Eisen verplichte sneltestuitslag

Reizigers (van 13 jaar en ouder) uit hoogrisicogebieden die naar Nederland komen, moeten ook in het bezit zijn van een negatieve sneltest. De test moet direct voor vertrek zijn afgenomen. De extra sneltest is verplicht voor reizigers die per vliegtuig of ferry naar Nederland komen.

Sneltest maximaal 4 uur oud

De tijd tussen het moment van afname van de test en het aan boord gaan van het vliegtuig of de ferry, mag maximaal 4 uur zijn. De testuitslag moet wel bekend zijn voordat u aan boord gaat. 

Dus: vertrekt u uit een hoogrisicogebied? Dan laat u maximaal 4 uur van te voren een sneltest afnemen. Maakt u vervolgens een tussenstop op een luchthaven? Dan hoeft u daar niet opnieuw een sneltest te laten afnemen. Uw negatieve sneltest blijft geldig, ook als uw tussenstop langer duurt dan 4 uur. Maar u mag het vliegveld niet verlaten (door de douane gaan). Let op:

  • Heeft het vliegtuig vertraging en bent u al ingecheckt? De negatieve sneltest blijft bij vertraging geldig als u de luchthaven niet verlaat. Ook als de termijn van 4 uur is verstreken. En ook als u tijdens een overstap vertraging heeft, blijft de uitslag geldig. U mag het vliegveld niet verlaten (door de douane gaan).
  • Vertrekt u vanuit een hoogrisicogebied waar u geen sneltest kunt laten afnemen? En maakt u een tussenstop op een luchthaven met een sneltestfaciliteit? Dan kunt u in het land van vertrek zonder sneltestuitslag aan boord gaan. U laat zich testen tijdens de tussenstop en toont de uitslag voor u aan boord gaat van het vliegtuig naar Nederland. Zorg wel dat u tijdens de tussenstop voldoende tijd hebt voor het afnemen van de sneltest.
  • Als u geen sneltest kunt doen in het land van vertrek of tijdens een tussenstop, kunt u niet naar Nederland reizen.

Controle negatieve testuitslag

De negatieve testuitslag moet in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Portugees, Spaans of Nederlands zijn. Een vertaling van een testuitslag is toegestaan als deze is voorzien van een originele handtekening of stempel van de arts of het instituut dat de test heeft afgenomen. Het document wordt op 5 punten gecontroleerd:

  • Type coronatest: dit moet een sneltest (antigeen, moleculair, NAAT, TMA of LAMP-test) of PCR-test zijn. Serologische testen voldoen niet.
  • Testresultaat: moet negatief op SARS-CoV-2 (of niet gedetecteerd) zijn.
  • Voor- en achternaam: overeenkomstig met het paspoort.
  • Datum en tijd van afname van de test: de test is maximaal 4 uur oud bij het aan boord gaan van het vliegtuig of de ferry. Voor transportmedewerkers die per ferry reizen geldt dat de test maximaal 24 uur oud is bij het aan boord gaan van de ferry.
  • Op de testuitslag staat een logo of kenmerk van een instituut of arts.

De testuitslag mag zowel op papier als digitaal worden getoond.

Reizigers mogen niet zelf een test kopen en afnemen en hiervan de uitslag tonen.

LAMP-test vervangt PCR-test en sneltest

U mag ook een LAMP-test laten doen. Die test vervangt dan de gewone PCR-test en de sneltest (antigeentest). U hoeft dus nog maar 1 negatieve testuitslag te laten zien. Een LAMP-test is een PCR-test met een snelle uitslag. U krijgt deze binnen 4 uur. 

Dit zijn de voorwaarden:

  • De LAMP-test is maximaal 4 uur oud voordat u aan boord gaat.
  • U heeft de uitslag.