Nederlandse aanpak en maatregelen tegen het coronavirus

6 augustus: De informatie op deze pagina wordt aangepast op basis van  de persconferentie van het kabinet van 19.00 uur.

De Nederlandse corona-aanpak is erop gericht het virus maximaal onder controle te houden, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. Omdat we ons aan de maatregelen hebben gehouden, laten de cijfers een positieve ontwikkeling zien. Het blijft zaak dat we in control blijven.

Zicht op verspreiding van het virus

Het is cruciaal dat we de basisregels blijven volgen. Daarmee kan het allergrootste deel van de besmettingen worden voorkomen. Samen met de verruiming van het testbeleid en intensief bron- en contactonderzoek. Iedereen met klachten laat zich testen. Bij een positieve testuitslag volgt bron- en contactonderzoek. Zo versterken we het zicht op de verspreiding van het virus. Zo kunnen we snel en gericht bijsturen en de verspreiding van het virus tegengaan, daar waar het virus oplaait.

Omdat we afstand houden, krijgen we meer ruimte

Door het volhouden van de 1,5 meter afstand en de basisregels is het nu mogelijk om weer te sporten, uit eten te gaan en kunnen er zelfs weer evenementen plaatsvinden. Belangrijk is daarbij wel te realiseren dat het nog steeds niet is zoals ‘vroeger’. Op veel plaatsen gelden beperkingen om de 1,5 meter afstand mogelijk te maken en om ervoor te zorgen dat bron- en contactonderzoek mogelijk is.

De regels worden nu algemeen zodat ze breed toepasbaar zijn. Het onderscheid is vooral tussen activiteiten ‘binnen’ en ‘buiten’. Dat geeft duidelijkheid voor iedereen. Het geeft lucht aan ondernemers en het maakt ook de handhaving door sectoren en handhavers makkelijker. De sectoren werken in veel gevallen zelf uit hoe zij kunnen voldoen aan de algemene regels.

Overheid werkt samen met organisaties en bedrijven

Voor iedereen gelden de basisregels, zoals 'vermijd drukte' en 'houd 1,5 meter afstand'. Ook in bijvoorbeeld winkelstraten, parken en recreatiegebieden. Om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan deze regels kan houden, werkt de overheid samen met veel bedrijven en organisaties. Zoals werkgevers en vakbonden, brancheorganisaties en de NS.
Elke organisatie is anders. Er zijn bijvoorbeeld kleine winkels of restaurants waar minder mensen naar binnen kunnen met 1,5 meter afstand. Of bedrijven met kleine werkruimtes of smalle gangen. Daarom is het onmogelijk om met een paar besluiten of maatregelen vanuit de overheid voor elk bedrijf een oplossing te vinden en op alle vragen antwoorden te geven. Maatwerk is nodig, waarbij de overheid klaar staat om mee te denken en te helpen waar mogelijk.

Bekijk ook: