Werknemers in thuisquarantaine

23 maart 2021: De informatie op deze pagina is veranderd na de persconferentie van het kabinet.

Bent u werknemer en moet u in thuisquarantaine? Bijvoorbeeld omdat u of uw huisgenoot klachten heeft die passen bij het coronavirus. Dan krijgt u tijdens de thuisquarantaine uw loon meestal doorbetaald. Bespreek met uw werkgever of een thuisquarantaine na een buitenlandse reis u vakantiedagen kost.

Situaties wanneer u in thuisquarantaine moet

Bekijk in welke situaties u in thuisquarantaine moet.

Doorbetaling loon tijdens thuisquarantaine

Moet u in thuisquarantaine en kunt u thuiswerken? Dan moet u dit doen. U heeft dan recht op loon. Is thuiswerken niet mogelijk? Ook dan heeft u recht op loon voor de afgesproken uren uit en de duur van uw arbeidsovereenkomst. Uw werkgever betaalt bijvoorbeeld uw loon door als u in thuisquarantaine moet omdat u of een huisgenoot klachten heeft die passen bij het coronavirus.

Geen doorbetaling loon tijdens thuisquarantaine

U heeft meestal geen recht op loon tijdens thuisquarantaine in de volgende gevallen:

  • U was op een buitenlandse reis. En u bent niet zo snel mogelijk teruggekomen nadat het reisadvies  is veranderd in een reisadvies waarin staat dat thuisquarantaine bij terugkomst verplicht is.
  • U gaat op reis naar het buitenland. En in het reisadvies van dat land staat dat u na terugkomst in thuisquarantaine moet.

Vakantiedagen en thuisquarantaine

Maak geen reis naar het buitenland tot en met 15 april 2021. Moet u toch naar het buitenland? Bijvoorbeeld vanwege ernstige familieomstandigheden. Kom dan zo snel mogelijk terug als het reisadvies van het gebied waar u zit verandert in een reisadvies waarbij thuisquarantaine verplicht is. 

Komt u zo snel mogelijk terug en gaat u in thuisquarantaine vanwege het reisadvies? Bespreek dan samen met uw werkgever of u de eventueel overgebleven vakantiedagen terug kunt krijgen. Uw werkgever kan dit weigeren als hij daar een zwaarwegend belang bij heeft.