Coronavirus en regels voor zingen en zangkoren

Zingen kan een bron van besmettingen zijn, ook als mensen zich aan de coronaregels houden. Op deze pagina leest u wanneer zingen wel en wanneer niet wordt afgeraden.

Het kabinet wil vanaf zaterdag 26 juni meer coronamaatregelen versoepelen. Mogelijk verandert er dan ook iets in de maatregelen op deze pagina. Lees meer over de aangekondigde plannen.

Advies: binnen niet zingen in een groep

Zangers krijgen het volgende advies:

  • binnen niet zingen in een groep (zoals in een koor);
  • binnen geen zanglessen met meerdere mensen.

Dit advies geldt niet voor: 

  • kinderen tot en met 12 jaar;
  • professionele zangers.

Meer informatie over zingen

Versoepelingen voor amateurzangkoren bij minder besmettingen

Is het aantal coronabesmettingen weer op een veiliger niveau? Mogelijk kan er dan meer, zoals binnen zingen in een groep voor amateurs. Volgens het OMT is dit weer verantwoord vanaf het risiconiveau waakzaam. Dat risiconiveau komt overeen met stap 4 uit het openingsplan

Regels voor professionele zangkoren en binnen zingen

Regels voor professionele zangkoren

Professionele zangers mogen in een groep (zoals in koren) repeteren, optreden en opnames maken. Zij moeten wel voorzichtig blijven en zich houden aan alle maatregelen. Daarnaast gelden er aanvullende richtlijnen tijdens en na repetities, optredens en opnames:

De regels voor koren staan op de website van het RIVM. Deze aanvullende richtlijnen van het RIVM staan ook in de protocollen  van de sector.

Mensen uit risicogroepen krijgen het advies extra voorzichtig te zijn.

Richtlijnen RIVM binnen

Als professionele zangkoren binnen zingen zijn er richtlijnen van het RIVM. Bijvoorbeeld:

  • De basisregels waar iedereen zich aan moet houden, hangen op verschillende plekken zodat iedereen ze kan lezen.
  • Er zijn looproutes.
  • Toiletten hebben voldoende zeep en papieren handdoekjes.
  • Uit voorzorg krijgen koren en zangensembles het advies om extra maatregelen te nemen voor een goede ventilatie binnen.

Alle richtlijnen voor binnen staan op de site van het RIVM. Extra richtlijnen voor binnen waar zangkoren zingen, staan hier ook.

Zingen in de kerk, moskee, synagoge of een ander gebedshuis

U mag zingen tijdens diensten in de kerk, moskee, synagoge of een ander gebedshuis. Maar zingen kan voor verspreiding van het coronavirus zorgen. Daarom is het advies om niet te zingen in een groep. Meer informatie staat op de pagina Naar de kerk, moskee, synagoge of ander gebedshuis

Mensen uit risicogroepen krijgen het advies extra voorzichtig te zijn.

Zingen bij betogingen

Iedereen mag zingen op een betoging; dit is onderdeel van het recht op betoging. Daarbij houdt iedereen zich aan de basisregels tegen verspreiding van corona.