Het middelbaar beroepsonderwijs is open. Studenten en medewerkers moeten zich wel aan maatregelen houden.
Maatregelen die gelden voor studenten
Onderwijsinstellingen mogen weer fysiek les geven. Het is daarbij belangrijk dat studenten zich naast de bekende coronamaatregelen ten aanzien van hygiëne en gezondheid houden aan de volgende maatregelen:
Studenten en medewerkers dragen een mondkapje binnen de school, zowel zittend als bij beweging. Een uitzondering voor het dragen van een mondkapje wordt gemaakt wanneer je zit en 1,5m afstand houdt tot anderen. Hiermee wordt het makkelijker om bijvoorbeeld zonder mondkapje een tentamen te maken of in de bibliotheek te studeren.
Voor studenten en medewerkers geldt het advies: gebruik zelftesten, voor de zekerheid en bij klachten.
Op de onderwijsinstellingen geldt een advies om daar waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te houden.
Studenten kunnen voor vaccinatie afspraken maken bij de GGD. Of zij kunnen op sommige plekken zich laten prikken zonder afspraak.
Wat zijn de nieuwe quarantainemaatregelen voor studenten?
Studenten die jonger zijn dan 18 jaar hoeven niet meer in quarantaine als zij in contact zijn geweest met iemand die corona heeft en zij zelf geen klachten hebben. Hierbij is géén onderscheid of de student wel of niet gevaccineerd is. Hiermee wordt aangesloten bij de regels die gelden in het Primair en Voortgezet onderwijs, omdat in de leeftijdscategorie tot 18 jaar de boosterprik niet gegeven wordt. Voor studenten van 18 jaar of ouder gelden andere quarantaineregels.
Iedereen die zelf een positieve testuitslag heeft (en dus corona heeft), gaat thuis in isolatie. Twijfel je of je in quarantaine moet? Kijk op mijnvraagovercorona.
Hoe kom ik aan gratis corona zelftesten?
Voor studenten en medewerkers in het mbo en hoger onderwijs zijn er gratis coronazelftesten. Je vraagt deze aan op zelftestonderwijs.nl of krijgt ze via je onderwijsinstelling. Voor alle studenten en medewerkers geldt het advies om uit voorzorg en bij klachten zelftesten te gebruiken.
Zit je niet lekker in je vel? Je kunt in gesprek gaan met bijvoorbeeld je decaan, mentor, docent of studieadviseur. Elke instelling heeft begeleiders die je kunnen helpen. Mocht je situatie zorgen voor (angst voor) studievertraging, dan is het ook belangrijk dat je onderwijsinstelling spoedig op de hoogte is om je te kunnen helpen en begeleiden bij (eventuele) vertraging.
Of een stage door kan gaan of niet, hangt af van de regels die gelden voor de sector/branche waar een student stage loopt. Als de activiteiten in de branche volgens die regels door kunnen gaan, kan de stage ook doorgaan.
Mochten studenten of stagiairs naar Nederland afreizen, dan is goede voorlichting belangrijk.
Stages en leerbanen
Stage of leerbaan gaat zoveel mogelijk door
Het uitgangspunt is dat stages doorgaan. Het hangt ook af van de regels die gelden in de sector/branche waar je stage loopt. Gaan de activiteiten daar door? Dan gaat de stage ook door.
Vind je dat de stage teveel risico heeft? Dan zoek je samen met het bedrijf of de organisatie naar een oplossing.
Beoordeling stage
Heb je al stage gelopen? Dan zijn er 2 mogelijkheden:
De school oordeelt dat je na de eerste stage voldoende vaardigheden hebt.
De school vindt dat je nog niet voldoende vaardigheden hebt. In dat geval helpt de school je om een andere stage te zoeken of een alternatieve opdracht te doen.
Problemen met vinden leerbaan door corona
Heb je je ingeschreven voor een bbl-opleiding en heb je nog geen leerbaan gevonden? Dan onderzoekt de school samen met jou andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld:
een andere bbl-opleiding;
een leerbaan in een ander regio in Nederland;
een paar maanden switchen naar de bol-variant van de opleiding.
Problemen met vinden stageplek door corona
Lukt het niet om een stageplek te vinden? Dan bespreek je met de school hoe je verder wil. Misschien heb je ook wel interesse in een andere opleiding waar meer stageplaatsen zijn. Soms kan de school je een alternatief bieden voor je stage. Bijvoorbeeld een praktijkopdracht bij een bedrijf of een opdracht op school. Je school kan alle mogelijkheden voor een alternatief vinden in het Servicedocument mbo aanpak coronavirus COVID-19 versie 5.1.
