Veelgestelde vragen over geldzaken

Waarom kan ik grotere bedragen contactloos pinnen? Lees de veelgestelde vragen over het coronavirus en geldzaken. 

Ik kan nu grotere bedragen contactloos pinnen. Waarom?

Klopt, de limiet per transactie is verhoogd van € 25 naar € 50. Daar hoeft u niets voor te doen: het wordt automatisch aangepast en daarover ontvangt u geen mails of sms’jes. De limiet voor aaneengesloten contactloze betalingen is eerder al verhoogd van € 50 naar € 100. Door deze maatregelen wordt contactloos betalen nog makkelijker. Bij deze manier van betalen is het namelijk niet nodig om uw pincode in te tikken. Zo helpen banken om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Is het nog veilig om te betalen met contant geld?

Ja. Het RIVM geeft aan dat de kans zeer klein is dat het virus zich verspreidt via oppervlakten, zoals geld. Veilig betalen staat wel voorop, zowel bij contant betalen als bij pintransacties. Leg dus het geld op de balie neer als u betaalt met bankbiljetten en munten. Zo voorkomt u handcontact met de kassamedewerker en wordt verdere verspreiding van het virus tegengegaan.  

De kans is kleiner dat u besmet raakt als u:

  • niet met uw handen in het gezicht komt;
  • regelmatig uw handen goed wast.

U besmet dan ook anderen minder snel. Was meteen uw handen na het aanraken van oppervlakken of spullen van iemand die (mogelijk) COVID-19 heeft.

Bekijk ook: