Opening samenleving stap voor stap

Het kabinet wil vanaf zaterdag 26 juni meer coronamaatregelen versoepelen. Lees meer over de aangekondigde plannen.

Het vaccineren gaat in een hoog tempo. We zien dit terug in de besmettingscijfers en in het aantal mensen dat met Covid-19 in het ziekenhuis is opgenomen. Deze cijfers dalen nu snel. Daarom zijn veel maatregelen niet meer nodig.

Maar de coronacrisis is nog niet voorbij. Het virus is onvoorspelbaar en nieuwe varianten blijven zich aandienen. We moeten dus voorzichtig en alert blijven. Dat kan door ons aan de basisregels te blijven

Stappen openingsplan

Het kabinet wil in 3 maanden de samenleving openen. Zodat deze zomer weer bijna alles kan. Soms onder voorwaarden. En als voorzorg houdt iedereen zich ook aan de basisregels tegen verspreiding van corona. Er zijn 5 stappen:

Stap 1

De 1e stap in het openingsplan was op 28 april 2021. Op die dag gingen bijvoorbeeld de terrassen en winkels weer open. En werd de avondklok afgeschaft.

Stap 2

De 2e stap in het openingsplan was op 19 mei. Op die dag gingen bijvoorbeeld de sportscholen en muziekscholen open. En werd een bezoek aan een pretpark, openluchtmuseum of buitenpodium weer mogelijk.

Stap 3

De 3e stap in het openingsplan was op 5 juni. Op die dag ging bijvoorbeeld de horeca en culturele locaties weer open. En werd het advies voor thuisbezoek en de maximale groepsgrootte verhoogd van 2 naar 4 personen. 

Stap 4

Het kabinet wil de 4e stap in het openingsplan op 26 juni gaan zetten. De meeste maatregelen worden in stap 4 versoepeld. De basisregels blijven gelden.

Medio augustus wordt bekeken op welke manier en wanneer de laatste stap van het openingsplan gezet kan worden. Zoals het loslaten van de anderhalve meter en de andere basisregels. Hier is nog geen datum voor. Ook als de laatste stap gezet is blijven de hygiëne maatregelen en testen en thuisblijven bij klachten belangrijk.