Coronavirus en de sluiting en opening van bedrijven

Lees meer over de plannen voor de opening van bedrijven, aangekondigd tijdens de persconferentie van 23 februari.

Veel locaties zijn vanaf 15 december gesloten: Winkels die niet essentieel zijn voor de eerste levensbehoeften. En publiek toegankelijke locaties, als musea, bioscopen, theaters, dierenparken, bibliotheken en zwembaden. Eet- en drinkgelegenheden zijn dicht. Sportscholen en andere binnensportlocaties zijn gesloten. 

Locaties kunnen wel opengesteld worden voor belangrijke publieke taken zoals verkiezingen of voor het testen en vaccineren van mensen. Voor andere doelen blijft de locatie gesloten.

Mogen winkeliers, net zoals horeca en bouwmarkten een afhaalloket openen?

Niet-essentiële winkels zijn dicht tijdens de lockdown. Vanaf 10 februari is het wel mogelijk om producten te bestellen en af te halen bij een winkel. Ook heeft het Kabinet plannen om per 3 maart het winkelen op afspraak mogelijk te maken.  De boodschap blijft om zoveel mogelijk thuis te blijven. We willen de contactmomenten beperken en de mobiliteit zo beperkt mogelijk houden. 

Winkeliers zitten met enorme voorraden en moeten in februari hiervoor de rekeningen betalen. Hoe kunnen ze dit aanpakken?

Het kabinet heeft aangegeven de economische steunmaatregen opnieuw te bezien. De signalen van de detailhandel worden hierin meegenomen.

Kan ik nog aanspraak maken op financiële regelingen als mijn onderneming (gedeeltelijk) weer van start gaat?

Het open of dicht zijn speelt geen rol bij het aanspraak maken op een financiële regeling. Als voldaan wordt aan de voorwaarden van de specifieke regeling, dan kan er gebruik van gemaakt worden.

Bekijk hier meer veelgestelde vragen over financiële regelingen in het noodpakket banen en economie.

Mag ik huiswerkbegeleiding, workshops en trainingen op locatie geven?

  • Geef huiswerkbegeleiding, workshops en trainingen zo veel mogelijk digitaal.
  • U kunt geen huiswerkbegeleiding, workshops en trainingen geven op een publieke locatie. Publieke locaties zijn alleen open voor belangrijke publieke taken zoals verkiezingen of om mensen te testen of te vaccineren.
  • Geeft u toch huiswerkbegeleiding, workshops en trainingen in een kantoorgebouw of ergens anders binnen? Dan gelden de coronaregels voor locaties binnen.