Mondkapjes in verkeer en (openbaar) vervoer

Een mondkapje is verplicht in de bus, trein, tram en metro voor iedereen van 13 jaar en ouder. Ook in stations, op perrons en bij haltes moet u een mondkapje dragen.

Mondkapje verplicht in het openbaar vervoer

Een mondkapje is verplicht in de bus, trein, tram en metro. En op de veerboten naar de Waddeneilanden. Dit geldt voor reizigers van 13 jaar en ouder en OV-personeel. Gebruik daarvoor een geschikt mondkapje voor publiek gebruik. Ook in de stations, op perrons en bij haltes moet u een mondkapje dragen. Als u geen mondkapje draagt waar dat verplicht is, kunt u een boete krijgen.

Bekijk de regels voor reizen met het openbaar vervoer.

Uitzondering om medische reden

Mogelijk kunt u om een medische reden geen mondkapje dragen. Bijvoorbeeld omdat u een longziekte heeft. Bij een controle legt u aan conducteurs, chauffeurs of boa’s uit waarom u geen mondkapje draagt.

Genoeg mondkapjes meenemen

Neem genoeg mondkapjes mee als u van huis gaat. U heeft bij elke reis een schoon mondkapje nodig. Reist u 1 keer in de ochtend en 1 keer in de middag? Dan heeft u er 2 nodig. 

Mondkapje in de auto: dringend advies

Draag een mondkapje als u in een auto rijdt met mensen die geen huisgenoot van u zijn. In een auto kan 1,5 meter afstand houden niet altijd. Dit is een dringend advies. Als u zonder andere mensen in de auto zit, of alleen met huisgenoten, geldt dit advies niet.

Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen mondkapje te dragen. Ook niet als zij niet tot hetzelfde huishouden horen.

Bekijk de regels voor vervoer met de auto.

Mondkapje in de taxi: dringend advies

Als u de enige passagier bent in de taxi bent u niet verplicht een mondkapje te dragen. Reist u met meer passagiers in de taxi? Dan is een mondkapje verplicht voor passagiers vanaf 13 jaar.

Bekijk de regels voor vervoer met de taxi.

Mondkapje op de motor en scooter: dringend advies

Rijdt u met iemand anders mee op de motor of scooter? Dan draagt u allebei een mondkapje. Zodra u afstapt, moet u 1,5 meter afstand houden.

Mondkapje verplicht in touringcars

In touringcars draagt u verplicht een mondkapje. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen mondkapje op.

Bekijk de regels voor vervoer met een touringcar.

Algemene informatie over mondkapjes