Mondkapje tijdens het werk

Een mondkapje is verplicht op veel openbare plekken waar u geen coronatoegangsbewijs hoeft te laten zien. Bijvoorbeeld in de supermarkt, het openbaar vervoer, het mbo en hoger onderwijs. Ook als u een contactberoep heeft, moet u een mondkapje op. Bijvoorbeeld als kapper of rij-instructeur.

Wanneer een mondkapje dragen

Lees meer informatie over wanneer u een mondkapje draagt. Let op: ook met een mondkapje op houdt u zich aan de basisregels voor iedereen.

Mondkapjesplicht tijdens werk

Wanneer u werkt op een locatie waar u verplicht bent een mondkapje te dragen, moet u rekening houden met: 

Werkt u niet op een locatie waar u wettelijk verplicht bent een mondkapje te dragen? Ook dan kan uw werkgever u verplichten om een mondkapje te dragen. Uw werkgever moet namelijk zorgen voor een gezonde en veilige werkplek. Draagt iedereen een mondkapje op het werk? Dan kan dit helpen bij het voorkomen van verspreiding van het coronavirus. Mondkapjes beschermen vooral de ander. En zo beschermen we elkaar.

Declareren of beschikbaar stellen van mondkapjes

Bent u (wettelijk of door uw werkgever) verplicht om een mondkapje te dragen tijdens werk? Dan moet uw werkgever mondkapjes beschikbaar aan u stellen. Of uw werkgever moet u de mogelijkheid bieden om mondkapjes voor werk te declareren.

Dragen van een spatscherm (face shield) op het werk

Als voor de uitvoering van werkzaamheden het dragen van een mondkapje ondoenlijk of onmogelijk is, dan kan een spatscherm (face shield) overwogen worden. Werkgevers mogen er dan voor kiezen om werknemers op het werk een spatscherm te laten dragen in plaats van een mondkapje. Belangrijk is dat personeel onderling afstand van elkaar houdt. Houd er rekening mee dat spatschermen niet dezelfde werking hebben als mondkapjes. 

Declareren of beschikbaar stellen van een spatscherm

Werkgevers moeten spatschermen beschikbaar stellen. Of ze moeten de mogelijkheid bieden om deze te declareren.

Uitzonderingen mondkapje tijdens werk

Sommige mensen hoeven tijdens hun werk geen mondkapje op. Het gaat om:

  • Mensen met een beperking of ziekte.
    Lees verder over de uitzondering op de mondkapjesplicht voor mensen met een beperking of ziekte
  • Tijdens beeld- en geluidsopnames
    Zijn er beeld- en geluidsopnames op een plek waar de mondkapjesplicht geldt? Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer? Dan geldt de mondkapjesplicht geldt niet voor personen die op zo'n plek deelnemen aan de opname van radio- en televisieprogramma’s en online videocontent die worden verzorgd door publieke en commerciële mediaorganisaties, zoals omroepen. Het gaat dan alleen om personen die feitelijk in beeld of op geluid komen, met uitzondering van publiek. Denk aan presentatoren, kandidaten, deskundigen, juryleden en figuranten. De uitzondering geldt niet voor personen die achter de schermen meehelpen aan de opname, zoals een cameraman, geluidsman of regisseur. Verder geldt de uitzondering alleen gedurende de opname.