Negatieve COVID-19-testuitslag verplicht bij reizen vanuit hoog-risicogebied

U moet na verblijf in een hoog-risicogebied een negatieve COVID-19-testuitslag kunnen laten zien als u terugreist naar Nederland. Ook als u een coronavaccinatie heeft gehad. Dit geldt voor iedereen van 13 jaar of ouder.

Read this information about the compulsory negative COVID-19 test result in English on Government.nl.

Verplicht na verblijf in gebied met oranje reisadvies door corona

U moet een negatieve COVID-19-testuitslag laten zien als u uit een hoog-risicogebied naar Nederland reist. 

Lees de regels tijdens overstappen

Digitaal of op telefoon testuitslag laten zien

Test u negatief op corona voordat u naar Nederland vertrekt? Dan is de kans kleiner dat u het virus meeneemt. Daarom moet u een negatieve COVID-19-testuitslag laten zien. Dit kan digitaal op uw telefoon. Of op papier. 

Niet instappen of boete van € 95

Kunt u de testuitslag niet laten zien? Of kloppen er gegevens niet op de testuitslag?

  • U mag niet instappen als u met het vliegtuig of ferry reist.
  • U kunt een boete van € 95 krijgen als u met eigen vervoer reist. De Koninklijke Marechaussee controleert steekproefsgewijs aan de Nederlandse grens. 

Ook verplicht na vaccinatie

U bent ook verplicht een negatieve testuitslag te laten zien bij vertrek naar Nederland als u een coronaprik heeft gehad. De kans bestaat dat u anderen nog kunt besmetten met corona. 

Andere coronamaatregelen blijven gelden

Naast de verplichte testuitslag blijven andere coronamaatregelen gelden. Zoals de basisregels of in quarantaine gaan (thuisblijven) na aankomst in Nederland. Ook geldt voor mensen buiten de EU het EU-inreisverbod.  

Regionaal vervoer: geen negatieve testuitslag nodig

U hoeft geen negatieve testuitslag als u naar Nederland reist met: 

  • een regionale trein;
  • een openbare regionale bus binnen een gebied van 30 kilometer vanaf de grens aan beide kanten. Ook als u in- en uitstapt in Nederland hoeft u geen negatieve testuitslag bij u te hebben. 

Andere landen kunnen wel maatregelen hebben per vervoersmiddel, controleer daarvoor het reisadvies op Nederlandwereldwijd.nl

Reizen met vliegtuig: ook ingevulde gezondheidsverklaring

Als u gaat boarden voor een vlucht naar Nederland moet u niet alleen een negatieve testuitslag laten zien. Maar ook een gezondheidsverklaring. Bij een aantal vliegtuigmaatschappijen kan dit digitaal als u incheckt. Ook reizigers onder de 13 jaar moeten een gezondheidsverklaring invullen.