Mondkapje op tijdens het werk

U hoeft op veel plekken niet meer verplicht een mondkapje te dragen. Werkt u op een plek waar het niet altijd lukt om elkaar de ruimte te geven? Dan is 1,5 meter een veilige afstand. Op sommige plekken blijft het dragen van een mondkapje nog wel verplicht, zoals in het OV of taxi.

Werken op een plek waar afstand houden niet altijd lukt

Op plekken waar het niet altijd lukt om elkaar de ruimte te geven, is 1,5 meter een veilige afstand tot andere mensen. In het openbaar vervoer, personenvervoer (taxi, touringcars), op een luchthaven (vanaf de veilgiheidscontrole en in het vliegtuig blijft het dragen van een mondkapje nog verplicht. Houd daarbij rekening met

Uw werkgever moet mondkapjes aan u beschikbaar aan u stellen. Of hij moet u de mogelijkheid bieden om deze te declareren.

Dragen van een spatscherm (face shield) op het werk

Als voor de uitvoering van werkzaamheden dit ondoenlijk of onmogelijk is, dan kan een spatscherm (face shield) overwogen worden. Werkgevers mogen er dan voor kiezen om werknemers op het werk een spatscherm te laten dragen in plaats van een mondkapje. Werkgevers moeten spatschermen beschikbaar stellen of de mogelijkheid bieden om deze te declareren.

Belangrijk is dat personeel onderling nog steeds 1,5 meter afstand van elkaar houdt. Houd er rekening mee dat spatschermen niet dezelfde werking hebben als mondkapjes. 

Afscheiding van plexiglas niet genoeg

Met het gebruik van plexiglas wordt er niet voldaan aan de mondkapjesplicht. Hoewel plexiglas ervoor kan zorgen dat u niet dichtbij klanten/bezoekers komt, heeft het geen preventieve werking richting uw collega's. Ook kan het voorkomen dat een medewerker de werkvloer op moet lopen, dan moet de medewerker een mondkapje op. Het is ongewenst dat medewerkers vaak het mondkapje op en af moeten doen. Dit betekent dat een medewerker ook bij het gebruik van plexiglas een mondkapje behoort te dragen.

Uiteraard zijn de medewerkers uitgezonderd van het dragen een mondkapje als dit door een zichtbare/onzichtbare beperking niet mogelijk is. Een face shield kan wel als alternatief overwogen worden als om arbotechnische redenen het dragen van een mondkapje niet mogelijk, wenselijk of verstandig is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het werk vraagt om (te) lang achtereen een mondkapje te dragen.

Uitzonderingen mondkapje tijdens werk

Sommige mensen hoeven tijdens hun werk geen mondkapje op. Het gaat om:

  • Mensen met een beperking of ziekte.
    Lees verder over de uitzondering op de mondkapjesplicht voor mensen met een beperking of ziekte
  • Tijdens beeld- en geluidsopnames
    Zijn er beeld- en geluidsopnames op een plek waar de mondkapjesplicht geldt? Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer? Dan geldt de mondkapjesplicht geldt niet voor personen die op zo'n plek deelnemen aan de opname van radio- en televisieprogramma’s en online videocontent die worden verzorgd door publieke en commerciële mediaorganisaties, zoals omroepen. Met ‘deelnemen’ wordt gedoeld op personen die feitelijk in beeld of op geluid komen, met uitzondering van publiek. Hierbij kan gedacht worden aan presentatoren, kandidaten, deskundigen, juryleden en figuranten. De uitzondering geldt niet voor personen die achter de schermen meehelpen aan de opname, zoals een cameraman, geluidsman of regisseur. Verder geldt de uitzondering alleen gedurende de opname.