Mondkapje op tijdens het werk

Vanaf 26 juni 2021 zijn mondkapjes op veel plekken niet meer verplicht. Werkt u op een plek waar het niet altijd lukt om 1,5 meter afstand te houden tot andere mensen? Dan zijn aanvullende maatregelen nodig. Als u werkt in het OV of het voortgezet onderwijs geldt daarom bijvoorbeeld nog de mondkapjesplicht.

Wanneer een mondkapje dragen

Op plekken waar het niet altijd lukt om 1,5 meter afstand te houden tot andere mensen, blijft de mondkapjesplicht gelden.

Werken op een plek waar afstand houden niet altijd lukt

Werkt u in het personenvervoer, het openbaar vervoer, een stationsgebouw, luchthaven, in het vliegtuig of in het voortgezet onderwijs? Dan bent u verplicht een mondkapje te dragen. Houd daarbij rekening met

Uw werkgever moet mondkapjes aan u beschikbaar aan u stellen. Of hij moet u de mogelijkheid bieden om deze te declareren.

Dragen van een spatscherm (face shield) op het werk

Als voor de uitvoering van werkzaamheden dit ondoenlijk of onmogelijk is, dan kan een spatscherm (face shield) overwogen worden. Werkgevers mogen er dan voor kiezen om werknemers op het werk een spatscherm te laten dragen in plaats van een mondkapje. Werkgevers moeten spatschermen beschikbaar stellen of de mogelijkheid bieden om deze te declareren.

Belangrijk is dat personeel onderling nog steeds 1,5 meter afstand van elkaar houdt. Houd er rekening mee dat spatschermen niet dezelfde werking hebben als mondkapjes. 

Afscheiding van plexiglas niet genoeg

Met het gebruik van plexiglas wordt er niet voldaan aan de mondkapjesplicht. Hoewel plexiglas ervoor kan zorgen dat u niet dichtbij klanten/bezoekers komt, heeft het geen preventieve werking richting uw collega's. Ook kan het voorkomen dat een medewerker de werkvloer op moet lopen, dan moet de medewerker een mondkapje op. Het is ongewenst dat medewerkers vaak het mondkapje op en af moeten doen. Dit betekent dat een medewerker ook bij het gebruik van plexiglas een mondkapje behoort te dragen. Uiteraard zijn de medewerkers uitgezonderd van het dragen een mondkapje als dit door een zichtbare/onzichtbare beperking niet mogelijk is. Een face shield kan wel als alternatief overwogen worden als om arbotechnische redenen het dragen van een mondkapje niet mogelijk, wenselijk of verstandig is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het werk vraagt om (te) lang achtereen een mondkapje te dragen.

Uitzonderingen mondkapje tijdens werk

Sommige mensen hoeven tijdens hun werk geen mondkapje op. Het gaat om:

  • Mensen met een beperking of ziekte.
    Lees verder over de uitzondering op de mondkapjesplicht voor mensen met een beperking of ziekte
  • Tijdens beeld- en geluidsopnames
    Zijn er beeld- en geluidsopnames op een plek waar de mondkapjesplicht geldt? Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer? Dan geldt de mondkapjesplicht geldt niet voor personen die op zo'n plek deelnemen aan de opname van radio- en televisieprogramma’s en online videocontent die worden verzorgd door publieke en commerciële mediaorganisaties, zoals omroepen. Met ‘deelnemen’ wordt gedoeld op personen die feitelijk in beeld of op geluid komen, met uitzondering van publiek. Hierbij kan gedacht worden aan presentatoren, kandidaten, deskundigen, juryleden en figuranten. De uitzondering geldt niet voor personen die achter de schermen meehelpen aan de opname, zoals een cameraman, geluidsman of regisseur. Verder geldt de uitzondering alleen gedurende de opname.