Tips voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid

Ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid lopen meer risico om ernstig ziek te worden als zij corona krijgen. De kans op besmetting is groter na de versoepelingen. Met de boosterprik en de herhaalprik (2e booster) kunnen zij zich beter beschermen. De tips en adviezen maken de kans op besmetting kleiner.

Risicogroepen

Sommige groepen mensen lopen extra risico als zij besmet raken met het coronavirus. Groepen die extra risico lopen zijn:

  • Ouderen.
  • Mensen met een onderliggende aandoening die niet gevaccineerd zijn.
  • Mensen met ernstige afweerstoornissen (immuungecompromitteerden) bij wie de vaccinatie onvoldoende werkzaam is.

Boosterprik en herhaalprik (2e booster)

Coronavaccinatie geeft goede bescherming. Maar die bescherming wordt na verloop van tijd minder. Een boosterprik verbetert de bescherming. Dat geldt ook voor de herhaalprik (2e booster). De herhaalprik is beschikbaar voor:

  • mensen vanaf 60 jaar en ouder (en mensen die in 2022 60 jaar worden);
  • bewoners van verpleeghuizen;
  • mensen met het syndroom van Down; en
  • mensen met ernstige afweerstoornissen (immuungecompromitteerden).

Zo kunnen zij hun afweer op peil houden.

Extra ondersteuning voor mensen bij wie vaccinatie niet mogelijk is of minder goed werkt

Sommige mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen geen prik krijgen tegen het coronavirus. Of de prik werkt bij hen minder goed. Deze groep mensen kan extra ondersteuning krijgen. 

Zij kunnen 1 keer per maand gratis een pakket met beschermingsmiddelen krijgen. Daarin zitten 50 chirurgische maskers en 25 FFP2-maskers. Zij kunnen de pakketten (laten) afhalen bij de eigen apotheek. Ook mantelzorgers en PGB-zorgverleners kunnen 1 keer per maand zo’n gratis pakket ophalen bij hun apotheek.

Twijfelt u eraan of u een prik kunt krijgen? Overleg dit dan met uw zorgverlener, zoals uw (huis)arts. Heel vaak blijkt een prik wel mogelijk. Ook als u eerder het advies kreeg om geen prik te laten zetten. Er kunnen ontwikkelingen zijn waardoor het nu wel kan. 

Vaccinatiebewijs

Heeft u een bewijs van vaccinatie nodig en bent u niet door de GGD geprikt? Dan kunt u contact opnemen met de zorgverlener die u geprikt heeft. Deze kan een papieren coronabewijs voor u uitprinten.

Meer informatie voor mensen met een kwetsbare gezondheid