Wanneer moet ik een mondkapje op?

De mondkapjesplicht op de Nederlandse luchthavens vervalt per 21 mei 2022. De informatie op deze pagina wordt binnenkort aangepast.

In Nederland is het dragen van een mondkapje (ook wel mondneusmasker) verplicht op luchthavens vanaf  de securitycheck en in het vliegtuig. Mensen met een kwetsbare gezondheid wordt geadviseerd een mondkapje te dragen om zichzelf te beschermen. Respecteer de keuzen van mensen die een mondkapje dragen en houd rekening met elkaar.

Read information about face masks in English on Government.nl

Locaties waar mondkapje wettelijk verplicht is

Het is wettelijk verplicht om een mondkapje te dragen op luchthavens vanaf de securitycheck en in vliegtuigen.

Let op: reist u naar het buitenland? Daar kunnen andere regels gelden voor het verplicht dragen van een mondkapje. Bekijk voordat u op reis gaat de regels op uw bestemming via Wijsopreis.nl.

Draag een mondkapje nadat u uit isolatie mag

Heeft u corona gehad en mag u uit isolatie? Voor iedereen vanaf 13 jaar geldt het advies: draag een medisch mondneusmasker in alle publieke binnenruimtes, het openbaar vervoer en onderwijs en buiten op plaatsen waar geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden. 

Houd u 10 dagen aan dit advies. U begint met tellen vanaf de dag dat u klachten kreeg of vanaf de datum van positieve (zelf)test. 

Volg de basisadviezen

Na bijna 2 jaar ervaring met de corona-aanpak, hebben we geleerd hoe moeilijk het is om met maatregelen om te gaan die ons dagelijks leven beperken. En met versoepelingen. Daarom moeten we blijven opletten en elkaar helpen zodat we elkaar niet besmetten. Het virus is er nog steeds. Dus het blijft voor iedereen wel verstandig om zich nog steeds aan de adviezen te houden die de verspreiding van het virus aantoonbaar beperken.

Binnenruimtes: beheerder bepaalt

Beheerders van bepaalde gebouwen mogen zelf bepalen of u binnen een mondkapje moet dragen. Zij kunnen dat in hun huisregels zetten. Dat geldt ook voor binnenruimtes waar mondkapjes niet wettelijk verplicht zijn. Sommige sectoren hebben hier eigen richtlijnen voor. Bijvoorbeeld:

Reden voor het dragen van een mondkapje

Ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid lopen meer risico om ernstig ziek te worden als zij corona krijgen. De omikronvariant is zeer besmettelijk. Door een medisch mondkapje te dragen, kunt u uzelf beschermen tegen besmetting.

Boete op locaties waar een mondkapje verplicht is

U kunt een boete krijgen als u geen mondkapje draagt op plaatsen waar dat verplicht is, namelijk op luchthavens vanaf de securitycheck en in het vliegtuig.

Verplicht vanaf 13 jaar

De verplichting om een mondkapje te dragen geldt voor kinderen vanaf 13 jaar. Ook kinderen spelen een rol bij de verspreiding van het coronavirus. Daarom geldt de mondkapjesplicht ook voor kinderen vanaf 13 jaar.

Mondkapjes zijn niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar.

Mondkapje niet schadelijk

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn mondkapjes niet schadelijk. U krijgt geen zuurstoftekort of CO2-vergiftiging. Zuurstof en CO2 gaan er gewoon doorheen.

Het dragen van een mondkapje kan als hinderlijk worden ervaren. Draag daarom een zo goed mogelijk passend mondkapje.

Geschikte mondkapjes en materialen

Het gebruik van zelfgemaakte en stoffen mondkapjes wordt afgeraden. Het advies is om medische mondkapjes te dragen. Medische mondkapjes van type II of IIR hebben de voorkeur. Voor mensen met een kwetsbare gezondheid geldt het advies om een mondkapje van type IIR of een FFP2 masker te dragen. Het belangrijkste is dat u de mondkapjes goed gebruikt. Zorg dat het mondkapje altijd de neus, mond en kin bedekt. Bekijk meer informatie over geschikte mondkapjes en geschikte materialen voor mondkapjes.

Uitzondering voor mensen met ziekte of beperking

Er geldt een uitzondering op de mondkapjesplicht voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen op plekken waar dat verplicht is. Dit kan om zichtbare en onzichtbare beperkingen of ziektes gaan.