Coronavirus en internationaal ondernemen

Op deze pagina leest u meer informatie over de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus en zakendoen met of in het buitenland.

Vragen over specifieke landen

Wat betekent het coronavirus voor internationaal zakendoen?

Het coronavirus (COVID-19) roept veel vragen op bij ondernemers die internationaal zakendoen. Daarom vindt u nu op RVO.nl de antwoorden op veelgestelde vragen over het coronavirus en zakendoen voor een aantal landen.

Voor vragen neemt u contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) via klantcontact@rvo.nl of telefonisch via: 088 042 42 42.

Vragen over zakelijk reizen naar Nederland

Bent u zakenreiziger en wilt u naar Nederland reizen? Dit mag als u voldoet aan de voorwaarden voor uitzondering inreisverbod in belang Nederlandse economie en samenleving. U kunt een verzoek sturen naar de economische afdeling van de Nederlandse ambassade in uw land

Controleer wel of u een visum nodig heeft om naar Nederland te mogen reizen. Ook moet u misschien 10 dagen in quarantaine bij aankomst in Nederland. Dit hangt af van het land waarvandaan u reist. U mag tijdens deze quarantaine wel naar buiten voor uw zakelijke afspraken.

Meer vragen en antwoorden hierover vindt u op de pagina Uitzondering inreisverbod in belang Nederlandse economie en samenleving.

Vragen en antwoorden vrachtverkeer en goederenvervoer

Kunnen Nederlandse vrachtwagens nog door landen reizen waar een aangescherpt reisadvies voor geldt, zoals Italië, Spanje en Oostenrijk?

Transport is noodzakelijk om een land goed te laten functioneren. De reisadviezen hebben daarom geen betrekking op het vervoer van noodzakelijke goederen. Zoals voedsel, medische apparatuur en medicijnen.

Vervoerders kunnen in landen met een aangescherpt reisadvies in- en uitreizen. Zowel door de lucht, over het spoor en over het water.  Mochten er in de praktijk problemen zijn, dan overlegt het ministerie van IenW met de sector. 

Bekijk actuele informatie op de website van Transport en Logistiek Nederland:

Mag het vrachtverkeer wel de grens over van niet-Schengen landen naar Schengengebied of van Schengengebied naar niet-Schengenlanden of binnen Schengengebied?

Ja. Het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken is: onderneem alleen strikt noodzakelijke reizen. Dit geldt nadrukkelijk alleen voor personenvervoer. Het geldt dus niet voor de transportsector en het goederenvervoer. Zowel door de lucht, over het spoor en over het water.

Bekijk voor actuele informatie de website van Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Hoe zit het met transport of verzending uit of via andere landen? Komen er strengere douaneprocedures?

Op deze vragen hebben we op dit moment nog geen antwoord. Strengere douaneprocedures voor goederen lijken niet aan de orde, omdat het virus zich niet via goederen verspreidt.

Dit is een ondernemersorganisatie voor de technologische industrie.

Loopt u tegen problemen aan met de douane? Neem contact op met het meldpunt van FME. Dit is de de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie.

Handelsmissie

Ik heb me ingeschreven – of wilde me inschrijven – voor een handelsmissie. Gaan deze nog door?

Op de website van RVO.nl staat informatie over handelsmissies die de overheid organiseert. Gaat een handelsmissie niet door? Of wordt deze uitgesteld? Dan krijgt u hierover persoonlijk bericht.

Wilt u weten of een missie waarin u interesse hebt doorgaat? Neem dan contact op met de contactpersoon voor de betreffende missie. Deze vindt u op de pagina van de betreffende missie.