Blijf in Nederland. Reizen is nu niet verantwoord. Voor vluchten naar Nederland gelden voorwaarden: bekijk de checklist: Inreizen in Nederland.
Voor uw vliegreis
Controleer reisadvies en coronaregels
Als u toch naar het buitenland reist, bijvoorbeeld voor ernstige familieomstandigheden, controleer dan het reisadvies voor uw vertrek. En bekijk de informatie over reizen naar het buitenland. Overal ter wereld kan de situatie rondom het coronavirus snel veranderen. En kunnen nieuwe maatregelen worden ingevoerd.
Ruim voordat u naar het vliegveld gaat, bereid u zich goed voor. U informeert uzelf over de regels:
die gelden op het vliegveld van vertrek;
die gelden op het vliegveld van bestemming;
aan boord van het vliegtuig.
Kijk daarvoor op de websites van de luchthavens en de reisorganisatie of maatschappij waarmee u vliegt.
Sommige landen of vliegmaatschappijen vragen om een negatieve coronatestuitslag. Bijvoorbeeld als u naar Caribisch Nederland vliegt.
U kunt in uw woonomgeving een coronatest doen. Of in de buurt van Schiphol. Het advies is dat u zich laat testen voordat u naar het vliegveld komt.
Kunnen reizigers geen sneltest doen voor aankomst op Schiphol? Dan is er op het vliegveld een mogelijkheid tot sneltesten.
Reizen naar het buitenland is een risico
Het coronavirus zorgt voor grote risico’s bij reizen naar het buitenland. Moet u toch naar het buitenland? Houd er dan rekening mee dat de situatie in een land snel kan veranderen. Raadpleeg het reisadvies.
Luchtvaartmaatschappijen nemen maatregelen om het risico op besmetting tijdens de vlucht te beperken.
Vliegtuigen worden na elke vlucht grondig ontsmet. Vliegtuigen hebben een speciale ventilatie met filters. Die zorgt ervoor dat de lucht in de cabine voortdurend ververst en gefilterd wordt.
Passagiers en bemanning dragen een mondkapje. Ook tijdens de vlucht. Passagiers moeten een gezondheidsverklaring invullen en zoveel mogelijk op hun stoel blijven zitten.
Coronaregels in het vliegtuig
Tijdens het instappen (boarden) en in het vliegtuig draagt u verplicht een mondkapje. Vliegt u met een Nederlandse maatschappij? Dan draagt u verplicht een mondkapje. U kunt een medisch mondkapje dragen als dit nodig is om gezondheidsredenen. Vliegt u met een buitenlandse luchtvaartmaatschappij? Zoek voor vertrek uit welk type mondkapje u moet dragen.
Neem voldoende mondkapjes mee, ook voor de terugreis. Bij lange vluchten kan het zijn dat u tijdens de vlucht meerdere mondkapjes nodig heeft. Als u om een medische reden geen mondkapje kunt dragen, moet u een ondertekende verklaring van uw arts laten zien.
Niet alle luchtvaartmaatschappijen doen een temperatuurcheck voor het boarden. Dat mogen maatschappijen zelf bepalen.
Kijk op de website van uw luchtvaartmaatschappij voor meer informatie over de regels rondom het boarden.
Als u tijdens de vlucht klachten die lijken op corona ontwikkelt, meldt u dat direct aan het vliegtuigpersoneel. Het personeel neemt dan maatregelen. Bij een besmetting aan boord, volgt een bron- en contactonderzoek.
Misschien gelden bij verschillende luchtvaartmaatschappijen andere regels. Meer informatie krijgt bij de luchtvaartmaatschappij waar u heeft geboekt. Houd goed in de gaten of deze informatie wijzigt voor uw vertrek.
Er is zo weinig mogelijk contact tussen het vliegtuigpersoneel en passagiers. Volg altijd de instructies van het personeel op.
Gezondheidsverklaring invullen
Alle passagiers (van 13 jaar en ouder) die van en naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring downloaden, printen en invullen. Uw luchtvaartmaatschappij zal u daarom vragen. Als u geen verklaring heeft, mag u niet aan boord.
