Vakantie in eigen land en reizen naar het buitenland

Algemeen

 • Blijf zo veel mogelijk thuis.
 • Blijf in Nederland. Reis niet naar het buitenland en boek niet voor de periode tot en met 31 maart.

Vakantie in eigen land

Reizen naar het buitenland

Elke reis verhoogt de kans op meer besmettingen. Blijf in Nederland.

 • Reis niet en boek niet naar het buitenland tot en met 31 maart.
 • Reis alleen naar het buitenland voor bijvoorbeeld ernstige familieomstandigheden. Of voor werk dat echt niet uitgesteld kan worden en waarbij fysieke aanwezigheid absoluut nodig is.
 • Ga na terugkomst 10 dagen in quarantaine.

Het virus is bijna nergens ter wereld onder controle.Kleurcodes veranderen snel door epidemiologische situatie in het buitenland, dit betekent risico’s rondom annuleringen bij het boeken van reizen.

Ontwikkelt u tijdens uw reis gezondheidsklachten?

 • Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten, blijf in uw accommodatie, vermijd contacten met anderen en laat u testen.
 • Als de test positief is, neem dan ook contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland en volg de maatregelen of adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten.
 • Mogelijk moeten ook uw huisgenoten en/of reisgenoten in quarantaine.

Ontwikkelt u bij thuiskomst gezondheidsklachten? Blijf thuis, vermijd contacten met anderen en laat u testen. Maak een afspraak via 0800-1202.

Reizen naar de Caribische delen van het Koninkrijk

 • Caribisch Nederland wordt  gezien als binnenland, dus hiervoor geldt hetzelfde advies als voor in Nederland: “blijf zoveel mogelijk thuis". Vanwege de lockdown in Nederland geldt momenteel ook voor de Caribische delen van het Koninkrijk een oranje reisadvies en het zeer dringende advies om niet naar dit gebied te reizen tenzij strikt noodzakelijk.
 • Wanneer u toch naar de Caribische delen van het Koninkrijk reist dient u rekening te houden met het lokale inreisbeleid. Een maximaal 72 uur oude negatieve PCR-test is hier onderdeel van. Als u terugkomt vanuit de Caribische delen van het Koninkrijk hoeft u niet in thuisquarantaine te gaan en hoeft u geen negatieve PCR-test te tonen.
 • De actuele informatie over reizen naar Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden (Bonaire, Saba en Sint Eustatius) vindt u op Nederlandwereldwijd.nl.  

Landen met reisadvies

Reizen naar landen met een geel, oranje of rood reisadvies wordt vanwege de risico’s afgeraden. Blijf in Nederland. Maak en boek geen reizen naar het buitenland tot en met 31 maart. Als u toch naar het buitenland moet, check dan eerst www.nederlandwereldwijd.nl.

U leest dan in het reisadvies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) of u bij thuiskomst 10 dagen in (thuis)quarantaine dient te gaan. Ook als u geen klachten heeft. Check voor vertrek de dekking van uw verzekering.

Reizen naar Nederland

Per 29 december bent u verplicht een recente negatieve  COVID-19 testuitslag te tonen als u naar Nederland reist met vliegtuig, schip, internationale intercity of internationale bus.

 • Dit geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder die niet in een uitzonderingscategorie valt;
 • De verplichting geldt niet voor reizigers die met de regionale grensoverschrijdende bus naar Nederland reizen;
 • De testuitslag moet van een PCR-test zijn en aan een aantal andere kenmerken voldoen;
 • Reizigers die van buiten de EU/Schengen naar Nederland reizen, moet ook een zelf ondertekende testverklaring kunnen tonen;
 • U gaat bij aankomst in Nederland 10 dagen in quarantaine, ook bij een negatieve testuitslag.
 • Reizigers uit Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Zuid Afrika moeten naast een negatieve PCR-test ook een negatieve sneltest laten zien als zij met het vliegtuig of de veerboot of via de kanaaltunnel (per trein of met de auto) naar Nederland reizen.
 • Alle passagiers (van 13 jaar en ouder) die van en naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring hebben.

Reizen van buiten de Europese Unie en Schengenlanden naar Nederland

Nederland heeft met alle andere Schengenlanden samen de grenzen gesloten voor mensen van buiten Europa die geen essentiële (vlieg)reis maken. Voor een aantal landen wordt een uitzondering gemaakt. Bekijk het overzicht van landen die zijn uitgezonderd van het inreisverbod.

Regelmatig wordt deze lijst met landen opnieuw bekeken en aangepast. We houden de situatie nauwlettend in de gaten. Indien er landen van de lijst af moeten, dan kan dit al eerder gebeuren.

Als een land op deze lijst staat, betekent dit niet automatisch dat reizen naar dit land mogelijk is. Controleer eerst het reisadvies voor dat land op www.nederlandwereldwijd.nl

Voor een aantal reisdoelen is het wel toegestaan om naar Nederland te reizen vanuit een land waarvoor het inreisverbod geldt. Hier zijn strikte voorwaarden aan verbonden en de lokale situatie moet het toestaan.

Iedereen die naar Nederland reist vanuit een land waarvoor een oranje of rood reisadvies geldt vanwege corona, dient na aankomst 10 dagen in quarantaine te gaan. Er zijn een paar uitzonderingen voor thuisquarantaine.

Reizigers in Nederland

Reizigers moeten zich houden aan de Nederlandse maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Blijf op uw reisadres. Reis zo min mogelijk. Voor korte afstanden geldt: ga waar mogelijk lopen of pak de fiets.

Bij klachten wordt reizigers geadviseerd de vakantieaccommodatie niet te verlaten, contacten te vermijden en zich te laten testen bij de GGD. Als ze positief getest worden, moeten ook reizigers in isolatie. Huisgenoten moeten in quarantaine. Mensen met klachten mogen niet reizen.

Kosten van isolatie/quarantaine zijn voor de reizigers. Als de locatie waarin de reizigers verblijven niet geschikt is voor isolatie/quarantaine, ondersteunt de GGD bij het vinden van een geschikte locatie.

Thuisquarantaine bij aankomst in Nederland

Reizigers uit een land dat een oranje reisadvies heeft vanwege corona dienen op het moment van aankomst in Nederland 10 dagen in (thuis)quarantaine te gaan. Ook als er geen klachten zijn die lijken op corona. Deze quarantaine in Nederland kan ook in een vakantie- of tijdelijk verblijf, zoals een hotel.

 • Voor een aantal (reis)doelen mag de quarantaine onderbroken worden. Buiten deze (reis)doelen houdt u zich aan de regels voor thuisquarantaine.
 • Er geldt een uitzondering voor grenswerkers en grensstudenten en –scholieren.
 • Kinderen tot en met 12 jaar mogen in zijn algemeenheid wel naar school, naar de kinderopvang en aan sportactiviteiten deelnemen, tenzij zij klachten hebben die passen bij corona. Ontwikkelen huisgenoten  klachten die passen bij corona, inclusief zware klachten, zoals koorts of benauwdheid? Dan blijven de kinderen thuis.

Als u tijdens de quarantaine klachten ontwikkelt die lijken op corona, dan neemt u contact op met de GGD om zich te laten testen. In het reisadvies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) staat of u bij aankomst in Nederland in thuisquarantaine dient te gaan.