De basisscholen en de buitenschoolse opvang (bso) zijn open. Ook de kinderdagopvang (0-4 jaar) en gastouderopvang (0-12 jaar) zijn open. Iedereen blijft de adviezen tegen verspreiding van corona volgen.
Maatregelen kinderopvangorganisatie of gastouder
Het kabinet heeft alle coronamaatregelen opgeheven. Ook voor de kinderopvang gelden geen bijzondere maatregelen meer. Daarom is het protocol Kinderopvang & COVID-19 op 25 april 2022 vervallen. Het protocol kan weer ingaan als het coronavirus in de toekomst oplaait en het kabinet maatregelen treft om verspreiding van corona te voorkomen.
In het informatiedocument Kinderopvang & COVID-19 staan verwijzingen naar websites met informatie over algemene coronamaatregelen. Hier vindt u ook andere informatie over het coronavirus en de kinderopvang.
Tegemoetkoming van de eigen bijdrage
Alle ouders die gebruikmaken van de bso en hun factuur tijdens de sluiting volledig door zijn blijven betalen, ontvangen voor de periode 21 december 2021 tot 10 januari 2022 een tegemoetkoming van de eigen bijdrage tot de maximum uurprijs. Dit geldt óók voor ouders die noodgedwongen gebruik moesten maken van de noodopvang. De tegemoetkoming is vergelijkbaar met de tegemoetkomingen van de vorige sluitingsperiodes.
De kinderdagopvang (0-4 jaar) en gastouderopvang (0-12 jaar) zijn open gebleven. Daarom geldt de tegemoetkoming niet voor ouders die voor hun kinderen in de basisschoolleeftijd gebruik maken van de gastouderopvang en voor ouders die gebruik maken van kinderdagopvang.
Volwassenen en kinderen in quarantaine mogen niet naar de kinderopvang of buitenschoolse opvang komen. Zij blijven thuis.
Kinderopvangorganisaties zijn vrij om bovenop de maatregelen uit het protocol kinderopvang en corona en het Generiek Kader kinderopvang van het RIVM aanvullende maatregelen te nemen die passend zijn bij hun eigen locatie. Dit kunnen zij bespreken met de oudercommissie en communiceren naar ouders.
Hebben kinderen een onderliggende medische problematiek? Zij lijken geen groter risico te lopen op een ernstig beloop van COVID-19 dan gezonde kinderen.
Twijfelt u als ouders of uw kind naar school, kinderopvang of bso kan? Dan is het verstandig te overleggen met de behandelend (kinder)arts en de schoolleiding.
Valt een gezinslid in de risicogroep en is hij of zij onder specialistische behandeling? Overleg dan met de arts of het kind naar de kinderopvang kan.
Testen op coronavirus
Heeft een kind coronaklachten? Het hangt van de situatie af of het kind een coronatest moet doen.
Iedereen met klachten die horen bij corona doet een zelftest. Eerder was het advies om geen zelftest af te nemen bij klachten. Met een negatieve (zelftest)uitslag mag een kind weer naar de opvang en kan een personeelslid of gastouder weer aan het werk. Als de klachten langer aanhouden, moet ook de volgende dag een zelftest worden gedaan. Bij een positieve zelftestuitslag blijft het kind, personeelslid of de gastouder thuis.
Sommige organisaties testen zelf hun personeel op corona. Er zijn ook commerciële aanbieders van PCR-testen of sneltesten. Deze aanbieders moeten zich houden aan de eisen voor veilig testen buiten de GGD-teststraten. Bijvoorbeeld dat ze een betrouwbare test gebruiken en de test altijd vrijwillig is.
Informatie voor ouders
Bekijk de pagina Corona en kosten kinderopvang. Hier staat meer informatie over de kinderopvangtoeslag en de tegemoetkoming in de kosten voor de kinderopvang tijdens de sluiting.
Elke kinderopvangorganisatie heeft een protocol Kinderopvang. Heeft u als ouder klachten over de uitvoering van het protocol? Neem contact op met de kinderopvangorganisatie of met de oudercommissie. In het klachtenprotocol staat hoe de kinderopvangorganisatie klachten behandelt.
(Ernstige) signalen, waarbij er een direct gevaar dreigt, kunnen ouders ook bij de lokale GGD neerleggen. GGD's voeren het toezicht op de kinderopvang uit.
Informatie voor kinderopvangorganisaties en gastouders
In het protocol Kinderopvang staat welke maatregelen medewerkers en gastouders moeten nemen. Bijvoorbeeld als het gaat om veiligheid en hygiëne. Het protocol voor de kinderopvang wordt regelmatig aangepast aan nieuwe ontwikkelingen of inzichten.
Medewerkers die tot de risicogroep behoren, kunnen niet verplicht worden om op de groep te werken. In overleg met de bedrijfsarts of behandelaar kunnen zij andere werkzaamheden doen. Dit kan vanuit huis of (elders) op de locatie.
Hebben personeelsleden of gastouders een huisgenoot die in de risicogroep valt? Dan kunnen zij niet worden verplicht te werken op de groep. Zij doen in overleg andere werkzaamheden. Dan kan vanuit huis of (elders) op de locatie. De werknemer gaat hierover in overleg met bedrijfsarts of behandelaar.
Gaat het om gastouderopvang? Dan beoordeelt de gastouder of deze zich binnen de ‘werksetting’ comfortabel genoeg voelt om open te gaan (binnen de geldende maatregelen). Vinden betrokkenen dat de oplossing onvoldoende is? Dan maakt de gastouder een afweging om (nog) niet open te gaan.
De gastouder kan de (huis)arts of de GGD raadplegen voor advies.
Het staat kinderopvangorganisaties vrij om voor een locatie (tijdelijk) aangepaste openingstijden te hanteren. Dit moet dan wel afgestemd worden met de ouders. En ouders moeten instemmen met de aangepaste opvanguren en/of opvangtijden. Een ouder moet een eventuele wijziging in de opvanguren doorgeven bij de Belastingdienst voor de kinderopvangtoeslag. Voor de bso geldt dat ze rekening moeten houden met de aansluiting op de schooltijden.
Voor de kinderopvang geldt op dit moment geen advies om het contact tussen verschillende groepen kinderen zoveel mogelijk te beperken. Het staat kinderopvangorganisaties uiteraard vrij om, in overleg met de oudercommissies, aanvullende maatregelen te nemen, gericht op het beperken van contacten tussen de verschillende basisgroepen.
Meer informatie over de gevolgen van het coronavirus voor de kinderopvang
Vragen aan de Belastingdienst? Kijk op de website van de Belastingdienst of stel ze via de BelastingTelefoon (0800-0543).
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is in nauw contact met brancheorganisaties over de vragen die bij kinderopvangorganisaties leven.