Coronavirus en de sluiting en opening van bedrijven

Veel locaties zijn vanaf 15 december gesloten: Winkels die niet essentieel zijn voor de eerste levensbehoeften. En publiek toegankelijke locaties, als musea, bioscopen, theaters, dierenparken, bibliotheken en zwembaden. Eet- en drinkgelegenheden zijn dicht. Sportscholen en andere binnensportlocaties zijn gesloten. 

Locaties kunnen wel opengesteld worden voor belangrijke publieke taken zoals verkiezingen of voor het testen en vaccineren van mensen. Voor andere doelen blijft de locatie gesloten.

Mogen winkeliers, net zoals horeca en bouwmarkten een afhaalloket openen?

Niet-essentiële winkels zijn dicht tijdens de lockdown. Vanaf 10 februari is het wel mogelijk om producten te bestellen en af te halen bij een winkel. En per 3 maart is winkelen op afspraak mogelijk. De boodschap blijft om zoveel mogelijk thuis te blijven. Dan blijven de contactmomenten en de mobiliteit zo beperkt mogelijk. 

Winkeliers zitten met enorme voorraden en moeten in februari hiervoor de rekeningen betalen. Hoe kunnen ze dit aanpakken?

Het kabinet heeft aangegeven de economische steunmaatregen opnieuw te bezien. De signalen van de detailhandel worden hierin meegenomen.

Kan ik nog aanspraak maken op financiële regelingen als mijn onderneming (gedeeltelijk) weer van start gaat?

Het open of dicht zijn speelt geen rol bij het aanspraak maken op een financiële regeling. Als voldaan wordt aan de voorwaarden van de specifieke regeling, dan kan er gebruik van gemaakt worden.

Bekijk hier meer veelgestelde vragen over financiële regelingen in het noodpakket banen en economie.

Ik heb een hondenschool. Mag ik hondentrainingen geven?

Hondenscholen zijn in principe een publieke plaats en daarom gesloten. Wat wel mogelijk is, is om op een openbare plaats zoals in een park of bos één op één training te geven aan het baasje en de hond. Op de openbare plaats gelden verder de gewone groepsvormingsregels.