Corona en bezoek in de gehandicaptenzorg

U mag op bezoek bij een bewoner van organisaties voor gehandicaptenzorg. Informeer bij de organisatie voor gehandicaptenzorg waar u op bezoek wilt gaan naar de regels voor bezoek. En of u een mondkapje of medisch mondneusmasker moet dragen.

De instellingen en hun bewoners rekenen op begrip en medewerking van alle bezoekers.

Regels voor bezoek in de gehandicaptenzorg

Organisaties voor gehandicaptenzorg willen bewoners en medewerkers zo goed mogelijk beschermen tegen het coronavirus. Bewoners van instellingen voor gehandicaptenzorg mogen bezoekers ontvangen. Er gelden wel bepaalde voorwaarden aan uw bezoek om bewoners en medewerkers zo goed mogelijk te beschermen:

  • Basisregels: iedereen houdt 1,5 meter afstand van elkaar en wast regelmatig de handen.

  • Er mogen maximaal 2 verschillende mensen per bewoner per dag op bezoek. Dit geldt vanaf het moment dat tenminste 80% van de bewoners 2 keer is gevaccineerd. Tot die tijd is dat maximaal 1 bezoeker per bewoner per dag.

  • Alleen op de eigen kamer van de gevaccineerde bewoner kan door 1 of enkele vaste bezoekers het mondneusmaker af. U hoeft geen afstand te houden. Uw bezoek is bij voorkeur zelf gevaccineerd of negatief getest.

Het kan zijn dat de zorgorganisatie andere regels voor bezoek heeft. Dit hangt bijvoorbeeld af van het aantal besmettingen in de regio van de organisatie. Of van het aantal bewoners dat is gevaccineerd en wat de verschillende bewoners nodig hebben of wensen.

(Medisch) mondmasker voor bezoekers

De instelling voor gehandicaptenzorg besluit of het nodig en passend is dat u als bezoeker  een medisch mondmasker of mondkapje draagt. De instelling maakt dit besluit op basis van (medische) richtlijnen van Verenso. Hierbij worden vragen gesteld als: 'Wat kunnen de (mentale) gevolgen zijn van het zien van een medisch mondmasker op de bewoner?'

Informatie voor zorgmedewerkers

Bent u zorgmedewerker in een verpleeghuis? Bekijk dan meer informatie over:

Meer informatie over aanpak corona in gehandicaptenzorg  

Brochures coronavirus in eenvoudige taal

Bekijk ook: