Werknemers in thuisquarantaine

Mogelijk heeft u een werknemer die in thuisquarantaine moet. Bijvoorbeeld omdat een werknemer klachten heeft of een huisgenoot heeft die last heeft van klachten die passen bij corona. Ook werknemers die terugreizen naar Nederland uit een code oranje of rood gebied gaan in thuisquarantaine als dit in het reisadvies staat.

Voorwaarden voor thuisquarantaine

Vraagt u of uw werknemer zich af of hij in thuisquarantaine moet? Bekijk de regels voor thuisquarantaine (thuisblijven) door corona.

Loondoorbetaling tijdens thuisquarantaine

Als een werknemer tijdens de thuisquarantaine door corona kan thuiswerken, moet hij dat doen. 

Loondoorbetaling en thuisquarantaine 

Als een werknemer tijdens de thuisquarantaine door corona kan thuiswerken, moet hij dat doen. De werkgever betaalt het salaris van de werknemer door. Is thuiswerken niet mogelijk? Ook dan betaalt de werkgever het salaris van de werknemer door.

Aangepast reisadvies tijdens vakantie

Maak en boek geen reizen naar het buitenland tot 31 maart. Reis alleen naar het buitenland voor bijvoorbeeld ernstige familieomstandigheden. Of voor werk dat echt niet uitgesteld kan worden en waarbij fysieke aanwezigheid absoluut nodig is. Ga na terugkomst 10 dagen in quarantaine. Werknemers kunnen op vakantie gaan naar het buitenland. U kunt dit niet verbieden. Het kan voorkomen dat een werknemer op vakantie is als het reisadvies van een land of gebied verandert van geel naar oranje of rood.

Keert uw werknemer direct na de wijziging van het reisadvies terug naar Nederland? Dan gaat deze bij thuiskomst in quarantaine  als dit staat in het reisadvies. Als een werknemer tijdens de thuisquarantaine kan thuiswerken, moet hij dat doen. De werkgever betaalt het salaris van de werknemer door. Is thuiswerken niet mogelijk? Ook dan heeft de werknemer recht op doorbetaling van loon.

Blijft de werknemer na de wijziging van het reisadvies toch op de geplande vakantie? Dan verliest hij mogelijk het recht op doorbetaling als hij na de vakantie in thuisquarantaine gaat.

Negatieve COVID-19-testuitslag en verklaring verplicht bij vertrek naar Nederland

U moet als reiziger uit de meeste landen een negatieve testuitslag laten zien als u naar Nederland reist. Dit is een van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Oranje of rood reisadvies voorafgaand aan vakantie

Gaat uw werknemer op vakantie naar een land of gebied waar voorafgaand aan de vakantie een oranje of rood reisadvies geldt? Dan hoeft u geen loon door te betalen als uw werknemer na terugkomst niet thuis kan werken.

Vakantiedagen tijdens thuisquarantaine

Maak en boek geen reizen naar het buitenland tot 31 maart. Reis alleen naar het buitenland voor bijvoorbeeld ernstige familieomstandigheden. Of voor werk dat echt niet uitgesteld kan worden en waarbij fysieke aanwezigheid absoluut nodig is. Ga na terugkomst 10 dagen in quarantaine.

Werknemers kunnen niet eenzijdig de vastgestelde vakantiedagen terugdraaien. Hiervoor heeft de werknemer toestemming van de werkgever nodig.

Aangepast reisadvies tijdens vakantie

Het kan voorkomen dat een werknemer op vakantie is als het reisadvies van een land of gebied verandert van geel naar oranje of rood. Komt de werknemer eerder terug vanwege een aangepast reisadvies en gaat uw werknemer in thuisquarantaine bij terugkomst?

Dan kan de werknemer u vragen de resterende vakantiedagen terug te draaien. Dit kan de werknemer niet eenzijdig besluiten. Hiervoor heeft de werknemer uw toestemming nodig. U hoeft niet in te gaan op dit verzoek. U bespreekt samen wat er met de vakantiedagen gebeurt. U kunt weigeren de vakantiedagen terug te geven als daar zwaarwegend belang bij is.

Oranje of rood reisadvies voorafgaand aan vakantie

Gaat een werknemer op vakantie naar een land of gebied met een oranje of rood reisadvies vanwege de gezondheidssituatie daar? Dan is het de verantwoordelijkheid van de werknemer om aan het eind van zijn verlof terug te zijn. En om de volledige thuisquarantaine af te maken voordat hij weer aan het werk gaat.