Vakantie in eigen land en reizen naar het buitenland

Het is beperkt mogelijk om voor vakantie naar het buitenland te reizen. Iedereen moet er alert op zijn het virus niet verder te verspreiden, niet in het binnenland en niet in het buitenland.

Daarom geldt voor iedereen:

 • Beperk het aantal reisbewegingen;
 • Beperk de contactmomenten met andere mensen;
 • Ga wijs op reis en bereid u goed voor;
 • Niet gebonden aan de schoolvakantie? Ga buiten het vakantieseizoen als dat kan.

Vakantie in eigen land

Reizen naar het buitenland

Als u naar het buitenland reist, bedenk dan eerst of het echt nodig is. Controleer dan het reisadvies voor dat land op Nederlandwereldwijd.nl. De gezondheidssituatie in een land van bestemming kan snel wijzigen. Waar het reisadvies bij vertrek nog geel (vakantiereis mogelijk, let op veiligheidsrisico's) kan zijn, kan hetzelfde advies tijdens uw verblijf plotseling oranje (alleen noodzakelijke reizen) worden. Ook als het reisadvies in een land op geel staat, is het belangrijk om er rekening mee te houden dat u bij terugkomst mogelijk het dringende advies krijgt 10 dagen huis in quarantaine te gaan. Ook als u geen klachten heeft die lijken op corona.

 • Ga alleen naar een land met een geel reisadvies. Reizen naar deze landen is verantwoord, maar let wel op: er zijn gezondheidsrisico's.
 • Voor een aantal Europese gebieden en landen geldt een oranje reisadvies. Het RIVM adviseert het kabinet voor welke landen of gebieden verhoogde gezondheidsrisico’s gelden. Ook kunnen landen zelf besluiten om regio’s of zelfs het hele land weer af te sluiten. Kijk op Nederlandwereldwijd.nl voor actuele informatie over reisadviezen en het coronavirus.
 • Reizen naar landen met een oranje of rood reisadvies wordt vanwege de risico’s afgeraden. Boek geen vakantiereizen naar deze landen. Reist u toch naar een land waarvoor vanwege gezondheidsrisico’s een oranje reisadvies is afgegeven? U leest dan in het reisadvies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) of u bij thuiskomst 10 dagen in (thuis)quarantaine dient te gaan. Ook als u geen klachten heeft die lijken op corona. Check voor vertrek de dekking van uw verzekering.
 • Grenswerkers, mensen die werken in het internationale personenvervoer of transport, en studenten die in Nederland wonen en voor hun studie naar het buitenland reizen, volgen bij terugkomst in Nederland de regels voor thuisquarantaine.
 • Voor reizigers die naar een geel gebied afreizen maar hiervoor een oranje gebied moeten doorkruizen geldt het volgende:

  • Reizigers die per vliegtuig reizen wordt aanbevolen om via een luchthaven te reizen die niet in een oranje gebied ligt. Alleen als dit echt niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat het reisadvies kort voor vertrek is veranderd en omboeken niet mogelijk is, kunnen zij via de betreffende luchthaven reizen. Zij moeten dan zowel de Nederlandse basisregels op de luchthaven als eventuele aanvullende maatregelen van de luchthaven ter plaatse opvolgen. Reizigers die niet direct vanuit de luchthaven doorreizen in een eigen (gehuurd) voertuig of langer in het gebied verblijven, dienen na terugkomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

  • Reizigers die met de auto reizen en geen andere optie hebben dan door een gebied met een oranje reisadvies te rijden, krijgen het advies zoveel mogelijk contact te vermijden en niet te tanken, niet tussendoor te stoppen bij een café of een supermarkt en door te reizen tot zij  niet meer in oranje gebied zijn. Reizigers die niet direct doorreizen of toch langer in het gebied verblijven, dienen na terugkomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

 • Download de Reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken en zet de pushberichten aan. Met deze app kunt u zich registreren bij de Nederlandse ambassade in het land waar u verblijft.
 • Bereid u voor op de reis naar het buitenland. Weet welke maatregelen er zijn tijdens de vlieg-, trein- of bootreis, of in landen waar u met de auto doorheen rijdt. Kijk bijvoorbeeld ook waar u verplicht bent een mondkapje te dragen en of het een bepaald soort mondkapje moet zijn.
 • Houd rekening met het volgende:
  • In ieder land zijn er beperkende maatregelen. Mogelijk zijn toeristische attracties gesloten of beperkt toegankelijk, en is bezoek aan winkels of horeca anders dan u gewend bent. Ook het gebruik van het openbaar vervoer kan beperkt zijn.
  • De gezondheidssituatie in een land kan verslechteren tijdens uw verblijf. Bij een nieuwe uitbraak kunnen overheden mogelijk weer maatregelen nemen, zoals afsluiten van hotels en/of gebieden en het sluiten van grenzen. Dat kan heel snel gaan. Houd daarom de Reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten en volg lokale maatregelen op.
  • Als het reisadvies verandert van geel naar oranje en u op dat moment in het land verblijft, kan het zijn dat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in (thuis)quarantaine dient te gaan. Ook als u geen klachten heeft die lijken op corona. U leest dat in het reisadvies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
 • Houd u ook in het buitenland aan de Nederlandse basisregels, aangevuld met de maatregelen die daar gelden. Als de lokale regels strenger zijn, dan gelden deze.
 • Ontwikkelt u tijdens uw vakantie gezondheidsklachten? Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten, blijf in uw vakantieaccommodatie, vermijd contacten met anderen en laat u testen. Als de test positief is, neem dan ook contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland en volg de maatregelen of adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten. Mogelijk moeten ook uw gezinsleden en/of reisgenoten in quarantaine.
 • Ontwikkelt u bij thuiskomst gezondheidsklachten? Blijf thuis, vermijd contacten met anderen en laat u testen op het coronavirus. Maak een afspraak via 0800-1202.

