Wanneer moet ik een mondkapje op?

14 januari 2022: De informatie op deze pagina is aangepast na de persconferentie van het kabinet van 19.00 uur.

Mondkapjes zijn verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar op alle publieke locaties, zoals de supermarkt, in het openbaar vervoer en ook in het onderwijs. Daarnaast is het advies dat u ook buiten een mondkapje draagt wanneer het moeilijk is om 1,5 meter afstand te houden,

Read information about face masks in English on Government.nl

Locaties waar mondkapje wettelijk verplicht is

Het is wettelijk verplicht om een mondkapje te dragen op de volgende plekken:

 • in het openbaar vervoer, trein, tram, bus en veerboot;
 • op plekken rond het openbaar vervoer, zoals haltes, perrons en stations;
 • op vliegvelden en in vliegtuigen;
 • in het professioneel personenvervoer zoals touringcars en taxi's;
 • in publieke binnenruimtes, zoals supermarkten, winkels en bibliotheken;
 • op sportlocaties voor iedereen vanaf 13 jaar, voor zowel personeel als gasten tijdens verplaatsing en als u zit. Het mondkapje mag af tijdens het sporten;
 • bij  bezoek aan contactberoepen, zoals de kapper, masseur of pedicure, voor dienstverlener en klant.
 • in het primair onderwijs voor volwassenen bij verplaatsing;
 • in het voortgezet onderwijs: voor iedereen tijdens verplaatsing door de school;
 • op mbo-scholen, hogescholen en universiteiten: voor iedereen tijdens verplaatsing door de school en wanneer u ergens zit of staat;

Locaties waar mondkapje dragen advies is

U krijgt het advies om een mondkapje te dragen op de volgende plekken:

 • Op drukke plekken buiten waar het moeilijk is om afstand te houden, zoals in winkelstraten of markten.
 • Voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 in het primair onderwijs buiten de klas. Bijvoorbeeld op de gang.
 • Voor mensen die niet thuis kunnen werken: op de werkvloer, bij verplaatsing of daar waar u geen 1,5 meter afstand kunt houden.

Binnenruimtes: beheerder bepaalt

Beheerders van bepaalde gebouwen mogen zelf bepalen of u binnen een mondkapje moet dragen. Zij kunnen dat in hun huisregels zetten. Dat geldt ook voor binnenruimtes waar mondkapjes niet wettelijk verplicht zijn. Sommige sectoren hebben hier eigen richtlijnen voor. Bijvoorbeeld:

Reden mondkapjesplicht

De overheid wil met deze maatregel de verspreiding van het coronavirus tegengaan. De omikronvariant is zeer besmettelijk. Als u een medisch mondkapje draagt, beschermt u zichzelf tegen besmetting en bescherm u de mensen om u heen. Als zij een mondkapje dragen, beschermen ze u.

Boete op verplichte locaties

U kunt een boete krijgen als u geen mondkapje draagt op plaatsen waar dat verplicht is. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer of in de supermarkt.

Verplicht vanaf 13 jaar

De verplichting om een mondkapje te dragen geldt voor kinderen vanaf 13 jaar. Hoewel kinderen een minder grote rol spelen bij de verspreiding van COVID-19 dan volwassenen, geldt: hoe ouder het kind, hoe groter de rol bij de verspreiding van het virus. Daarom geldt de mondkapjesplicht ook voor kinderen vanaf 13 jaar.

Mondkapjes zijn niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar.

Mondkapje niet schadelijk

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn mondkapjes niet schadelijk. U krijgt geen zuurstoftekort of CO2-vergiftiging. Zuurstof en CO2 gaan er gewoon doorheen.

Het dragen van een mondkapje kan als hinderlijk worden ervaren. Draag daarom een zo goed mogelijk passend mondkapje.

Geschikte mondkapjes en materialen

Het gebruik van zelfgemaakte en stoffen mondkapjes wordt afgeraden. Het advies is om medische mondneusmaskers (wegwerpmondkapjes) te dragen. Medische mondneusmaskers van type II of IIR hebben de voorkeur. Het belangrijkste is dat u de mondkapjes goed gebruikt. Zorg dat het mondkapje altijd de neus, mond en kin bedekt. Bekijk meer informatie over geschikte mondkapjes en geschikte materialen voor mondkapjes.

Uitzondering voor mensen met ziekte of beperking

Er geldt een uitzondering voor de mondkapjesplicht voor mensen die vanwege een (zichtbare of onzichtbare) beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen op plekken waar dat verplicht is. Dit kan om zichtbare en onzichtbare beperkingen of ziektes gaan.