Wanneer moet ik een mondkapje op?

In Nederland bent u nergens meer verplicht om een mondkapje (ook wel mondneusmasker) te dragen. Mensen met een kwetsbare gezondheid wordt geadviseerd een mondkapje te dragen om zichzelf te beschermen. Respecteer de keuzes van mensen die een mondkapje dragen en houd rekening met elkaar.

Read information about face masks in English on Government.nl

Mondkapjes in het vliegtuig, internationaal vervoer en in het buitenland

In Nederland is er nergens meer een mondkapjesplicht, ook niet in het (openbaar) vervoer. In het buitenland kunnen de regels anders zijn. Bereid u daarom goed voor als u op reis gaat of terugreist naar Nederland via wijsopreis.nl (nederlandwereldwijd.nl).

Locaties die zelf mogen bepalen of u een mondkapje moet dragen 

Beheerders van bepaalde gebouwen mogen zelf bepalen of u binnen een mondkapje moet dragen. Zij kunnen dat in hun huisregels zetten. Dat geldt ook voor binnenruimtes waar mondkapjes niet wettelijk verplicht zijn. Sommige sectoren hebben hier eigen richtlijnen voor. Bijvoorbeeld:

Ook buurthuizen, kerken of moskeeën en test- en priklocaties van de GGD mogen zelf bepalen of bezoekers binnen een mondkapje moeten dragen. 

Volg de basisadviezen

Na 2 jaar ervaring met de corona-aanpak, hebben we geleerd hoe moeilijk het is om met maatregelen om te gaan die ons dagelijks leven beperken. En met versoepelingen. Daarom moeten we blijven opletten en elkaar helpen zodat we elkaar niet besmetten. Het virus is er nog steeds. Dus het blijft voor iedereen wel verstandig om zich nog steeds aan de adviezen te houden die de verspreiding van het virus aantoonbaar beperken.

Reden voor het dragen van een mondkapje

Ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid lopen meer risico om ernstig ziek te worden als zij corona krijgen. De omikronvariant is zeer besmettelijk. Door een medisch mondkapje te dragen, kunt u uzelf beschermen tegen besmetting.

Mondkapje niet schadelijk

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn mondkapjes niet schadelijk. U krijgt geen zuurstoftekort of CO2-vergiftiging. Zuurstof en CO2 gaan er gewoon doorheen.

Het dragen van een mondkapje kan als hinderlijk worden ervaren. Draag daarom een zo goed mogelijk passend mondkapje.

Geschikte mondkapjes en materialen

Het gebruik van zelfgemaakte en stoffen mondkapjes wordt afgeraden. Het advies is om medische mondkapjes te dragen. Medische mondkapjes van type II of IIR hebben de voorkeur. Voor mensen met een kwetsbare gezondheid geldt het advies om een mondkapje van type IIR of een FFP2 masker te dragen. Het belangrijkste is dat u de mondkapjes goed gebruikt. Zorg dat het mondkapje altijd de neus, mond en kin bedekt. Bekijk meer informatie over geschikte mondkapjes en geschikte materialen voor mondkapjes.