Corona en vliegen: gezondheidsverklaring reizigers (Nederlands)

Alle passagiers (van 12 jaar en ouder) die naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring invullen. Soms kan dat digitaal. Soms moet u een formulier downloaden, printen en invullen. Dit verschilt per luchtvaartmaatschappij. Alleen met een gezondheidsverklaring kunt u aan boord gaan van het vliegtuig. 

Lees de uitleg onderaan de downloads. 

Health Declaration Form in other languages

You can download the Health Declaration Form in English on Government.nl.

Gezondheidsformulier printen 

Wilt u de gezondheidsverklaring printen? Print er dan 2 uit: 1 voor de heenvlucht en 1 voor de terugvlucht. Beide formulieren zijn hetzelfde.

Gezondheidsformulier op uw telefoon of tablet

Controleer of het gezondheidsformulier werkt

U kunt de printbare en invulbare pdf (bovenste download) op uw telefoon downloaden. Daar kunt u hem invullen en bewaren. De invulbare pdf  moet u altijd met Adobe Acrobat (reader of pro) openen. Om uw handtekening in te vullen, selecteert u rechtsonder de pen, selecteer invullen en onderteken met rechtermuistoets. Selecteer bovenin werkbalk de pen, maak u handtekening en plaats deze onderin bij de vraag over de handtekening. Probeer voordat u naar het vliegveld gaat of u de pdf kunt invullen en opslaan op uw telefoon of tablet.

Formulier printen als digitaal invullen niet werkt

Heeft u de pdf gedownload, maar werkt het invullen van het formulier niet op uw telefoon of tablet? Print de gezondheidsverklaring dan 2 keer uit per persoon: 1 voor de heenreis en 1 voor de terugreis.

Soms printen of downloaden niet nodig

Bij sommige luchtvaartmaatschappijen vult u de gezondheidsverklaring digitaal in op uw telefoon of tablet. Bijvoorbeeld tijdens het online inchecken. U hoeft dan geen formulier te printen of te downloaden.

Formulier laten zien bij boarden en op vliegveld van aankomst

U moet het ingevulde formulier laten zien bij het instappen (boarden). Ook op de luchthaven van aankomst kunt u gevraagd worden om de gezondheidsverklaring te laten zien. Als u het formulier geprint heeft, houdt u het formulier daarom bij zich tot u de luchthaven van aankomst verlaat. 

Vulde u de gezondheidsverklaring online in? Bewaar dan uw boardingpass tot u de luchthaven van aankomst verlaat. 

Meer informatie over corona en vliegreizen

Bekijk alle informatie over corona en vliegreizen.