Vragen over afstand houden

Algemene regels voor binnen en buiten. 

Wie zijn verplicht 1,5 meter afstand tot anderen te bewaren?

Iedereen van 18 jaar en ouder houdt 1,5 meter afstand tot personen van 18 jaar en ouder. En tot jongeren van 13 tot en met 17 jaar. Vanaf 3 personen kan er worden gehandhaafd op die 1,5 meter. 

Wie hoeven geen 1,5 meter afstand te bewaren?

Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling en tot volwassenen geen afstand te houden. Leden van 1 huishouden en jongeren tot 18 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt ook op de middelbare scholen, die na de zomervakantie weer volledig opengaan. De 1,5 meter tussen leerling en onderwijspersoneel blijft wel van kracht.

In welke situaties geldt er een uitzondering op de 1,5-meter-afstandregel?

De regel is dat iedereen 1,5 meter afstand houdt. Maar in sommige situaties is dat niet mogelijk en mag de 1,5 meter tijdelijk worden losgelaten. Het gaat om:

  • contact tussen hulpbehoevenden en hun begeleiders;
  • mensen met contactberoepen (zoals kappers, masseurs en rij-instructeurs);
  • sporters (binnen en buiten), acteurs en dansers;
  • in vliegtuigen en tijdens specifieke processen op luchthavens, zoals tijdens het inchecken en boarden. Een niet-medisch mondkapje, reservering en een gezondheidscheck vooraf zijn verplicht;
  • in het openbaar vervoer. Een niet-medisch mondkapje is verplicht;
  • in het overig vervoer van A naar B, zoals een taxi of touringcar. Een niet-medisch mondkapje, reservering en een gezondheidscheck vooraf zijn verplicht;
  • in de auto. Hierbij wordt geadviseerd een niet-medisch mondkapje te gebruiken.

Kan ik met mijn huishouden met een sloep of ander recreatievaartuig gaan varen?

Ja, dat kan. Met mensen uit uw eigen huishouden kunt u gaan varen. Als er mensen buiten uw huishouden meevaren, moet u 1,5 meter afstand houden. Dit geldt niet voor kinderen die jonger zijn dan 13.

Kan ik met vrienden op een zeilboot gaan varen?

Ja, dat kan. Zeilen is een contactsport. Per 1 juli is dit weer toegestaan voor alle leeftijden. Voor en na het sporten geldt voor volwassenen uit verschillende huishoudens vanaf 18 jaar: houd 1,5 meter afstand.

Wat is een huishouden? 

Onder een huishouden verstaan we echtgenoten, geregistreerde partners of andere levensgezellen en ouders, grootouders en kinderen, voor zover zij op één adres wonen. Woongroepen, tehuizen en studentenhuizen vormen dus niet één huishouden.

Hoeveel mensen mag ik thuis op bezoek ontvangen?

Ontvang maximaal 6 personen extra in huis. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee voor het maximaal aantal personen. Zorg er ook voor dat mensen altijd 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen bewaren. En ook de hygiënemaatregelen kunnen naleven. Als een samenkomst leidt tot overlast of een gevaar vormt voor de publieke gezondheid, kan er gehandhaafd worden.

Hoeveel personen mogen er in een binnenruimte zijn waar je vooral doorheen beweegt, zoals winkels of musea?

Voor samenkomsten in binnenruimtes waar je vooral doorheen loopt, geldt geen maximumaantal personen. Wel nemen beheerders maatregelen om ervoor te zorgen dat het niet te druk wordt en blijft 1,5 meter afstand ook hier de regel.

Hoeveel mensen mogen er tegelijkertijd in een restaurant of een theater zijn?

In binnenruimtes waar mensen vooral op 1 plaats zijn, zoals bijvoorbeeld in restaurants, coffeeshops, theaters, of bij bruiloften en uitvaarten, is een vaste zitplaats verplicht. 

Voor horeca, musea en pretparken is verplicht vooraf te reserveren en vindt er een gezondheidscheck plaats. In de horeca is het daarnaast verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting. Gasten registreren zich op vrijwillige basis.

 Uiteraard gelden in alle gevallen de hygiënemaatregelen en moet er 1,5 meter afstand kunnen worden gehouden.

Lees de regels voor de horeca en evenementen

Gaan discotheken en nachtclubs weer open?

Nee, discotheken, nachtclubs en vergelijkbare dansgelegenheden blijven gesloten.

Welke regels gelden er voor buitenlocaties?

Voor buitenlocaties met vaste zitplaatsen, een gezondheidscheck en reservering geldt geen maximumaantal personen.

Voorwaarde is wel dat personen van verschillende locaties elkaar niet tegenkomen en looproutes 1,5 meter van elkaar af liggen. Ook moet elke locatie beschikken over haar eigen sanitaire voorzieningen.

In de horeca is het daarnaast verplicht bezoekers te vragen zich te registreren voor bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting. Gasten registreren zich op vrijwillige basis.

Uiteraard gelden ook hier de hygiënemaatregelen en moet er 1,5 meter afstand kunnen worden gehouden.

Lees de regels voor de horeca en evenementen

Welke regels gelden er in een dierentuin, stadspark of de kermis?

Op buitenlocaties waar vooral sprake is van doorstroming van bezoekers en dus onderling contact beperkt is, geldt geen maximumaantal personen. Wel blijft altijd de 1,5-meter-afstandregel gelden.

Waardoor verschillen de regels van binnen en buiten zo sterk?

De verspreidingsrisico’s zijn verschillend voor binnen en buiten. Ventilatie speelt hierbij een belangrijke rol: buiten stroomt de lucht makkelijker door.

Welke regels gelden er voor evenementen?

Voor evenementen gelden dezelfde regels als voor andere activiteiten binnen en buiten. De organisatoren zijn verantwoordelijk voor de naleving van de regels en adviezen. Rond de organisatie van een evenement wordt ook rekening gehouden met het vervoer, zodat de druk op het openbaar vervoer beperkt blijft. Bij vergunningsplichtige evenementen worden de regels voor binnen en buiten meegenomen bij de vergunningaanvraag.

Bekijk ook:

Mogelijk ook interessant: