Kind testen op corona

Kinderen met klachten moeten thuisblijven en zich laten testen. Dus zowel met milde klachten als met zware klachten. Ook als ze in contact zijn geweest met iemand met corona, blijven ze thuis.

Ernstig ziek? Bel de huisarts

Is het kind erg ziek? Neem dan altijd contact op met de huisarts.

Kinderen van 0 tot 4 jaar

Kinderen tot 4 jaar mogen wel naar de opvang als zij verkoudheidsklachten hebben. Maar bij zware klachten, zoals veel hoesten, koorts of benauwdheid blijven zij thuis. Kinderen tot 4 jaar kunnen getest worden. Laat uw kind in ieder geval testen en houd het thuis als:

 • Uw kind zware klachten heeft, zoals veel hoesten, koorts of benauwdheid;
 • Uw kind ernstig ziek is, overleg met uw huisarts of het kind getest moet worden;
 • Uw kind nauw contact heeft gehad met iemand met corona;
 • Uw kind klachten heeft en contact heeft gehad met iemand met corona;
 • De GGD adviseert om te testen vanwege een uitbraakonderzoek.

Heeft uw kind zware klachten en laat u het kind niet testen? Houd uw kind thuis. Huisgenoten blijven ook thuis als het kind naast milde klachten last heeft van koorts of benauwdheid. Uw kind mag weer naar de kinderopvang als het 24 uur volledig klachtenvrij is. Huisgenoten mogen dan ook uit quarantaine. Blijven de klachten aanhouden? Dan mag uw kind na 7 dagen thuisblijven ook weer naar de opvang.

Kinderen van 4 t/m 12 jaar (op de basisschool)

Kinderen die naar de basisschool gaan moeten thuisblijven en zich laten testen bij klachten. Dus zowel met milde klachten (loopneus, verkoudheid, niezen en keelpijn) als met zware klachten (veel hoesten, koorts of benauwdheid). Kinderen die af en toe hoesten, en kinderen die astma, hooikoorts of chronische luchtwegklachten hebben, hoeven niet getest te worden als ze geen andere klachten hebben. Huisgenoten blijven ook thuis als het kind naast milde klachten last heeft van koorts of benauwdheid.

Laat u uw kind niet testen? Dan mag het pas weer naar de kinderopvang of school als het 24 uur volledig klachtenvrij is. Huisgenoten mogen dan ook uit quarantaine. Blijven de milde klachten aanhouden? Dan mag uw kind na 7 dagen thuisblijven ook weer naar school of opvang. 

Kinderen vanaf 4 jaar moeten ook thuisblijven en getest worden als zij nauw contact hebben gehad met iemand met corona.

Kinderen op de middelbare school

Voor kinderen die op de middelbare school zitten of ouder zijn dan 13 jaar blijven dezelfde regels gelden. Bij klachten: blijf thuis en laat je testen. Zij blijven ook thuis en laten zich testen na contact met iemand met corona.

Testafspraak maken voor kinderen

U maakt als ouder of verzorger een afspraak via 0800-1202. Heeft uw kind contact gehad met iemand met corona? Dan hoort u van de GGD hoe u de afspraak maakt.

 • Kinderen tot 7 jaar

  Voor kinderen tot 7 jaar kunt u een testafspraak inplannen via 0800 - 1202. De GGD plant dan meer tijd in voor de testafname.
 • Kinderen vanaf 7 jaar

  U maakt als ouder of verzorger een afspraak via 0800-1202. Voor kinderen vanaf 7 jaar met eigen DigiD, kunt u ook online een afspraak inplannen. Maar als uw kind de test spannend vindt kunt u beter telefonisch een afspraak maken. De GGD plant dan meer tijd in voor de testafname.
 • Kinderen vanaf 12 jaar

  Voor kinderen vanaf 12 jaar kunt u zowel telefonisch als online een afspraak maken. Kinderen vanaf 12 jaar moeten zelf ook aan de telefoon komen om toestemming te geven.
 • Kinderen vanaf 16 jaar

  Kinderen van 16 of 17 kunnen zelf bellen voor een testafspraak. U mag als ouder ook bellen maar uw kind moet dan wel aan de telefoon komen om toestemming te geven. Vanaf 18 jaar moet uw kind, in de meeste gevallen, zelf bellen.

Sneller de uitslag als uw kind DigiD heeft

Vraag alvast een DigiD aan voor uw kind. Kinderen met een DigiD krijgen hun testuitslag namelijk sneller via Coronatest.nl. Ook als de afspraak telefonisch is gemaakt. Voor kinderen tot 14 jaar vraagt u als ouder/verzorger een Digid aan. Kinderen van 14 jaar of ouder moeten zelf een DigiD aanvragen.

Let op: Het duurt 3 werkdagen om een DigiD aan te vragen. Vraag daarom op tijd een DigiD aan voor uw kind.

Houd uw kind thuis totdat de testuitslag bekend is. Kijk voor meer informatie op de pagina Quarantaineregels voor gezinnen.

Na een besmetting weer naar school

Heeft uw kind corona gehad? En krijgt uw kind binnen 8 weken opnieuw klachten? Dan hoeft uw kind niet opnieuw getest te worden. Herbesmetting komt weinig voor. Dus is testen in de eerste 8 weken na een besmetting niet zinvol. Daarom mogen kinderen naar school met klachten als ze die klachten binnen 8 weken na een besmetting krijgen.

Wilt u uw kind toch laten testen? Overleg dan met de GGD of dit mogelijk is.

Informatie over kinderen en corona