Online gezondheidsverklaring: niet printen
Vliegt u met KLM, Corendon, TUI, Transavia of Easyjet ? Dan vult u de gezondheidsverklaring in bij het online inchecken. Dit kan vanaf 24 uur voor vertrek. U hoeft dan geen formulier te printen.
Klachten? Dan niet aan boord
U mag niet aan boord als u invult dat u klachten heeft die passen bij het coronavirus. Ook niet als bij fysieke controle op de luchthaven u zichtbaar klachten heeft.
Gezondheidsverklaring bewaren
U moet uw gezondheidsverklaring voor, tijdens en na de vlucht bij u houden. U kunt worden gecontroleerd bij het inchecken en boarden. Of bij aankomst op de luchthaven of op de luchthaven zelf. U wordt dan gevraagd om de gezondheidsverklaring te laten zien.
Vliegt u met KLM, Corendon, TUI, Transavia of Easyjet?, Dan kunt uw boarding pass laten zien. Houd deze daarom bij u.
Gezondheidsverklaring voor de terugreis
Ook voor uw terugreis heeft u een ingevulde gezondheidsverklaring nodig. Kunt u deze op uw vakantieadres niet downloaden en printen? Neem dan een leeg formulier mee op reis dat u daar voor vertrek invult. Bij KLM, Corendon, TUI, Transavia of Easyjet vult u de verklaring in tijdens het online inchecken.
Terugreis
Voor de terugvlucht gelden dezelfde regels als voor de heenreis. U moet bijvoorbeeld een mondkapje op. En u moet opnieuw een gezondheidsverklaring invullen.
U mag niet vliegen als u corona heeft. Dit geldt voor de heenreis én de terugreis. U gaat in isolatie en vermijd contact met anderen. Pas als u niet meer besmet bent en geen klachten meer heeft, mag u weer vliegen.
Krijgt het land of de regio waar u bent een oranje reisadvies? U kunt dan meestal gewoon terugvliegen. Neem contact op met uw vliegmaatschappij of reisorganisatie als dit gebeurt. U gaat na terugkomst in Nederland in thuisquarantaine.
Er zijn een paar uitzonderingen voor de thuisquarantaine. Dat betekent dat u voor een aantal (reis)doelen de thuisquarantaine mag onderbreken. U mag dan die dag(en) naar buiten voor deze doelen, als het niet anders kan. Op alle andere dagen houdt u zich aan de thuisquarantaineregels.
Coronaregels op Schiphol en andere luchthavens
Volg altijd de instructies op het vliegveld en van het personeel. Vanwege het coronavirus gelden op Nederlandse vliegvelden de volgende regels:
Op Nederlandse luchthavens draagt u verplicht een mondkapje. Neem daarom voldoende mondkapjes mee als u op reis gaat. Denk er ook aan om mondkapjes mee te nemen voor de terugreis.
Vliegvelden volgen de corona-richtlijnen van het RIVM. Bijvoorbeeld:
Er zijn vaste looproutes gemaakt. Zo komt u veilig bij de gate.
Sommige stoelen in wachtruimtes mag u niet gebruiken, zodat u afstand tot anderen kun houden.
Medewerkers van de luchthaven controleren zoveel mogelijk op de afstandsregels. En zij kunnen u aanspreken als u te weinig afstand houdt. Zij spreken u aan als u te weinig afstand houdt.
Incheckbalies zijn zoveel mogelijk om en om open.
Gates zijn zoveel mogelijk om en om open.
Bij de bagagebanden staan om de 1,5 meter bagagekarren. En de bagage van iedere vlucht komt op een aparte band
Alle vertrek- en aankomsthallen op Schiphol zijn open.
U mag op het vliegveld iemand ophalen of wegbrengen. Blijf dan buiten wachten op de parkeerplaats en ga niet de terminal in. Luchthavens willen drukte voorkomen. Loop daarom liever niet mee tot de vertrekhal of aankomsthal.