Corona en regels voor hogescholen en universiteiten

Vanaf 25 september 2021 gaan hogescholen en universiteiten weer helemaal open. Dan vervalt de groepsgrootte van maximaal 75 studenten per ruimte. Ook is een verplicht mondkapje buiten de collegezalen niet meer nodig. Al eerder verviel de 1,5 meter afstandsregel in het hoger onderwijs.

Vanaf 25 september zelftesten, basisregels en ventilatie

Vanaf 25 september 2021 vervallen veel coronamaatregelen in het hoger onderwijs. Nadat universiteiten en hogescholen de roosters aanpasten, volgen studenten weer fysiek lessen op de onderwijsinstellingen.  Het onderwijs is dan eigenlijk weer net zo als vóór invoering van de  coronamaatregelen.

Wel blijft het advies voor studenten en medewerkers om preventief zelftesten te blijven gebruiken. Ook blijven de basisregels gelden, zoals vaak en goed handen wassen. En zorgen instellingen voor een goede ventilatie in de gebouwen.

Studiejaar 2021-2022

Vanaf 25 september gelden de volgende maatregelen voor het hoger onderwijs:

  • Studenten en medewerkers kunnen gratis zelftesten aanvragen via de website Zelftestonderwijs.nl. Daarnaast kunnen instellingen ook zelftesten op locatie ontvangen.
  • Er gelden nog steeds strenge hygiënemaatregelen, zoals het wassen van de handen en het hoesten en niezen in de elleboog.
  • Op de onderwijslocaties wordt gezorgd voor goede ventilatie.
  • Onderwijsinstellingen melden grote veranderingen in de afwezigheid van studenten en medewerkers bij de regionale GGD.
  • Studenten en medewerkers kunnen voor vaccinatie afspraken maken bij de GGD. Of zij kunnen op sommige plekken zich laten prikken zonder afspraak.