Eisen sneltest bij vertrek naar Nederland

Een sneltest is een soort test waarmee u snel kunt ontdekken of u besmet bent met corona. Er zijn eisen voor de sneltest die u nodig heeft als u vanuit een land met een zorgwekkende virusvariant naar Nederland reist. Een zelftest is niet geldig. 

Read this information about the compulsory negative COVID-19 test result in English on Government.nl

Uitslag sneltest maximaal 24 uur oud

De tijd tussen het moment van afname van de test en het aan boord gaan van het vliegtuig of de ferry mag maximaal 24 uur zijn. Dit geldt ook voor transportmedewerkers die met de ferry reizen. De negatieve sneltestuitslag moet bekend zijn voordat u aan boord gaat. 

Negatieve sneltest blijft geldig tijdens tussenstop luchthaven

Bij een transfer op een andere luchthaven hoeft u daar niet opnieuw een sneltest te doen. Uw negatieve sneltestuitslag blijft geldig, ook als uw tussenstop langer duurt dan 24 uur. Dit geldt alleen als u op het vliegveld blijft. En u niet door de douane gaat om het land binnen te gaan. 

Negatieve sneltestuitslag blijft geldig bij vertraging vlucht

De negatieve sneltestuitslag blijft bij vertraging geldig als u op de luchthaven blijft. Dus als uw vliegtuig vertraging heeft terwijl u bent ingecheckt. Of als u overstapt en uw volgende vlucht vertraging heeft. 

Laten testen tijdens tussenstop bij geen sneltest

Reist u vanuit een gebied met een zorgwekkende virusvariant waar u geen sneltest kunt laten afnemen? En maakt u een tussenstop op een luchthaven waar u wel een sneltest kunt laten afnemen? Dan kunt u in het land van vertrek zonder sneltestuitslag aan boord gaan. U laat zich testen tijdens de tussenstop. Zorg wel dat u tijdens de tussenstop genoeg tijd heeft voor de sneltest.

Waar testen op corona in het buitenland

Op Nederlandwereldwijd.nl staat een lijst met locaties voor PCR- en sneltesten in het buitenland.

Kosten coronatest

U betaalt de kosten voor de COVID-19-test zelf.