Werknemers in quarantaine

Bent u werknemer en moet u in quarantaine? Bijvoorbeeld omdat u of uw huisgenoot klachten heeft die passen bij het coronavirus. Dan krijgt u tijdens de quarantaine uw loon meestal doorbetaald.

Situaties wanneer u in quarantaine moet

Bekijk in welke situaties u in quarantaine moet.

Doorbetaling loon tijdens quarantaine

Moet u in quarantaine en kunt u thuiswerken? Dan moet u dit doen. U heeft dan recht op loon. Is thuiswerken niet mogelijk? Ook dan heeft u recht op loon voor de afgesproken uren uit en de duur van uw arbeidsovereenkomst.

Geen doorbetaling loon tijdens quarantaine

Als u er in coronatijd voor kiest om naar het buitenland te reizen, neemt u hiermee bewust een risico dat quarantaine bij terugkomst verplicht is (of tijdens uw verblijf in het buitenland verplicht is geworden). Het gevolg hiervan is dat u tijdens de quarantaineperiode geen recht heeft op loon, als u niet kunt thuiswerken. U kunt dan wel in gesprek gaan met uw werkgever om afspraken te maken. Bijvoorbeeld over dat u verlofuren/vakantiedagen opneemt zolang de quarantaine duurt.

Wel is het uiteindelijk aan de rechter om te beoordelen of u recht op loon heeft tijdens de quarantaineperiode. Zo kunnen er specifieke omstandigheden aan de orde zijn op grond waarvan een rechter beslist dat u toch recht heeft op loon. 

De werkgever doet er verstandig aan om de werknemer voor vertrek te wijzen op het risico dat een reisadvies en het quarantaine-advies dat daarbij hoort, kan wijzigen. En dat de quarantaineperiode voor risico komt van de werknemer als hij niet kan werken.