Feestdagen en corona

Op feestdagen komen veel mensen samen. Zoals tijdens Halloween en Sint-Maarten. Dat kan zorgen voor meer kans op verspreiding van het coronavirus. Hieronder vindt u tips om tijdens de feestdagen rekening te houden met de coronamaatregelen.

Optochten en bijeenkomsten

Optochten en bijeenkomsten zijn mogelijk, maar alleen als iedereen zich houdt aan de basisregels. Zorg bijvoorbeeld voor 1,5 meter afstand voor iedereen. Kinderoptochten zijn mogelijk als de begeleiders zich houden aan het maximaal aantal volwassenen. U kunt ook een zittend feest organiseren. Zorg ervoor dat publiek zich vooraf moet aanmelden. Zo weet u als organisator dat u zich houdt aan de maximale groepsgrootte.

Langs de deuren met Halloween en Sint-Maarten

Gaat u samen met uw kind langs de deuren bij Halloween of Sint-Maarten? Ga dan alleen met het eigen gezin of met een klein, vast groepje langs de deuren. Houd minimaal 1,5 meter afstand van de bewoners. Organiseer geen activiteiten in de straat of buurt waarbij volwassenen in een groep bij elkaar komen.

Eten en drinken bij evenementen

Houd rekening met de basisregels, zoals vaak uw handen wassen. Serveer snacks op persoonlijke schaaltjes. Zo is het ook makkelijker om afstand te houden. Zorg bij een lopend buffet voor extra goede handhygiëne. Zet bijvoorbeeld een flesje handalcohol neer. En neem opscheplepels, kannen en ander servies mee in de schoonmaak van hand- en contactpunten. Voorkom een wachtrij of opstopping. Lees meer op de site van het RIVM over het voorkomen van verspreiding van het coronavirus via voedsel, glazen, serviesgoed of bestek.

Zingen, dansen en muziek maken

Kinderen tot en met 12 jaar mogen bij feesten en optochten of intochten zingen. Kinderen vanaf 13 jaar en volwassenen zingen niet mee. Koren en zanggroepen kunnen repeteren en optreden. Wel zijn er regels voor zangkoren, zoals 1,5 meter afstand van elkaar houden.

Kinderen tot 18 jaar mogen met elkaar dansen, zowel binnen als buiten. Voor jongeren van 13 tot 18 jaar geldt wel het maximum aantal personen (binnen en buiten).

Bent u 18 jaar of ouder? Dan mag u alleen in de buitenlucht dansen met minimaal 1,5 meter afstand tot anderen. Behalve als u danst met iemand uit uw eigen huishouden.

Schminken, make-up en haar

Bij schminken of haren doen is het niet altijd mogelijk om 1,5 meter afstand te bewaren. U leest op de website van het RIVM hoe u in deze situaties de kans op besmetting zo klein mogelijk maakt.