Testen op het coronavirus in het buitenland

Bent u in het buitenland en heeft u klachten die passen bij het coronavirus, zoals neusverkoudheid of koorts? Dan gelden voor u regels. U mag bijvoorbeeld niet naar Nederland reizen.

In het buitenland en besmet met corona

Bent u getest in het buitenland en blijkt uit de uitslag dat u corona heeft (positieve uitslag)? Dan geldt voor u het volgende:

  • U mag niet reizen.
  • Volg de adviezen op van de lokale gezondheidsdienst en de maatregelen die gelden in dat land.
  • Blijf waar u bent (in isolatie) tot de klachten over zijn. 

Heeft u minstens 24 uur geen klachten die passen bij corona? Dan kunt u weer reizen en naar Nederland komen.

Ook medereizigers in quarantaine

Als u corona heeft moeten de mensen waarmee u reist mogelijk ook in quarantaine. U blijft dan allemaal op de plek waar u bent en ontvangt geen bezoek. U mag niet reizen.

Klachten bij terugkeer in Nederland

Krijgt u bij terugkeer in Nederland klachten die passen bij corona? Laat u zo snel mogelijk testen bij de GGD. U maakt een afspraak door te bellen naar: 0800-1202. Of door online een testafspraak te maken met uw DigiD.

Testen op Schiphol na terugkeer uit een COVID-19-risicogebied niet meer mogelijk

In augustus en september liep er een proef. Reizigers die aankwamen op Schiphol uit oranje gebied konden zich laten testen in een teststraat op Schiphol.

De proef is op 13 september afgerond. U kunt zich dus niet meer op Schiphol laten testen. Komt u terug uit risicogebied en krijgt u klachten? Maak dan een testafspraak via de GGD.

COVID-19-vrij-verklaring reizen buitenland

De GGD geeft geen COVID-19-vrij-verklaring voor reizen naar het buitenland af. De GGD test alleen mensen die klachten hebben die passen bij het coronavirus.

Er zijn wel commerciële partijen die COVID-19-vrij-verklaringen aanbieden. Deze verklaring moet u zelf betalen. De overheid vergoedt dit niet.