Nederlandse aanpak en maatregelen tegen het coronavirus

De Nederlandse corona-aanpak is erop gericht het virus maximaal te controleren, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen.

Het aantal coronabesmettingen daalt. Dat is goed nieuws. We houden ons goed aan de gedeeltelijke lockdown en met effect. Maar we zijn er nog niet, want het virus is er nog. Daarom gaat de gedeeltelijke lockdown verder. We blijven het aantal contactmomenten en reisbewegingen beperken. We passen de basisregels nog steeds toe en helpen elkaar om dit te kunnen doen. En we proberen elkaar door deze lastige periode heen te helpen.

Gedeeltelijke lock-down gaat verder, tijdelijke verzwaring opgeheven

Musea, theaters, zwembaden en pretparken kunnen na een sluiting van twee weken open en we mogen weer sporten in groepslessen. Mensen mogen per dag weer maximaal drie mensen thuis ontvangen en met maximaal vier mensen buiten zijn. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, blijft het belangrijk dat we de aantallen contacten beperken. Daarom blijven evenementen verboden en is er een algehele sluiting van de horeca. Ook geven we het virus geen lift: boek en maak geen reizen naar het buitenland tot medio januari, tenzij dat strikt noodzakelijk is.

Het volhouden van de basismaatregelen blijft cruciaal om het aantal besmettingen terug te dringen. Wie klachten heeft, ook als ze mild zijn, blijft thuis en laat zich zo snel mogelijk testen. Wie besmet is, roept hulp in van anderen voor boodschappen en andere klusjes, zodat de besmette persoon thuis kan blijven. Iedereen houdt anderhalve meter afstand van andere mensen en wie op een drukke plek is, gaat weg. En er is een dringend advies om niet-medische mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes.

Steunmaatregelen en aandacht voor elkaar

Deze maatregelen hebben forse impact op de samenleving en de economie. Daarom ondersteunt het kabinet ondernemers, werkenden en werkzoekenden met steunmaatregelen. En er is aandacht voor mensen die zich eenzaam voelen of in de financiële problemen raken. We passen daarbij overal de regels toe om elkaar te beschermen. Om zelf gezond te blijven en om anderen gezond te houden. En om ervoor te zorgen dat we zicht krijgen op meer vrijheden in ons dagelijks leven, ook als het virus nog niet weg is – waar we samen kunnen zijn met familie en vrienden, waar we samen kunnen sporten, naar evenementen kunnen gaan en naar een restaurant kunnen gaan.

Overheid werkt samen met organisaties en bedrijven

Voor iedereen gelden de basisregels, zoals ‘werk thuis tenzij het echt niet anders kan’, 'vermijd drukte' en 'houd 1,5 meter afstand'. Ook in bijvoorbeeld winkelstraten, parken en recreatiegebieden, en zo goed mogelijk in het openbaar vervoer. Om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan deze regels kan houden, werkt de overheid samen met veel bedrijven en organisaties. Zoals werkgevers en vakbonden, brancheorganisaties en de NS.

Elke organisatie is anders. Er zijn bijvoorbeeld kleine winkels of restaurants waar minder mensen naar binnen kunnen met 1,5 meter afstand. Of bedrijven met kleine werkruimtes of smalle gangen. Of bij de kinderopvang. Daarom is het onmogelijk om met een paar besluiten of maatregelen vanuit de overheid voor elk bedrijf een oplossing te vinden en op alle vragen antwoorden te geven. Maatwerk is nodig, waarbij de overheid klaar staat om mee te denken en te helpen waar mogelijk.

Bekijk ook: