Corona en zingen, toneelspelen, dansen, muziek maken en acteren

Kunst- en cultuurbeoefening is toegestaan. Op deze pagina staat welke regels er gelden voor kunst- en cultuurbeoefening.

Het kabinet wil vanaf zaterdag 26 juni meer coronamaatregelen versoepelen. Mogelijk verandert er dan ook iets in de maatregelen op deze pagina. Lees meer over de aangekondigde plannen.

Kunst- en cultuurbeoefening is toegestaan. Onder kunst- en cultuurbeoefening vallen bijvoorbeeld muziek- en schilderles en repetities voor dans en toneel. Wel gelden er regels. Deze regels moeten de kans op besmettingen voorkomen. De regels hangen af of iemand aan amateurbeoefening of professionele beoefening doet, de leeftijd van de persoon en de locatie. 

Regels voor amateurkunstbeoefenaars

Culturele locaties binnen, zoals muziekscholen en centra voor de kunsten

 • In een ruimte binnen mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn. Dit is exclusief docent.
 • Groepslessen en repetities in groepsverband zijn toegestaan. Volwassenen vanaf 18 jaar mogen met maximaal 50 personen samen kunst- en cultuur beoefenen. Dit is exclusief docent. Er geldt geen maximum voor kinderen tot en met 17 jaar.
 • Er mag geen publiek aanwezig zijn.
 • Reserveren, registratie en gezondheidscheck zijn verplicht. Er mag voor maximaal 4 personen tegelijk worden gereserveerd. Reserveren kan ook ter plekke. En dit is met uitzondering van kinderen tot en met 17 jaar en personen uit hetzelfde huishouden. 
 • Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af als dit nodig is om te kunnen oefenen of repeteren.

Ook op de volgende plekken zijn repetities en dans-, muziek- en toneellessen toegestaan, ook hier mag geen publiek bij zijn:

 • In de eigen woning
  • Het advies is om niet meer dan 4 leerlingen op 1 dag te ontvangen. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend.
 • Openbare plaatsen in de buitenlucht
  • Buiten mag kunst en cultuur in groepsverband met maximaal 50 personen beoefend worden. 
 • Besloten plaatsen
  • Op besloten plaatsen geldt er geen maximum aantal personen voor de beoefening van kunst en cultuur.

Er gelden uitzonderingen op de regels voor groepsvorming en maximale groepsgrootte.  Zo zijn bijvoorbeeld personen t/m 17 jaar die deelnemen aan georganiseerde jeugdactiviteiten en personen die deze activiteiten organiseren of begeleiden uitgezonderd van de maximale groepsgrootte voor locaties binnen. 

Regels voor professionals

Professionele kunstenaars, artiesten en gezelschappen mogen:

 • repeteren;
 • opnames maken (bijvoorbeeld voor livestreams);
 • voorstellingen geven;
 • meedoen aan tv-uitzendingen.

Dit kan bijvoorbeeld in een studio, repetitieruimte of op een podium maar ook buiten. Hiervoor geldt geen maximum aantal personen. De artiesten volgen de protocollen van de bedrijfstakken waar ze op dat moment aan het werk zijn. Ook hier geldt: werk thuis als dat kan.

Advies: binnen niet zingen in groepen

Zangers krijgen het advies om binnen niet te zingen in koren. Lees de regels voor zingen en zangkoren.

Evenementen

Evenementen zijn alleen toegestaan met toegangstesten en met een verplichte vaste zitplek. Zonder toegangstesten zijn er geen evenementen mogelijk. Om de maximale capaciteit bij evenementen te bepalen, wordt gekeken naar de evenementenvergunning.

Opnames voor films, series, programma's, reclames en documentaires mag

Producenten mogen opnames maken, bijvoorbeeld voor films, televisieseries en televisieprogramma's, reclames en documentaires. Dit mag op locaties binnen en buiten, zoals een studio. Publiek is toegestaan: per ruimte mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn. Dit is exclusief personeel.

Aanwezig personeel volgt de protocollen van de bedrijfstakken waar ze op dat moment aan het werk zijn. Ook hier geldt: werk thuis als dat kan.

Houd zo mogelijk 1,5 meter afstand

U houdt altijd 1,5 meter afstand als u ouder bent dan 18 jaar. De 1,5 meter afstand geldt alleen als dat mogelijk is. En niet in de volgende gevallen:

 • U bent met huisgenoten.
 • U beoefent cultuur en 1,5 meter afstand houden is niet mogelijk voor het uitoefenen van de activiteit. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij dansen.
 • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen afstand te houden van anderen.
 • Jongeren van 13 tot en met 17 jaar hoeven geen afstand te houden tot elkaar.

Blazers houden 2 meter afstand

Blazers mogen spelen als zij minimaal 2 meter afstand (in de blaasrichting) houden tot anderen.

Dit staat onder meer in de volgende protocollen voor de muzieksector:

Draag zoveel mogelijk een mondkapje

Op plekken waar dat moet, draagt u een mondkapje. Dit is niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld als u acteert, danst of muziek maakt. U zet dan het mondkapje af. En dat doet u alleen in de ruimte waar u op dat moment bent. Zoals in een repetitieruimte of op een podium. 

Buiten deze ruimte draagt u een mondkapje. Bijvoorbeeld als u naar het toilet gaat.

Altijd een gezondheidscheck

Iedereen die gaat repeteren of optreden krijgt een gezondheidscheck. Heeft u klachten die passen bij corona? Blijf thuis en laat u testen.

Financiële regelingen voor kunstenaars en artiesten

Werkt u in de culturele sector als bijvoorbeeld acteur, kunstenaar of muzikant? En heeft u financiële hulp nodig door de uitbraak van het coronavirus? Mogelijk kunt u gebruikmaken van:

Bekijk ook: