Naar Nederland reizen met een vaccinatiebewijs

EU-burgers kunnen na volledige vaccinatie een EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) aanvragen en daarmee Nederland inreizen. Heeft u geen EU DCC of bent u geen ingezetene van EU/Schengen? Dan mag u meestal een papieren vaccinatiebewijs gebruiken om Nederland in te reizen. 

Information in English

Read this information about the requirements for proof of vaccination in English on Government.nl. 

Inreizen uit zeerhoogrisicogebied: vaccinatiebewijs niet genoeg

Reist u naar Nederland uit een zeerhoogrisicogebied? Dan is een vaccinatiebewijs of herstelbewijs niet genoeg. U heeft dan ook een testbewijs nodig om naar Nederland te kunnen reizen.

Nederlanders en EU-burgers: Europees systeem voor coronabewijzen

Europese landen hebben afgesproken dat ieder land een systeem voor coronabewijzen moet hebben. Dat noemen zij het EU Digitaal Corona Certificaat (EU DCC). U kunt bijvoorbeeld een EU DCC krijgen na volledige vaccinatie.

Niet-EU/Schengen-burgers: Papieren vaccinatiebewijs als uitzondering EU-inreisverbod, behalve bij zeerhoogrisicogebieden

U kunt als inwoner van een land buiten de EU/Schengen waarvoor het EU-inreisverbod geldt naar Nederland reizen met een geldig papieren vaccinatiebewijs. Dat bewijs moet aan onderstaande eisen voldoen. Een vaccinatiebewijs is niet voldoende als u uit een land reist dat is aangewezen als zeerhoogrisicogebied. Dan heeft u ook een testbewijs nodig om naar Nederland te kunnen reizen.

Ook is een herstelbewijs alleen geldig om Nederland in te reizen wanneer deze in een EU-lidstaat is afgegeven. 

Het Verenigd Koninkrijk is geen EU-lidstaat. 

Geldigheid vaccinatiebewijs

Na vaccinatie krijgt u een vaccinatiebewijs. Het duurt even voor het vaccinatiebewijs geldig is. Dat hangt af van de prik die u krijgt:

  • Bij vaccinatie met BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen (vóór 14 augustus 2021) is het vaccinatiebewijs 14 dagen na volledige vaccinatie geldig.
  • Kreeg u op of na 14 augustus 2021 een prik met het Janssen-vaccin? Dan is uw vaccinatiebewijs na 28 dagen geldig.

Eisen papieren vaccinatiebewijs en vaccins

Een vaccinatiebewijs wordt alleen geaccepteerd als deze voldoet aan de eisen. En als u bent gevaccineerd met een goedgekeurd vaccin.

Bekijk ook: