Negatief testresultaat en aanmelding verplicht bij reizen naar Duitsland

Reis niet naar het buitenland tot en met 15 mei. Is het toch noodzakelijk dat u naar Duitsland reist? Sinds 6 april 2021 moet u bij aankomst in Duitsland een negatieve COVID-19-testuitslag kunnen laten zien. Ook is er een aanmeldplicht. Er zijn uitzonderingen.

Maatregelen Duitsland door hoog aantal coronabesmettingen Nederland

De overheid in Duitsland besloot om vanaf 6 april 2021 maatregelen te nemen om verspreiding van corona tegen te gaan. Dit komt door het hoge aantal coronabesmettingen in Nederland.

Reis alleen voor een noodzakelijk doel naar Duitsland. Bijvoorbeeld bij ernstige familieomstandigheden. Of voor werk dat echt niet uitgesteld kan worden en waarbij aanwezigheid nodig is.

Negatief testresultaat en aanmelding verplicht

Reist u naar Duitsland met de auto, trein, bus, boot en het vliegtuig? Dan gelden er maatregelen:

 • U moet een negatieve COVID-19-testuitslag bij u hebben. Dit resultaat mag vanaf de uitslag niet ouder zijn dan 48 uur. Geldige tests zijn PCR-tests en antigeen (snel) tests. Kinderen tot en met 6 jaar zijn uitgezonderd. 
 • U moet zich vóór de reis naar Duitsland aanmelden via een formulier op Einreiseanmeldung.de (site is in het Engels). Deze aanmeldplicht geldt niet als u op doorreis bent en maximaal 24 uur in Duitsland verblijft. Bent u grenspendelaars die wekelijks de grens oversteekt? Dan moet u zich ook 1 keer per week registreren vóórdat u de grens oversteekt.

Boete bij geen bewijs negatief testresultaat

De Duitse politie controleert steekproefsgewijs of u een bewijs van de negatieve COVID-19-testuitslag bij u heeft. Heeft u deze niet? Dan kunt u een boete krijgen.

Uitzonderingen plicht voor negatief testresultaat of aanmelding

Er zijn een aantal uitzonderingen:

 • Grenspendelaars (werknemers, scholieren, studenten en mensen die de grens minstens 1 keer per week oversteken om voor familieleden te zorgen) moeten een negatief testresultaat hebben die maximaal 72 uur oud is. Dit betekent ongeveer 2 testen per werkweek. Daarnaast moeten zij zich ook 1 keer per week online aanmelden voordat zij de grens oversteken.
 • Ouders die hun minderjarige kind naar school brengen en direct weer terug gaan hoeven geen testresultaat te laten zien.
 • Personen die werken in de transportsector, personen- en goederenverkeer zijn uitgezonderd op de testverplichting wanneer hun verblijf korter is dan 72 uur. 
 • Voor de binnenvaart geldt een speciale regeling waarbij schippers op hun schip in quarantaine kunnen.
 • Voor transportpersoneel geldt de 24-uurs uitzondering op de registratieplicht.

Eisen aan het negatieve testresultaat en testbewijs

In Duitsland is de PCR-test, de antigeen (snel) test en een zelftest onder begeleiding geschikt. U moet een bewijs met een negatief resultaat kunnen laten zien. Op dat Duits-, Frans- of Engelstalig bewijs moeten in elk geval de volgende punten staan:

 • type test;
 • test resultaat;
 • uw naam en achternaam;
 • de datum en tijd dat u bent getest;
 • de datum en tijd van de uitslag;
 • de naam, de contact gegevens (lab/bedrijf);
 • de handtekening van de persoon die de test heeft afgenomen.

Testlocaties bij werken, studeren of naar school gaan in Duitsland

Bent u een Nederlandse grenspendelaar die in Duitsland werkt? Of gaat u in Duitsland naar school? U kunt zich in Duitsland op meerdere plekken laten testen. Dit kan bijvoorbeeld bij uw werkgever, bij uw schoolinstelling of bij 1 van de testlocaties vlakbij de grens.

U mag dus de grens oversteken voordat u de test doet. U moet dan wel een bewijs bij u hebben dat u in Duitsland werkt. Of dat u daar studeert of naar school gaat.

Laten testen door Nederlandse werkgever

Bent u een Nederlandse werkgever met werknemers in Duitsland? U kunt uw werknemers testen. Hiervoor is ook een financiële regeling. 

Commerciële teststraten

U kunt ook terecht bij een commerciële teststraat. Hier moet u voor betalen.

De GGD geeft geen testbewijzen uit voor reizen naar het buitenland.

Informatie over reizen naar Duitsland