezelschapsgrootte van 2 personen voor de sport?
Ja. Maximaal 2 personen mogen met elkaar sporten. Zij houden onderling 1,5 meter afstand.
Geldt de maximale gezelschapsgrootte van 2 personen ook voor kinderen?
Nee. Er is een uitzondering voor kinderen en jongeren tot en met 26 jaar. Zij mogen met grotere groepen sporten. Jongvolwassenen van 18 tot en met 26 jaar mogen op sportaccomodaties buiten sporten. Maar er worden geen wedstrijden tegen andere verenigingen gespeeld. Gezamenlijk sporten voor deze groep op andere locaties buiten is onder begeleiding toegestaan op initiatief (of in opdracht) van de gemeente. En jongvolwassenen met klachten blijven thuis.
Kinderen vanaf 13 jaar mogen na het sporten niet bij elkaar komen met meer dan 2 personen. Voor jongere kinderen geldt deze beperking niet.
Waarom wordt de leeftijdsgrens tot 27 jaar aangehouden als het gaat over sporten in teamverband?
Het kabinet wil met deze maatregel jongvolwassenen meer ruimte geven om sociaal en fysiek actief te zijn, met het oog op hun mentale en lichamelijke welzijn.
Bij de landelijke aanpak van jongvolwassenen op weg naar zelfstandigheid hanteert de Rijksoverheid de leeftijdscategorie 16-27 jaar. Ook wordt bij de uitvoering van de Participatiewet onderscheid gemaakt tussen jongvolwassenen tot 27 jaar en volwassenen vanaf 27 jaar. Daarom is gekozen voor de leeftijdsgrens tot 27 jaar.
Wat zijn de maatregelen voor trainingen?
Jongvolwassenen t/m 26 jaar mogen gewoon trainen op sportaccomodaties. Ze hoeven geen 1,5 meter afstand te houden.
Volwassenen vanaf 27 jaar mogen op sportaccommodaties buiten gezamenlijk sporten met maximaal vier personen. Sporten voor deze groep op andere locaties buiten is onder begeleiding toegestaan met maximaal vier personen op initiatief (of in opdracht) van de gemeente. (exclusief trainer)
Wat wordt er bedoeld met ‘op initiatief, of in opdracht van’ de gemeente?
Een sportaanbieder kan aan de gemeente goedkeuring vragen om op een bepaalde locatie een activiteit te organiseren.
Mogen journalisten en technici voor beeldregistratie aanwezig zijn bij wedstrijden?
Ja. Journalisten en technici voor beeldregistratie mogen aanwezig zijn. Zij moeten wel voldoen aan de maximale samenkomst- en gezelschapsgroottes en overige maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus.
Ik heb mij ingeschreven om aan een sportevenement deel te nemen. Kan ik mijn geld terugkrijgen als dat niet door kan gaan?
Neem contact op met de organisator. Vaak staat hierover iets in de algemene voorwaarden. In de algemene voorwaarden mag niet staan dat u helemaal geen recht op geld terug zou hebben.
Mogen kinderen die geen lid zijn van een club ook op de sportaccommodaties sporten?
Ja, kinderen en jongeren moeten zoveel mogelijk de kans krijgen om mee te doen. Ook als ze geen lid zijn van een vereniging. NOC*NSF en de sportbonden geven aan hoe kinderen veilig op sportaccommodaties kunnen sporten. Bekijk het Protocol verantwoord sporten kinderen en jeugd op de website van NOC*NSF.
Door het coronavirus ben ik (een groot deel van) mijn inkomsten verloren en kan ik de sportcontributie van mijn kinderen niet meer betalen. Kan ik hier financiële ondersteuning voor aanvragen?
Ja, dat is mogelijk. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie of het lesgeld voor kinderen en jongeren tussen de 0 en 18 jaar die om financiële redenen niet kunnen sporten of geen lessen kunnen volgen bij bijvoorbeeld een theaterclub, dansschool of muziekschool. Ga voor meer informatie naar de ouderpagina van het Jeugdfonds Sport & Cultuur.
Ik heb een kaartje voor een sportwedstrijd. Kan ik mijn geld terugkrijgen als die niet door kan gaan?
Als u een kaartje heeft voor een sportwedstrijd, kunt u uw geld terugvragen. Organisatoren kunnen u een voucher of tegoedbon aanbieden. Hiermee kunt u later een wedstrijd bezoeken. Hiermee proberen organisatoren uit grote financiële problemen te komen.
Meer informatie vindt u op de websites Bewaar Je Ticket en Save your ticket (Engels).