Vakantie in eigen land en reizen naar het buitenland

Iedereen moet er alert op zijn het virus niet verder te verspreiden, niet in het binnenland en niet in het buitenland. Beperk tijdens vakanties in Nederland de reisbewegingen. Voor het buitenland geldt, reis niet en boek geen reizen naar het buitenland tot medio januari, tenzij dit strikt noodzakelijk is.

Voor alle reizen geldt:

 • Beperk het aantal reisbewegingen
 • Beperk de contactmomenten met andere mensen
 • Ga wijs op reis en bereid u goed voor.

Vakantie in eigen land

 • Niet gebonden aan de schoolvakantie? Ga buiten het vakantieseizoen als dat kan.

Reizen naar het buitenland

Reizen naar het buitenland is een extra risico, ook deze winter en tijdens de kerstvakantie.

 • Maak geen reizen en boek niet tot half januari, tenzij het noodzakelijk is.
 • Vakanties en familiebezoeken zijn geen noodzakelijke reizen.
 • Ook op vakantie gaan naar een tweede huis in het buitenland vormt een risico.

Het virus is bijna nergens ter wereld onder controle. Geef het virus geen lift. Breng het niet naar het buitenland en neem het niet mee terug naar huis. Kleurcodes veranderen snel door epidemiologische situatie in het buitenland, dit betekent risico’s rondom annuleringen bij het boeken van reizen.

Ontwikkelt u tijdens uw reis gezondheidsklachten?

 • Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten, blijf in uw accommodatie, vermijd contacten met anderen en laat u testen.
 • Als de test positief is, neem dan ook contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland en volg de maatregelen of adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten.
 • Mogelijk moeten ook uw gezinsleden en/of reisgenoten in quarantaine.

Ontwikkelt u bij thuiskomst gezondheidsklachten? Blijf thuis, vermijd contacten met anderen en laat u testen. Maak een afspraak via 0800-1202.

Reizen naar de Caribische delen van het Koninkrijk

De actuele informatie over reizen naar Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden (Bonaire, Saba en Sint Eustatius) vindt u op Nederlandwereldwijd.nl.  

Landen met reisadvies

Reizen naar landen met een geel, oranje of rood reisadvies wordt vanwege de risico’s afgeraden. Maak en boek geen vakanties naar het buitenland tot half januari. Als u toch naar het buitenland moet, check dan eerst nederlandwereldwijd.nl.

U leest dan in het reisadvies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) of u bij thuiskomst 10 dagen in (thuis)quarantaine dient te gaan. Ook als u geen klachten heeft. Check voor vertrek de dekking van uw verzekering.

Reizen naar Nederland

Er is een dringend advies om niet naar Nederland te reizen, tenzij dit strikt noodzakelijk is. De grenzen blijven open. Alleen essentieel grensverkeer, waaronder vervoer van goederen, arbeid door grenswerkers, en reizen voor cruciale beroepen, gaan door.

Als er toch naar Nederland wordt gereisd, dan geldt het dringend advies om 10 dagen in quarantaine te gaan. Er geldt een uitzondering voor grenswerkers en grensstudenten en –scholieren.

Reizen vanuit EU- en Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk naar Nederland:

Reizen van buiten de EU, Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk naar Nederland

Regelmatig wordt deze lijst met landen opnieuw bekeken en aangepast. De overheid houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Indien er landen van de lijst af moeten, dan kan dit al eerder gebeuren.

Als een land op deze lijst staat, betekent dit niet automatisch dat reizen naar dit land mogelijk is. Controleer eerst het reisadvies voor dat land op Nederlandwereldwijd.nl. 

Voor een aantal reisdoelen is het wel toegestaan om naar Nederland te reizen vanuit een land waarvoor het inreisverbod geldt. Hier zijn strikte voorwaarden aan verbonden en de lokale situatie moet het toestaan.

Iedereen die naar Nederland reist vanuit een land waarvoor een oranje of rood reisadvies geldt vanwege corona, dient na aankomst 10 dagen in quarantaine te gaan.

Reizigers in Nederland

Reizigers moeten zich houden aan de Nederlandse maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Voor populaire toeristische plaatsen kunnen maatregelen worden genomen om drukte te voorkomen. Blijf op uw reisadres. Reis zo min mogelijk. Voor korte afstanden geldt: ga waar mogelijk lopen of pak de fiets.

Bij klachten wordt reizigers geadviseerd de vakantieaccommodatie niet te verlaten, contacten te vermijden en zich te laten testen bij de GGD. Als ze positief getest worden, moeten ook reizigers in isolatie. Gezinsleden gaan ook in quarantaine. Mensen met klachten mogen niet reizen.

Kosten van isolatie/quarantaine zijn voor de reizigers. Als de locatie waarin de reizigers verblijven niet geschikt is voor isolatie/quarantaine, ondersteunt de GGD bij het vinden van een geschikte locatie.

Thuisquarantaine bij aankomst in Nederland

Reizigers uit een land dat een oranje reisadvies heeft vanwege corona dienen op het moment van aankomst in Nederland 10 dagen in (thuis)quarantaine te gaan. Ook als er geen klachten zijn die lijken op corona. Deze quarantaine in Nederland kan ook in een vakantie- of tijdelijk verblijf, zoals een hotel.

 • Voor een aantal (reis)doelen mag de quarantaine onderbroken worden. Buiten deze (reis)doelen houdt u zich aan de regels voor thuisquarantaine.
 • Er geldt een uitzondering voor grenswerkers en grensstudenten en –scholieren.
 • Kinderen tot en met 12 jaar mogen wel naar school, naar de kinderopvang en aan sportactiviteiten deelnemen, tenzij zij gezondheidsklachten hebben. Ontwikkelen gezinsleden klachten die passen bij corona, inclusief zware klachten, zoals koorts of benauwdheid? Dan blijven de kinderen thuis.

Als u tijdens de quarantaine klachten ontwikkelt die passen bij corona, dan neemt u contact op met de GGD om zich te laten testen. In het reisadvies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) staat of u bij aankomst in Nederland in thuisquarantaine dient te gaan.

Bekijk de regels voor thuisquarantaine bij terugkomst in Nederland. Ook staan daar de (reis)doelen waarvoor de quarantaine mag worden onderbroken.