Reizen naar de Caribische delen van het Koninkrijk

De actuele informatie over reizen naar Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden (Bonaire, Saba en Sint Eustatius) vindt u op Nederlandwereldwijd.nl.  

Reizen naar Nederland

Reizen vanuit EU- en Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk naar Nederland:

Reizen van buiten de EU, Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk naar Nederland

Regelmatig wordt deze lijst met landen opnieuw bekeken en aangepast. De overheid houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Indien er landen van de lijst af moeten, dan kan dit al eerder gebeuren.

Als een land op deze lijst staat, betekent dit niet automatisch dat reizen naar dit land mogelijk is. Controleer eerst het reisadvies voor dat land op Nederlandwereldwijd.nl. 

Voor een aantal reisdoelen is het wel toegestaan om naar Nederland te reizen vanuit een land waarvoor het inreisverbod geldt. Hier zijn strikte voorwaarden aan verbonden en de lokale situatie moet het toestaan.

Iedereen die naar Nederland reist vanuit een land waarvoor een oranje of rood reisadvies geldt vanwege corona, dient na aankomst 10 dagen in quarantaine te gaan.

Reizigers in Nederland

Reizigers moeten zich houden aan de Nederlandse maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Voor populaire toeristische plaatsen kunnen maatregelen worden genomen om drukte te voorkomen.

Reizigers wordt geadviseerd drukte te mijden en buiten de spits te reizen. Voor korte afstanden geldt: ga waar mogelijk lopen of pak de fiets.

Bij klachten wordt reizigers geadviseerd de vakantieaccommodatie niet te verlaten, contacten te vermijden en zich te laten testen bij de GGD. Als ze positief getest worden, moeten ook reizigers in isolatie. Gezinsleden gaan ook in quarantaine. Mensen met klachten mogen niet reizen.

Kosten van isolatie/quarantaine zijn voor de reizigers. Als de locatie waarin de reizigers verblijven niet geschikt is voor isolatie/quarantaine, ondersteunt de GGD bij het vinden van een geschikte locatie.

Thuisquarantaine bij aankomst in Nederland

Reizigers uit een land dat een oranje reisadvies heeft vanwege corona dienen op het moment van aankomst in Nederland 10 dagen in (thuis)quarantaine te gaan. Ook als er geen klachten zijn die lijken op corona. Deze quarantaine in Nederland kan ook in een vakantie- of tijdelijk verblijf, zoals een hotel.

Als u tijdens de quarantaine klachten ontwikkelt die passen bij corona, dan neemt u contact op met de GGD om zich te laten testen. In het reisadvies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) staat of u bij aankomst in Nederland in thuisquarantaine dient te gaan.

Bekijk de regels voor thuisquarantaine bij terugkomst in Nederland. Ook staan daar de (reis)doelen waarvoor de quarantaine mag worden onderbroken.

Reizen met het vliegtuig

Ook voor wie met het vliegtuig reist, geldt: ga wijs op reis.

 • Luchtvaartmaatschappijen en vliegvelden hebben regels opgesteld. Informeer van tevoren bij de reisorganisatie en/of luchtvaartmaatschappij en bij het vliegveld naar de regels die gelden op de vliegvelden waar u komt en tijdens uw reis. 
 • Mensen met gezondheidsklachten mogen niet vliegen.
 • Alle passagiers moeten voordat zij gaan vliegen een gezondheidsverklaring invullen. Hiermee verklaren zij geen klachten te hebben die bij COVID-19 passen. 
 • Het advies is om thuis online in te checken.
 • Voor het vliegveld geldt net als elders: blijf thuis bij klachten, houd 1,5 meter afstand, en houd u aan de hygiënemaatregelen.
 • Op Nederlandse luchthavens dragen passagiers een mondkapje.
 • Op sommige piekmomenten en vanwege de veiligheidseisen op de luchthaven kan de afstand van 1,5 meter niet gegarandeerd worden. Daarom vragen de Nederlandse luchthavens passagiers een mondkapje te dragen.
 • Ook in het vliegtuig is het dragen van een (niet-medisch) mondkapje verplicht.
 • U dient zelf te zorgen voor voldoende mondkapjes. Vervang het mondkapje na ieder gebruik, als het vochtig is, of na maximaal 3 uur.