Mogelijk loop je studievertraging op als het niet lukt met een stage.
Alternatieven voor internationale stage
De mogelijkheden voor internationale bpv (ibpv) zijn op dit moment beperkt. Op de kaart van het ministerie van Buitenlandse zaken staan oranje landen (alleen noodzakelijke reizen) en rode landen (niet reizen). Het advies is om niet naar deze landen gaan. Leidt een ibpv tot te grote onzekerheid of onduidelijkheid? Dan bevelen onderwijsinstellingen alternatieven aan. Zoals:
Blended stageEerst doe je als student vanuit Nederland online opdrachten voor een buitenlands bedrijf of een buitenlandse organisatie. Later ga je zelf naar het buitenland. Je bereidt je in Nederland dus al voor op je latere stage in het buitenland.
Toevoeging internationaal deel aan de opleiding
Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de keuzedelen internationalisering. Of mee te doen aan internationale Massive Open Online Course (MOOCs). Of via eTwinning (online community voor scholen in Europa).
De scholen geven meer informatie over deze mogelijkheden.
Een werkgever ziet een stagiair tijdens een stage als werknemer. Volgens de Rijksoverheid is een coronavaccinatie niet verplicht. Dus werkgevers kunnen het niet verplichten voor hun werknemers.
Wel mogen werkgevers aan hun werknemers vragen of ze gevaccineerd zijn. Maar alleen als daar een goede reden voor is. Je hoeft als stagiair (werknemer) deze vraag niet te beantwoorden. De werkgever mag de antwoorden niet vastleggen. Vindt de werkgever het voor de aard van het werk wel belangrijk dat werknemers zich laten vaccineren? Dan zoekt de werkgever samen jou naar een andere invulling van je stage.
Neem voor vragen over vaccinatie op je stageplek contact op met de mbo-school en/of met SBB. Samen bekijk je dan (alternatieve) stagemogelijkheden. En hoe dat er in de praktijk uitziet.
Het studentenreisproduct verandert niet en blijft geldig op de gebruikelijke tijdstippen. Als mbo-student heb je standaard recht op de reisvoorziening voor je nominale studieduur plus 3 jaar extra. Meer reisrecht is dus niet nodig als je door corona langer over je studie doet.
Studievoortgang mbo-studenten
Volg je een meerjarige opleiding? Normaal gesproken krijg je dan na 9 maanden en vóór 12 maanden na de start van de opleiding een bindend studieadvies (BSA). Bij 1-jarige opleidingen is dat tussen 3 en 4 maanden. Dit jaar heeft de minister scholen opgeroepen om geen negatieve BSA’s af te geven. Wel gaat de school met je in gesprek over jouw studievoortgang. Is het nodig om je voortang te verbeteren, dan bespreekt de school dit met jou.
In het uiterste geval kun je tot 1 augustus 2022 je diploma halen zonder een resultaat voor rekenen en keuzedelen.
Zolang de coronacrisis duurt kun je bij de entreeopleiding het diploma halen zonder meting taalvaardigheid voor Nederlands.
Vervolgopleiding en doorstroom
Mogelijk heb je als mbo-student door coronamaatregelen vertraging bij:
1 of enkele kleine vakken;
afronding stage voor 1 september;
afronding beroepspraktijkvorming.
Je kunt in sommige gevallen toch doorstromen naar een bachelor of ad-opleiding aan een hogeschool. Dat geldt ook voor niet-bekostigde scholen.
De ad-opleiding of de hogeschool bepaalt of je voldoende kennis en vaardigheden hebt om de opleiding te kunnen starten. En of je jouw mbo-4 diploma vóór 1 januari kan halen.
Je mbo-school geeft je meer informatie over de mogelijkheid om voorwaardelijk door te stromen. De school geeft ook een afrondingsadvies aan de hbo-instelling. Bij de school kun je ook terecht voor informatie over de mogelijke financiële gevolgen.
Je krijgt het advies om je zo snel mogelijk aan te melden bij de hbo- of ad-opleiding. Daar krijg je meer informatie over de toelating. De uiterste aanmelddatum voor het hoger onderwijs is 1 mei.
Ga je binnen het mbo een andere opleiding doen, meld je dan zo snel mogelijk aan. De uiterste aanmelddatum voor komend studiejaar is 1 mei. Heb je nog niet je volledige diploma gehaald voor doorstroming binnen MBO? Ook dan kun je in sommige gevallen voorwaardelijk doorstromen.