Zorgvervoer en het coronavirus

Heeft u zorgvervoer nodig zoals de regiotaxi, Wmo-vervoer of Valys? Dan zorgt het protocol voor zorgvervoer dat u ook in tijden van het coronavirus dat u op een veilige manier kunt reizen. In het protocol staan regels voor u als passagier en voor de chauffeur. Deze regels moeten de kans op verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk maken. 

Soorten zorgvervoer waar protocol voor geldt

Het protocol zorgvervoer geldt voor iedereen vanaf 18 jaar die gebruik maakt van of werkt voor:

Regels uit protocol zorgvervoer

Hoofdregels voor u als passagier
 

  • Draag een medisch mondneusmasker (type II of IIR ). U kunt een medisch mondneusmasker online bestellen of kopen bij lokale winkels, sommige supermarkten en apotheken. Controleer goed of het om een medisch mondneusmasker gaat. Dit kunt u zien aan de verpakking waarop staat dat het om een medisch hulpmiddel gaat, er staat type II of IIR op en er staat een CE-markering op. Een medisch mondneusmasker wordt ook wel een chirurgisch mondneusmasker genoemd.
  • Er mag 1 persoon per rij stoelen of bank zitten. Dit geldt ook als u in een rolstoel zit.
  • Ga niet recht achter elkaar of achter de chauffeur zitten.

Uitzonderingen hoofdregels voor mondkapje passagiers
 

  • Draagt u om medische redenen geen medisch mondneusmasker (type II of IIR) of niet-medisch mondkapje? Maak dan vooraf afspraken met de vervoerder zodat die extra maatregelen kan nemen om u veilig te vervoeren.
  • Reist u samen met huisgenoten? Of reist u samen met een groep en geen van de reizigers valt onder een risicogroep voor het coronavirus? Zeg dat tegen uw vervoerder als u uw reis boekt. Wellicht mogen in dat geval meer dan 1 persoon per rij stoelen of bank zitten. Ook mogen passagiers dan misschien een niet-medisch mondkapje dragen. Of dat kan hangt van de reisvoorwaarden van uw vervoerder af. Als andere passagiers meereizen kan deze uitzondering niet worden toegepast en gelden de hoofdregels voor u als passagier. Passagiers die om medische redenen geen mondkapje dragen moeten extra letten op de afstand tot de chauffeur.   

Regels voor de chauffeur
 

De chauffeur draagt een medisch mondneusmasker (type IIR).

Regels bij hulp van de chauffeur
 

Heeft u hulp van de chauffeur nodig om in te stappen of uit stappen? Of om bij de voordeur van uw instelling of woning te komen? Draag dan allebei een medisch mondneusmasker. De chauffeur probeert zoveel mogelijk afstand te houden tot uw gezicht. De chauffeur mag niet mee naar binnen bij uw woning of instelling.

Makers protocol zorgvervoer

Het protocol zorgvervoer is gemaakt door Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) voor zorgvervoer en taxi samen met de vakbonden FNV en CNV. Zij maakten voor het protocol gebruik van de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) en het RIVM.