Lokale maatregelen tegen verspreiding coronavirus

Sinds 14 oktober 2020 gelden er strengere landelijke maatregelen (gedeeltelijke lockdown). De landelijke maatregelen gelden in principe voor 4 weken. In de weken tot 27 oktober beoordeelt het kabinet welke maatregelen er daarna nodig zijn. Of dat de lokale aanpak weer gaat gelden.

Landelijke maatregelen tegen verspreiding coronavirus

Het aantal coronabesmettingen stijgt hard. Daarom besloot het kabinet op 12 oktober tot strengere maatregelen  die voor het hele land gelden. De maatregelen richten zicht op:

  • minder contactmomenten tussen mensen;
  • voorkomen van groepen en drukte.

Op deze manier verspreidt het coronavirus zich zo min mogelijk. 

Kabinet bekijkt effect van de landelijke maatregelen

Het kabinet bekijkt het effect van de maatregelen. Vermindert het aantal besmettingen? En wordt de druk op de reguliere zorg minder? Dan hebben de maatregelen effect. Het kabinet weet dan of er na 27 oktober 2020 weer maatregelen in de regio of stad ingaan.

Regionale maatregelen in een routekaart

Als de gedeeltelijke lockdown stopt, gaat nederland naar verwachting weer over tot een regionale aanpak. De basis hiervoor is terug te vinden in de 'routekaart coronamaatregelen'.

De routekaart werkt als volgt:

  • Het dashboard coronavirus geeft informatie over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Op het dashboard is te zien waar veel besmettingen zijn.
  • Met deze gegevens wordt bepaald in welk risiconiveau een regio valt. Bij ieder risiconiveau hoort een minimaal pakket aan maatregelen.

Dashboard coronavirus

Dagelijks worden de cijfers van onder andere besmettingen en ziekenhuisopnames bijgehouden. U vindt deze op het Dashboard coronavirus.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt het dashboard dagelijks bij. Wekelijks, of vaker als dit nodig is, stelt VWS het risiconiveau van een regio vast. 

25 veiligheidsrisico's voor regionale aanpak

Mocht Nederland weer overgaan op een regionale aanpak, dan zijn er 25 veiligheidsregio’s: