Eisen verplichte sneltestuitslag

Komen reizigers (van 13 jaar en ouder) uit een hoog risicoland naar Nederland? En kunnen zij geen negatieve NAAT-test van maximaal 24 uur oud laten zien als zij aan boord gaan? Dan moeten zij in het bezit zijn van een negatieve sneltest. De extra sneltest is verplicht voor reizigers die per vliegtuig of ferry naar Nederland komen.

Hoog risicoland

Een hoog risicoland buiten de EU is een land dat niet op de lijst van veilige landen buiten de EU (met een laag COVID-19-risico) staat. Bekijk voor landen binnen de EU het reisadvies op Nederland Wereldwijd of u een negatieve testuitslag nodig heeft.  

Sneltest maximaal 24 uur oud

De tijd tussen het moment van afname van de test en het aan boord gaan van het vliegtuig of de ferry, mag maximaal 24 uur zijn. De testuitslag moet wel bekend zijn voordat u aan boord gaat. 

Dus: vertrekt u uit een hoogrisicogebied? Dan laat u maximaal 24 uur van te voren een sneltest afnemen. Als u geen sneltest kunt doen in het land van vertrek of tijdens een tussenstop, kunt u niet naar Nederland reizen. De verplichting voor het tonen van een negatieve sneltest-uitslag geldt niet als u per auto, bus of trein reist.

Negatieve sneltest blijft geldig tijdens tussenstop

Maakt u vervolgens een tussenstop op een luchthaven? Dan hoeft u daar niet opnieuw een sneltest te laten afnemen. Uw negatieve sneltest blijft geldig, ook als uw tussenstop langer duurt dan 24 uur. Maar u mag het vliegveld niet verlaten en het land niet binnenkomen. 

De negatieve sneltest blijft geldig bij vertraging

Heeft het vliegtuig vertraging en bent u al ingecheckt? De negatieve sneltest blijft bij vertraging geldig als u de luchthaven niet verlaat. Ook als de termijn van 24 uur is verstreken. En ook als u tijdens een overstap vertraging heeft, blijft de uitslag geldig. U mag het vliegveld niet verlaten (door de douane gaan).

Laten testen tijdens tussenstop

Vertrekt u vanuit een hoogrisicogebied waar u geen sneltest kunt laten afnemen? En maakt u een tussenstop op een luchthaven met een sneltestfaciliteit? Dan kunt u in het land van vertrek zonder sneltestuitslag aan boord gaan. U laat zich testen tijdens de tussenstop en toont de uitslag voor u aan boord gaat van het vliegtuig naar Nederland. Zorg wel dat u tijdens de tussenstop voldoende tijd hebt voor het afnemen van de sneltest.

Controle negatieve testuitslag

De negatieve testuitslag moet in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Portugees, Spaans of Nederlands zijn. Een vertaling van een testuitslag is toegestaan als deze is voorzien van een originele handtekening of stempel van de arts of het instituut dat de test heeft afgenomen. Het document wordt op 5 punten gecontroleerd:

  • Type coronatest: dit moet een sneltest zijn (meestal is dit een antigeen test, maar dit kan ook een NAAT(PCR) test zijn (zoals een LAMP-test, TMA, RT-PCR, mPOCT)). Serologische testen voldoen niet (een test op basis van bloedonderzoek waarbij naar antistoffen wordt gekeken).
  • Testresultaat: moet negatief op SARS-CoV-2 (of niet gedetecteerd) zijn.
  • Voor- en achternaam: overeenkomstig met het paspoort.
  • Datum en tijd van afname van de test: de test is maximaal 24 uur oud bij het aan boord gaan van het vliegtuig of de ferry. Voor transportmedewerkers die per ferry reizen geldt ook dat de test maximaal 24 uur oud is bij het aan boord gaan van de ferry.
  • Vrachtvervoer uit het Verenigd Koninkrijk is uitgezonderd van de verplichting voor een negatieve corona-sneltestuitslag als zij binnen 48 uur terugkeren uit het Verenigd Koninkrijk. Als zij langer dan 48 uur in het Verenigd Koninkrijk zijn, geldt dat chauffeurs op ferry’s verplicht zijn een negatieve corona-sneltestuitslag  te tonen. Deze test mag maximaal 24 uur oud zijn als zij aan boord gaan van de ferry. Meer informatie is te vinden op de pagina van Transport en Logistiek Nederland.
  • Op de testuitslag staat een logo of kenmerk van een instituut of arts.

De testuitslag mag zowel op papier als digitaal worden getoond.

Reizigers mogen niet zelf een test kopen en afnemen en hiervan de uitslag tonen.