Vragen over afstand houden

Het dringende advies is: vermijd drukte. Er geldt buiten alleen de verplichting van 1,5 meter afstand.

Hoeveel mensen mag ik thuis op bezoek ontvangen?

De richtlijn voor bezoek thuis is: maximaal 3 mensen, buiten de mensen die in het huis wonen. Onderling moet 1,5 meter afstand worden gehouden.

Vanaf 1 juni 2020 geldt er geen maximum voor het ontvangen van bezoek. De anderhalvemeterafstandsregel blijft wel gelden. 

Kan ik een boete krijgen als ik meer dan 3 mensen thuis ontvang?

Nee, hier wordt niet op gehandhaafd. Wel kan er gehandhaafd worden als er sprake is van overlast. Ook vanaf 1 juni 2020.

Welke regel geldt als je buiten bent?

Het dringende advies is: vermijd drukte. Er geldt buiten alleen de verplichting van 1,5 meter afstand. Met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar, personen uit 1 huishouden of bij hulp aan hulpbehoevenden. Er wordt op de 1,5 meter gehandhaafd vanaf 3 personen. Evenementen met een meld- en vergunningsplicht zijn nog steeds verboden tot 1 september.

Mogen opa en oma (jonger dan 70) op hun kleinkinderen passen als de kinderen gezond zijn? Want kunnen kinderen nu wel of niet corona doorgeven zonder symptomen te hebben?

Opa en oma (jonger dan 70) kunnen op bezoek komen als iedereen gezond is en 1,5 meter afstand houdt. Bij oppassen is afstand houden lastig (afhankelijk van de leeftijd van de kinderen). Daarom wordt het afgeraden.

Kinderen lijken minder klachten te hebben van het virus en op basis van de beschikbare gegevens lijken ze een kleine rol te spelen bij de verspreiding van het virus. Dat blijkt onder meer uit Chinese data. Een Nederlands onderzoek naar de rol van kinderen bij de verspreiding loopt nog. 

Mag ik met 3 of meer mensen in 1 auto zitten?

De basisafspraak is dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot 1 huishouden behoren. Doordat u zo dicht bij elkaar zit, loopt u een grotere kans om het coronavirus te krijgen én om het te verspreiden. Doet u dit voor uw werk? Dan raden we u toch aan om met uw werkgever te bespreken of er andere mogelijkheden zijn. U kunt een boete krijgen als u met 3 of meer mensen bij elkaar bent en onvoldoende afstand houdt. Dat geldt ook als u met 3 of meer mensen in een auto zit.

Mag ik achter op de scooter bij een vriend/vriendin of collega (die niet tot mijn huishouden behoort)?

De norm is 1,5 meter afstand. Achter op de scooter kunt u geen 1,5 meter afstand houden. Dus wees verstandig en doe het niet. Een boete kan er niet voor worden opgelegd. Dat kan pas bij 3 of meer personen.

Mag ik als volwassene buiten sporten?

Buiten sporten, buiten bewegen of gewoon buiten zijn toegestaan. Dat kan alleen zijn, in teamverband of met meer mensen samen. Daarbij geldt wel op 1,5 meter afstand van elkaar, geen contact tijdens het sporten, geen wedstrijden, geen toeschouwers en thuis douchen. Wordt het op bepaalde locaties te druk, dan kan er worden opgetreden.

Op welke manier mogen kinderen en jongeren tot en met 18 jaar buiten sporten?

Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar mogen georganiseerd buiten sporten, zij hoeven daarbij geen 1,5 meter afstand te houden. Wedstrijden, toeschouwers en gezamenlijke kleedkamers en douches zijn niet toegestaan.

Mag mijn kind naar de scouting of een andere jeugdvereniging?

Ja, georganiseerde bijeenkomsten in de buitenlucht van scouting-, cultuur-, kunst- en andere jeugdverenigingen voor kinderen tot en met 18 jaar zijn toegestaan. Jongeren van 13 tot en met 18 jaar moeten hierbij 1,5 meter afstand houden. Wedstrijden en gezamenlijke kleedkamers en douches zijn niet toegestaan.

Mogen sporttrainingen doorgaan?

Voor zowel de jeugd als voor volwassenen geldt dat trainingen buiten zijn toegestaan. Wedstrijden, competities en toernooien kunnen tot 1 september nog niet plaatsvinden. Ook blijven kleedruimtes (inclusief douches) en kantines gesloten.

Mag ik in de horeca met 1 andere persoon aan een tafel zitten zonder 1,5 meter afstand te houden?

Nee, de anderhalvemeterafstandsregel geldt ook dan. De enige uitzonderingen zijn kinderen tot en met 12 jaar, personen uit 1 huishouden en bij hulp aan hulpbehoevenden. 1,5 meter afstand houden is belangrijk om de kans op de besmetting te voorkomen. 

Omdat het niet haabaar is om bij ieder tweetal te controleren of zij onder de uitzonderingen vallen, is afgesproken dat handhaving van deze regel aan de orde is bij 3 personen of meer.

Bekijk ook: