Thuisblijven (in thuisquarantaine) bij aankomst in Nederland

Ga niet op reis. Moet u toch in het buitenland zijn? Dan gaat u meestal bij terugkomst direct 10 dagen in quarantaine. Door een coronatest te doen op dag 5 kunt u de duur van het thuisblijven verkorten. Bekijk voor hulp de Quarantaine Reischeck.

Testen om quarantaine te verkorten

U kunt zich op de 5e dag na aankomst laten testen op corona. Ook zonder klachten. Als uit de test blijkt dat u geen corona heeft, mag u uit quarantaine. U maakt de afspraak door te bellen met de GGD via 0800-1202 of via coronatest.nl. Bellen kan meteen. Een online afspraak kunt u niet eerder maken dan op dag 5.

Waarom testen op dag 5

De tijd tussen infectie en het moment dat u klachten krijgt, is meestal 5 dagen. Daarom moet u wachten tot dag 5 voordat u zich laat testen. Als u te vroeg test kunt u nog klachten ontwikkelen. Wees wel extra voorzichtig en vermijd kwetsbare mensen tot en met dag 10. Het komt namelijk heel soms voor dat mensen later dan dag 5 nog klachten krijgen.

Als u klachten krijgt na terugkeer

Krijgt u na aankomst klachten? Maak dan zo snel mogelijk een testafspraak. En wacht niet met testen tot dag 5. Is de testuitslag negatief? Dan blijft u in quarantaine omdat u nog corona kunt ontwikkelen. U kunt op dag 5 opnieuw een test doen. Als die testuitslag negatief is kunt u uit quarantaine. Maar blijf u altijd aan de algemene maatregelen houden.

Hulp en steun bij quarantaine

De Quarantaine Reischeck is een online hulpmiddel dat u helpt om de juiste keuzes te maken na terugkeer in Nederland. De Reischeck biedt een checklist zodat u kunt nagaan welke stappen u moet nemen na terugkeer van uw reis. 

In de brochure Hulp en steun bij thuisquarantaine vindt u meer informatie, tips en organisaties die helpen het thuisblijven vol te houden.

Kan niemand in uw buurt u helpen met bijvoorbeeld de boodschappen of het ophalen van de kinderen van school? Dan kunt u contact opnemen met uw gemeente. Ook het Rode Kruis heeft een landelijke hulplijn (070-4455 888) die met u kan kijken naar hulp in de buurt.

Vervoer naar huis vanaf vliegveld of station

Ga met uw eigen vervoer terug naar huis. Als u geen eigen vervoer heeft, reis dan met een taxi volgens de coronaregels. Alleen als er geen andere optie is reist u met het openbaar vervoer.  

Uitzonderingen thuisquarantaine

Voor een aantal reisdoelen en landen gelden uitzonderingen op de quarantaineregels. U hoeft bijvoorbeeld niet in thuisquarantaine als u naar Nederland reist vanuit een veilig land buiten de EU (met een laag COVID-19-risico). Of als u over de grens werkt, studeert of naar school gaat. 

Let op: quarantaine is ook nodig als u een coronaprik heeft gehad. Want u kunt het virus mogelijk nog verspreiden.

Bekijk ook: