Tips voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid

Steeds meer mensen in Nederland zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Hierdoor is het risico om besmet te raken met het coronavirus kleiner. Toch kunt u of mensen in uw omgeving nog besmet raken. Met deze tips heeft u minder kans op besmetting.

Tips voor mensen met een kwetsbare gezondheid

Zo verkleint u de kans op besmetting:

  • Vraag uw bezoek vooraf of ze klachten hebben die passen bij corona. Is dat het geval? Vraag uw bezoek dan om niet te komen.
  • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand en was regelmatig uw handen.
  • Frisse lucht is belangrijk. Zorg dat er thuis altijd een raampje of ventilatierooster openstaat. Lucht daarnaast het huis dagelijks minimaal een kwartier door ramen en deuren wijd open te zetten.
  • U kunt uit voorzorg een mondkapje dragen op plekken waar 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is en u niet zeker weet of iedereen is gevaccineerd.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht door thuis altijd een raampje of ventilatierooster open te zetten. Lucht uw huis meerdere keren per dag goed door door ramen en deuren wijd open te zetten.
  • Mijd zoveel mogelijk de spits in het openbaar vervoer.
  • U kunt uw boodschappen laten bezorgen. 

Lees de regels die voor iedereen gelden om besmetting met corona te voorkomen.

De hulp of zorg aan huis gaat zoveel mogelijk gewoon door.

Gratis zelftesten voor mensen in thuisisolatie

Loopt u meer risico om ernstig ziek te worden van corona? En zit u nu in zelfgekozen thuisisolatie? Dan komt u in aanmerking voor gratis zelftesten. Voorwaarde is dat vaccinatie om medische redenen of vanwege uw leeftijd niet mogelijk is.

U kunt 25 zelftesten per maand krijgen van uw eigen apotheek op uw eigen naam. Dit hoeft niet via de huisarts. De testen zijn vooral bedoeld voor eigen gebruik. Maar uw gezinsleden, zorgverleners, mantelzorgers en andere naasten mogen de zelftesten ook gebruiken. Door regelmatig te testen en u te houden aan de basismaatregelen houdt u het risico op een besmetting zo klein mogelijk. Daarmee kunt u weer meer sociale contacten hebben.

Adviezen voor bewoners verpleeghuis en kleinschalige woonvormen

  • U mag bezoek ontvangen.
  • De regels voor bezoek kunnen per locatie en per verpleeghuis verschillen.

Wilt u bezoek ontvangen of bij iemand op bezoek? Bekijk dan de regels voor bezoek aan bewoners van verpleeghuizen of kleinschalige woonvormen.

Meer informatie voor mensen met een kwetsbare gezondheid