Checklist: Inreizen in Nederland

Reis niet naar Nederland. 

Verblijft u momenteel in het buitenland en wilt u toch (terug) naar Nederland? Controleer dan deze lijst met 6 punten voordat u vertrekt. Bijvoorbeeld welke testen u moet laten doen en hoe lang u in quarantaine gaat. 

Read the checklist for travel to the Netherlands in English on Government.nl.

1. Inreisverbod

Bent u nu in een land in de Europese Unie of een Schengenland? Dan geldt er geen inreisverbod.

Bent u een burger van een land buiten de EU of Schengen? Dan mag u alleen naar Nederland vertrekken als u onder een uitzondering voor het EU-inreisverbod valt. Anders geldt er voor u een Europees inreisverbod.

2. Vliegverbod

Wilt u per vliegtuig (terug)komen uit India, Zuid-Afrika of een land in Midden- of Zuid-Amerika? Houd dan rekening met het vliegverbod India, Zuid-Afrika en landen in Midden- en Zuid-Amerika. Voor een kleine groep reizigers is een uitzondering gemaakt.

3. Negatieve NAAT (PCR)-testuitslag laten zien

Komt u per vliegtuig, schip, bus of trein uit een hoog-risicogebied voor corona naar Nederland? Dan moet u een NAAT (PCR)-test laten doen. U laat de negatieve NAAT (PCR)-testuitslag zien voordat u vertrekt. Op de pagina Soorten coronatesten leest u welke testen onder NAAT-testen vallen.

Er gelden uitzonderingen voor bepaalde groepen mensen, bijvoorbeeld diplomaten en vrachtwagenchauffeurs. U hoeft geen PCR-uitslag te laten zien als u vertrekt uit een veilig land buiten de EU. Er gelden eisen voor de PCR-testuitslag. Bijvoorbeeld dat de PCR-test niet ouder mag zijn dan 72 uur voor aankomst in Nederland.

4. Negatieve sneltest-uitslag laten zien voor vertrek

Komt u per ferry of per vliegtuig uit een hoogrisicogebied naar Nederland? En kunt u geen negatieve NAAT (PCR)-test van maximaal 24 uur oud bij het aan boord gaan laten zien? Dan heeft u nodig:

  • een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen;
  • en een negatieve NAAT(PCR)-test die is afgenomen maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland. 

Lees meer over de verplichte negatieve COVID-19-testuitslagen bij vertrek naar Nederland.

Er gelden uitzonderingen voor bepaalde groepen mensen, bijvoorbeeld diplomaten. Er zijn eisen voor de verplichte sneltest

5. Gezondheidsverklaring in het vliegtuig

Reist u met het vliegtuig? Dan moet u een gezondheidsverklaring invullen en bij u houden. Bij een aantal vliegtuigmaatschappijen gebeurt dit digitaal bij het inchecken.

6. Quarantaine (thuisblijven)

Na aankomst in Nederland gaat u meestal 10 dagen in quarantaine. U kunt zich op dag 5 na aankomst opnieuw laten testen om de quarantaineduur te verkorten. Voor uw reis naar Nederland kunt u de Quarantaine Reischeck gebruiken. Dit is een digitale checklist met de stappen die u moet nemen na terugkomst van uw (noodzakelijke) reis.