Feestdagen en corona

De feestdagen zien er dit jaar anders uit. Zoals Sinterklaas. Hoe we dit jaar de feestdagen vieren, hangt samen met het aantal besmettingen op dat moment. Hieronder vindt u coronamaatregelen die al bekend zijn en tips.

Sinterklaas

Vier Sinterklaas met het eigen gezin of in een klein gezelschap. Houd hierbij rekening met het maximaal aantal volwassenen binnen en buiten. Wilt u Sinterklaasinkopen doen? Wacht niet tot het laatste moment. En vermijd drukke plekken en drukke momenten. Draag een mondkapje in openbare binnenruimtes zoals winkels en supermarkten.

Vuurwerk tijdens Oud en Nieuw

Deze jaarwisseling is er een verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk in het hele land. Het verbod geldt niet voor fopvuurwerk en schertsvuurwerk, zoals trektouwtjes, knalerwten en sterretjes. Dit verbod is bedoeld om de ziekenhuizen niet extra te belasten voor, tijdens en na Oud en Nieuw. En zodat er minder incidenten zijn waarbij inzet van de politie nodig is. Meer informatie over vuurwerk tijdens Oud en Nieuw.  

Eten en drinken tijdens de feestdagen

Wilt u boodschappen doen voor het kerstdiner? Wacht niet tot het laatste moment en ga op rustige momenten naar de winkel.

Houd tijdens het eten en drinken rekening met de basisregels, zoals vaak uw handen wassen. Serveer snacks op persoonlijke schaaltjes. Zo is het ook makkelijker om afstand te houden. Zorg voor extra goede handhygiëne als u eten serveert. Zet bijvoorbeeld een flesje handalcohol neer. En neem opscheplepels, kannen en ander servies mee in de schoonmaak van hand- en contactpunten. Lees meer op de site van het RIVM over het voorkomen van verspreiding van het coronavirus via voedsel, glazen, serviesgoed of bestek.

Zingen, dansen en muziek maken

Kinderen tot en met 12 jaar mogen zingen. Kinderen vanaf 13 jaar en volwassenen zingen niet mee. Lees de regels voor zingen en zangkoren.

Kinderen tot 18 jaar mogen met elkaar dansen, zowel binnen als buiten. Voor jongeren van 13 tot 18 jaar geldt wel het maximum aantal personen (binnen en buiten).

Bent u 18 jaar of ouder? Dan mag u alleen in de buitenlucht dansen met minimaal 1,5 meter afstand tot anderen. Behalve als u danst met iemand uit uw eigen huishouden.