Opening samenleving stap voor stap

De coronacrisis is nog niet voorbij. Het virus is onvoorspelbaar en nieuwe varianten blijven zich aandienen. Momenteel zien we een opleving in het aantal besmettingen. Deze toename heeft nu nog geen gevolgen voor het beschermen van de kwetsbaren en de druk op de zorg. Maar het kabinet maakt zich wel zorgen over deze ontwikkelingen. Daarom is besloten dat er per 10 juli extra maatregelen voor de zomer nodig zijn.

Stappen openingsplan

Het kabinet wil de samenleving stap voor stap openen. Er zijn 5 stappen:

Stap 1

De 1e stap in het openingsplan was op 28 april 2021. Op die dag gingen bijvoorbeeld de terrassen en winkels weer open. En werd de avondklok afgeschaft.

Stap 2

De 2e stap in het openingsplan was op 19 mei. Op die dag gingen bijvoorbeeld de sportscholen en muziekscholen open. En werd een bezoek aan een pretpark, openluchtmuseum of buitenpodium weer mogelijk.

Stap 3

De 3e stap in het openingsplan was op 5 juni. Op die dag ging bijvoorbeeld de horeca en culturele locaties weer open. En werd het advies voor thuisbezoek en de maximale groepsgrootte verhoogd van 2 naar 4 personen. 

Stap 4

De 4e stap in het openingsplan was op 26 juni. op die dag werden de meeste maatregelen versoepeld. De basisregels blijven gelden.

Het kabinet bekijkt op basis van het epidemiologische beeld wanneer de laatste stap van het openingsplan gezet kan worden. Zoals het loslaten van de anderhalve meter en de andere basisregels. Hier is nog geen datum voor. Ook als de laatste stap gezet is blijven de hygiëne maatregelen en testen en thuisblijven bij klachten belangrijk.