Corona en vliegreizen en luchthavens

Ga alleen op vakantie naar landen met een groen of geel reisadvies. Bekijk het reisadvies voor uw bestemming voordat u een reis boekt. Reist u (terug) naar Nederland? Controleer dan de checklist: Inreizen in Nederland.

Voor uw vliegreis

Coronaregels in het vliegtuig

Gezondheidsverklaring invullen

Alle passagiers (van 13 jaar en ouder) die van en naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring invullen. Soms kan dat digitaal. Soms moet u een formulier downloaden, printen en invullen. Dit verschilt per luchtvaartmaatschappij. Alleen met een gezondheidsverklaring kunt u aan boord gaan van het vliegtuig.

Online gezondheidsverklaring: niet printen

Bij sommige luchtvaartmaatschappijen vult u de gezondheidsverklaring digitaal in op uw telefoon of tablet. Bijvoorbeeld bij het online inchecken. U hoeft dan geen formulier te printen. Uw luchtvaartmaatschappij informeert u hierover.

Klachten? Dan niet aan boord

U mag niet aan boord als u klachten heeft die passen bij het coronavirus. Ook niet als bij fysieke controle op de luchthaven u zichtbaar klachten heeft.

Gezondheidsverklaring of boardingpass bewaren

U kunt op verschillende momenten gevraagd worden om uw gezondheidsverklaring:

  • bij het inchecken of aan boord gaan;
  • bij aankomst op de luchthaven;
  • op de luchthaven zelf.

Hou uw geprinte gezondheidsverklaring bij u tot u de luchthaven van aankomst verlaat. Heeft de gezondheidsverklaring online ingevuld? Bewaar dan uw boardingpass tot u het vliegveld van aankomst verlaat. 

Gezondheidsverklaring voor de terugreis

Ook voor uw terugreis heeft u een ingevulde gezondheidsverklaring nodig. Kunt u deze op uw vakantieadres niet downloaden en printen? Neem dan een leeg formulier mee op reis. En vul dat in voor uw terugreis. Bij sommige maatschappijen vult u de gezondheidsverklaring digitaal in. Uw luchtvaartmaatschappij informeert u hierover.

Terugreis

Controleer voor uw terugreis de checklist Nederland inreizen. Hier staat welke documenten u nodig heeft.

Coronaregels op Schiphol en andere luchthavens

Volg altijd de instructies op het vliegveld en van het personeel. Vanwege het coronavirus gelden op Nederlandse vliegvelden de volgende regels: