Testen op het coronavirus in het buitenland

Bent u in het buitenland en krijgt u klachten die passen bij het coronavirus? Neem contact op met de lokale gezondheidsdienst en laat u testen. Wacht met reizen (naar Nederland) tot uw klachten over zijn.  

Ik ga op vakantie naar het buitenland. Kan ik mij daar laten testen als ik klachten krijg?

Bent u in het buitenland en ontwikkelt u corona gerelateerde klachten? Meld u dan bij de medische hulpverlening ter plaatse, volg de adviezen van de lokale gezondheidsdienst en laat u testen als dat kan.

Meer informatie over het coronavirus reizen naar het buitenland.

Ik ben in het buitenland en ben besmet met het coronavirus. Wat moet ik doen?

Bent u positief getest op het coronavirus in het buitenland? Dan mag u niet reizen. Volg de adviezen op van de lokale gezondheidsdienst en de maatregelen die gelden in dat land. Ga pas weer reizen als de klachten 24 uur over zijn.

Ik ben in het buitenland en ben positief getest op het coronavirus. Kan ik terug naar Nederland?

Nee. Blijf waar u bent (in isolatie) tot de klachten over zijn. Bent u minstens 24 uur klachtenvrij? Dan kunt u weer reizen en naar Nederland komen. Mogelijk moeten medereizigers in quarantaine.

Moet u in het buitenland in quarantaine, bijvoorbeeld omdat u contact heeft gehad met iemand met corona? Dan mag u niet reizen.

Wat moet ik doen als ik terug ben uit het buitenland en na thuiskomst klachten krijg?

Ontwikkelt u bij terugkeer in Nederland klachten? Laat u zo snel mogelijk testen bij de GGD. U maakt een testafspraak door te bellen naar het landelijke afsprakennummer: 0800-1202.

Wat moet ik doen bij terugkeer in Nederland uit een risicogebied?

Ook al heeft u geen klachten, ga direct na thuiskomst 2 weken in thuisquarantaine als u uit een risicogebied komt. Heeft u wel klachten? Laat u zo snel mogelijk testen. U maakt een testafspraak door te bellen naar het landelijke afsprakennummer: 0800-1202.

Kan ik mij op Schiphol laten testen als ik terugkeer uit een oranje gebied vanwege corona?

Ja. Naast het dringende advies tot thuisquarantaine, krijgen reizigers uit oranje gebied vanwege corona vanaf half augustus op Schiphol direct een coronatest aangeboden. Alle reizigers uit een oranje gebied vanwege corona moeten in thuisisolatie. Als de test positief is, start er ook een bron- en contactonderzoek.

Kan ik een non-covid verklaring krijgen van de GGD als ik op reis ga naar het buitenland?

Nee. De GGD geeft geen non-covid verklaringen af. De GGD test alleen mensen die klachten hebben die passen bij het coronavirus. Er zijn wel commerciële partijen die non-covid verklaringen aanbieden. Deze verklaring moet u zelf betalen. De overheid vergoedt dit niet.