Coronavirus en internationaal ondernemen

Op deze pagina leest u meer informatie over de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus en zakendoen met of in het buitenland.

Vragen over specifieke landen

Wat betekent het coronavirus voor internationaal zakendoen?

Het coronavirus (COVID-19) roept veel vragen op bij ondernemers die internationaal zakendoen. Daarom vindt u nu op RVO.nl de antwoorden op veelgestelde vragen over het coronavirus en zakendoen voor een aantal landen, zoals:

  • De uitbraak van het virus zorgt voor vertragingen bij leveringen vanuit China. Wat zijn hiervan de contractuele gevolgen?
  • Waar vind ik informatie over maatregelen die per regio zijn genomen in Italië?
  • Wat gebeurt er met de bevoorrading vanuit Spanje?
  • Wat zijn de gevolgen voor het zakendoen tussen Nederland en Denemarken?

Staat uw antwoord niet tussen de veelgestelde vragen, neem dan contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) via klantcontact@rvo.nl of telefonisch via: 088 042 42 42.

Vragen over zakelijk reizen naar Nederland

Bent u zakenreiziger en wilt u naar Nederland reizen? Dit mag als u voldoet aan de voorwaarden voor uitzondering inreisverbod in belang Nederlandse economie en samenleving. U kunt een verzoek sturen naar de economische afdeling van de Nederlandse ambassade in uw land

Controleer wel of u een visum nodig heeft om naar Nederland te mogen reizen. Ook moet u misschien 10 dagen in quarantaine bij aankomst in Nederland. Dit hangt af van het land waarvandaan u reist. U mag tijdens deze quarantaine wel naar buiten voor uw zakelijke afspraken.

Meer vragen en antwoorden hierover vindt u op de pagina Uitzondering inreisverbod in belang Nederlandse economie en samenleving.;

Vrachtverkeer en goederenvervoer

Kunnen Nederlandse vrachtwagens nog door landen reizen waar een aangescherpt reisadvies voor geldt, zoals Italië, Spanje en Oostenrijk? 

Transport is noodzakelijk om een land goed te laten functioneren. De reisadviezen hebben dan ook geen betrekking op het vervoer van noodzakelijke goederen, zoals voedsel, medische apparatuur en medicijnen. Vervoerders kunnen in landen met een aangescherpt reisadvies in- en uitreizen, zowel door de lucht, over het spoor en over het water.  Het ministerie van IenW overlegt met de sector, mochten er in de praktijk problemen ontstaan. Zie voor meer en actuele informatie het liveblog van Transport en Logistiek Nederland (TLN) en de themapagina.

Mag het vrachtverkeer wel de grens over van niet-Schengen landen naar Schengengebied of van Schengengebied naar niet-Schengenlanden of binnen Schengengebied?

Ja. Het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken ‘onderneem alleen strikt noodzakelijke reizen’ geldt nadrukkelijk alleen voor personenvervoer en niet voor de transportsector en het goederenvervoer, zowel door de lucht, over het spoor en over het water. Zie voor meer actuele informatie de website van Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Hoe zit het met transport of verzending uit of via andere landen? Komen er strengere douaneprocedures?

Op deze vragen hebben we op dit moment nog geen antwoord. Strengere douaneprocedures voor goederen lijken niet aan de orde, omdat het virus zich niet via goederen verspreidt. Loopt u tegen problemen aan met de douane? FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, heeft een meldpunt geopend voor ondernemers die negatieve gevolgen ondervinden van het coronavirus.

Handelsmissie

Ik heb me ingeschreven – of wilde me inschrijven – voor een handelsmissie. Gaan deze nog door?

De meest recente informatie over handelsmissies, die door de overheid zijn georganiseerd, vindt u bij RVO. Als u zich al had opgegeven voor een missie die is uitgesteld of geannuleerd, wordt u hierover persoonlijk geïnformeerd. Als u wilt weten of een missie waarin u interesse heeft nog doorgaat, neem dan contact op met de contactpersoon voor de betreffende missie. Deze vindt u op de pagina van de betreffende missie.

Bekijk ook: