Zorgvervoer en het coronavirus

Heeft u zorgvervoer nodig zoals de regiotaxi, Wmo-vervoer of Valys? Dan zorgt het protocol voor zorgvervoer dat u ook in tijden van het coronavirus dat u op een veilige manier kunt reizen. In het protocol staan regels voor u als passagier en voor de chauffeur. Deze regels moeten de kans op verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk maken.

Soorten zorgvervoer waar protocol voor geldt

Het protocol zorgvervoer geldt voor iedereen vanaf 18 jaar die gebruik maakt van of werkt voor:

Regels uit protocol zorgvervoer

Hoofdregels voor u als passagier

  • Draag een mondneusmasker. Behoort u tot een risicogroep en/of bent u niet gevaccineerd? Draag dan een medisch mondneusmasker, ook wel chirurgisch mondneusmasker genoemd. U kunt een medisch mondneusmasker online bestellen of kopen bij lokale winkels. Sommige supermarkten en apotheken verkopen de mondneusmaksers. Controleer goed of het om een medisch mondneusmasker gaat. Dit kunt u zien aan de verpakking waarop staat dat het om een medisch hulpmiddel gaat. Er staat ook type II of IIR op en er staat een CE-markering op.
  • Er mogen 2 personen per rij stoelen of bank zitten met een lege zitplek tussen hen in. Dit geldt ook als u in een rolstoel zit.
  • Ga niet naast de chauffeur zitten.

Uitzonderingen hoofdregels voor mondkapje passagiers

Regels voor de chauffeur

De chauffeur draagt een medisch mondneusmasker (type IIR).

Regels bij hulp van de chauffeur

Heeft u hulp van de chauffeur nodig om in te stappen of uit stappen? Of om bij de voordeur van uw instelling of woning te komen? Draag dan allebei een (medisch) mondneusmasker. De chauffeur probeert zoveel mogelijk afstand te houden tot uw gezicht. De chauffeur mag niet mee naar binnen bij uw woning of instelling.

Makers protocol zorgvervoer

Het protocol zorgvervoer is gemaakt door Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) voor zorgvervoer en taxi samen met de vakbonden FNV en CNV. Zij maakten voor het protocol gebruik van de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) en het RIVM.