Coronatest in het buitenland of op vakantie in Nederland

Ga niet op reis. Bent u toch in het buitenland en heeft u klachten die passen bij het coronavirus? Dan mag u niet naar Nederland reizen. Laat u testen. Om terug naar Nederland te kunnen heeft u een negatieve testuitslag nodig. Bent u op vakantie in eigen land en heeft u klachten? Blijf binnen en laat u zo snel mogelijk testen.

Naar Nederland reizen

U moet als reiziger uit de meeste landen een negatieve testuitslag laten zien als u naar Nederland reist. Ga bij terugkomst direct 10 dagen in quarantaine . Door een coronatest te doen op dag 5 kunt u de duur van de quarantaine eventueel verkorten.

In het buitenland en besmet met corona

Bent u getest in het buitenland en is de uitslag positief (u heeft corona)? Dan geldt het volgende:

  • U mag niet reizen.
  • Volg de adviezen op van de lokale gezondheidsdienst.
  • Houd u aan de maatregelen die gelden in dat land.
  • Blijf waar u bent (in isolatie) tot de klachten over zijn. 

Coronatest voor reizen

De GGD geeft geen COVID-19-vrij-verklaring voor reizen naar het buitenland af. De GGD test alleen mensen die klachten hebben die passen bij het coronavirus.

Er zijn wel commerciële partijen die COVID-19-vrij-verklaringen aanbieden. Deze verklaring moet u zelf betalen. De overheid vergoedt dit niet.

Klachten op vakantie in Nederland

Bent u op vakantie in eigen land en krijgt u klachten die passen bij het coronavirus? Blijf dan binnen op uw vakantieverblijf en ga niet reizen. Laat u zo snel mogelijk testen bij een testlocatie in de buurt van uw vakantieadres.