Corona en de zorg voor (huis)dieren

Het coronavirus heeft ook gevolgen voor de zorg voor uw (huis)dieren. Dierenartsen en veeartsen werken gewoon door. Er zijn regels voor trimsalons en dierenspeciaalzaken.

Zorg voor dieren

De noodzakelijke zorg voor dieren gaat door. Dierenartsen, veeartsen en hoefsmeden zijn aan het werk. Net als de dierenambulance. 

Dierenpensions, asielen, trimsalons en hondenscholen zijn open

Dierenpensions en dierenasielen zijn open voor klanten die dieren komen brengen of ophalen. Trimsalons zijn per 5 juni weer open. Maak van te voren een afspraak. Ook hondenscholen gaan weer open onder voorwaarden.

Uw huisdier is ziek

Bij huisdieren valt bijna niet op dat ze corona hebben. De meeste eigenaren van positief geteste dieren melden geen of milde klachten. Sommige dieren waren benauwd of hadden diarree. Wat u kunt doen, hangt af van uw persoonlijke situatie.

Iemand in uw huishouden heeft corona

Als uw huisdier ziek is, belt u de dierenarts. U vertelt de dierenarts dat iemand in uw huishouden corona heeft. Van de dierenarts hoort u wat er daarna gebeurt. Soms is extra onderzoek nodig. Dat hoort u van uw dierenarts. 

Hou u intussen aan deze maatregelen:

  • Uw huisdier blijft zoveel mogelijk binnen.
  • U vermijdt contact met uw huisdier.
  • U volgt de quarantaineregels.

Uw huisdier is besmet met het coronavirus

Heeft uw hond of kat corona? Vermijd zoveel mogelijk het contact met uw huisdier. En hou uw huisdier binnen. U hoeft zich geen zorgen te maken over euthanasie op uw huisdier vanwege corona. Dat gebeurt niet.

Adviezen over omgaan met huisdieren

Pas de omgang met huisdieren aan als iemand in uw huishouden corona heeft. Heeft niemand coronaklachten? Dan blijft u gewoon omgaan met uw huisdier zoals u altijd doet.

Omgaan met huisdieren als iemand besmet is of klachten heeft

Volg deze adviezen als iemand in uw huishouden besmet is met corona of klachten heeft:

  • Vermijd contact met uw huisdier zo veel mogelijk, knuffel niet en laat u niet likken.
  • Houd honden en katten zoveel mogelijk binnen als u of een huisgenoot in thuisisolatie of quarantaine zitten. Als katten (voornamelijk) buiten leven, houd ze dan zoveel mogelijk buiten.
  • Laat honden kort uit en hou ze aan de lijn.
  • Laat een huisgenoot die niet besmet is met het coronavirus voor het huisdier zorgen, als dat mogelijk is.
  • Goede hygiëne is extra belangrijk.

Verzorging van huisdieren als u dat niet zelf kunt doen

Laat uw huisdier door iemand anders verzorgen. Het is voldoende als diegene zich houdt aan de algemene hygiënemaatregelen voor omgang met huisdieren. Zoals regelmatig handen wassen en niet laten likken.

Kan niemand voor uw huisdier zorgen? Zorg dan voor opvang in een dierenpension of ergens anders. Geef bij de opvang aan dat uw huisdier uit een huishouden komt met een besmetting met het coronavirus.

Download Adviezen voor eigenaren van huisdieren in verband met Covid-19 (PDF)