Wanneer moet ik een mondkapje op?

Een mondkapje is verplicht in treinen, bussen, trams, metro, taxi's en bedrijfsmatig personenvervoer. Ook in vliegtuigen en op luchthavens vanaf de veiligheidscontrole is een mondkapje verplicht. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen vanaf 13 jaar.

Read information about face masks in English on Government.nl

Locaties waar mondkapje wettelijk verplicht is

Het is wettelijk verplicht om een mondkapje te dragen op de volgende plekken:

In het vliegtuig of het openbaar vervoer houdt u het mondkapje altijd op. Ook als u op uw plek zit. Op de perrons en bij haltes is het niet nodig om een mondkapje te dragen.

Binnenruimten: beheerder bepaalt

Beheerders van gebouwen mogen zelf bepalen of u binnen een mondkapje moet dragen. Zij kunnen dat in hun huisregels zetten. Dat geldt ook voor binnenruimten waar mondkapjes niet wettelijk verplicht zijn. Sommige sectoren hebben hier eigen richtlijnen voor. Bijvoorbeeld:

Reden mondkapjesplicht

De mondkapjesplicht geldt nu alleen nog op plekken waar het niet altijd lukt om 1,5 meter afstand te houden. De overheid wil met deze maatregel de verspreiding van het coronavirus tegengaan. Als u een mondkapje draagt, beschermt u vooral de mensen om u heen. Als zij een mondkapje dragen, beschermen ze u.

Boete op verplichte locaties

U kunt een boete krijgen als u geen mondkapje draagt op plaatsen waar dat verplicht is. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer.

Mondkapje niet schadelijk

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn mondkapjes niet schadelijk. U krijgt geen zuurstoftekort of CO2-vergiftiging. Zuurstof en CO2 gaan er gewoon doorheen.

Het dragen van een mondkapje kan als hinderlijk worden ervaren. Draag daarom een zo goed mogelijk passend mondkapje.

Geschikte mondkapjes en materialen

Bekijk ook de informatie over geschikte mondkapjes en geschikte materialen voor mondkapjes.

Uitzondering voor mensen met ziekte of beperking

Een uitzondering voor de mondkapjesplicht geldt voor mensen met een (zichtbare of onzichtbare) beperking of ziekte.

Uitzondering voor kinderen onder de 13 jaar

De verplichting om een mondkapje te dragen geldt voor kinderen vanaf 13 jaar. Hoewel kinderen een minder grote rol spelen bij de verspreiding van COVID-19 dan volwassenen, geldt: hoe ouder het kind, hoe groter de rol bij de verspreiding van het virus is. Daarom geldt de mondkapjesplicht ook voor kinderen vanaf 13 jaar.

Mondkapjes zijn niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar.