Testen op het coronavirus in het buitenland

Bent u in het buitenland en heeft u klachten die passen bij het coronavirus? Dan mag u niet naar Nederland reizen. Om terug naar Nederland te kunnen heeft u een negatieve testuitslag nodig.

Negatieve testuitslag nodig

U moet als reiziger uit de meeste landen een negatieve testuitslag laten zien als u naar Nederland reist. 

Bij aankomst in quarantaine

Ga bij terugkomst direct 10 dagen in quarantaine . Door een coronatest te doen op dag 5 kunt u de duur van de quarantaine eventueel verkorten.

In het buitenland en besmet met corona

Bent u getest in het buitenland en blijkt uit de uitslag dat u corona heeft (positieve uitslag)? Dan geldt voor u het volgende:

  • U mag niet reizen.
  • Volg de adviezen op van de lokale gezondheidsdienst en de maatregelen die gelden in dat land.
  • Blijf waar u bent (in isolatie) tot de klachten over zijn. 

Heeft u minstens 24 uur geen klachten die passen bij corona? Dan kunt u weer reizen en naar Nederland komen.

Ook medereizigers in quarantaine

Als u corona heeft moeten de mensen waarmee u reist mogelijk ook in quarantaine. U blijft dan allemaal op de plek waar u bent en ontvangt geen bezoek. U mag niet reizen.

Klachten bij terugkeer in Nederland

Krijgt u bij terugkeer in Nederland klachten die passen bij corona? Laat u zo snel mogelijk testen bij de GGD. U maakt een afspraak door te bellen naar: 0800-1202. Of door online een testafspraak te maken met uw DigiD.

COVID-19-vrij-verklaring reizen naar buitenland

De GGD geeft geen COVID-19-vrij-verklaring voor reizen naar het buitenland af. De GGD test alleen mensen die klachten hebben die passen bij het coronavirus.

Er zijn wel commerciële partijen die COVID-19-vrij-verklaringen aanbieden. Deze verklaring moet u zelf betalen. De overheid vergoedt dit niet.