Zelftesten en het coronavirus

Een zelftest is een coronatest die u zelf thuis voor de zekerheid kunt afnemen. Bijvoorbeeld als u naar school of werk moet. Zelftesten zijn niet bedoeld om te testen bij klachten of om te testen voor toegang tot een evenement.

Testen die geschikt zijn als zelftest

Een zelftest is een antigeensneltest die u zelf thuis kunt afnemen. Op de verpakking van de zelftest moet een CE-logo staan. Er zijn twee soorten zelftesten met een CE-logo:

  • Zelftesten met CE-logo met daarachter een getal van 4 cijfers;
  • Zelftesten met CE-logo zonder een getal.

Op dit moment staat op de meeste verpakkingen van antigeentesten een CE-logo zonder een getal. Deze zelftesten zijn te koop dankzij een tijdelijke ontheffing. Op Rijksoverheid.nl vindt u een overzicht met de antigeensneltesten die een tijdelijke ontheffing hebben. Deze mogen dus ook als zelftest worden verkocht. Er moet altijd een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing bij een zelftest zitten met informatie over wat de uitslag betekent.

Zelftesten kunnen de veiligheid vergroten

Zelftesten zijn bedoeld als extra middel om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Door sneltesten te gebruiken kunnen besmettingen eerder opgespoord worden. Dat zorgt voor meer veiligheid als u met mensen in contact komt. Bijvoorbeeld als u naar school gaat, of als u in een functie werkt waarin thuiswerken niet mogelijk is.

Bekijk de video 'Waar kun je een corona zelftest voor gebruiken?' op YouTube

Zelftesten niet voor testen bij klachten, bij verhoogd risico of voor toegang

De uitslag van een zelftest is minder nauwkeurig. Gebruik daarom zelftesten niet als u:

  • coronaklachten heeft;
  • dichtbij iemand met corona was;
  • terugkeert uit een hoog-risicogebied;

Maak in deze gevallen nog steeds een testafspraak bij de GGD. 

Bij de GGD wordt u door een professional getest en zijn de testmethoden nauwkeuriger. De uitslag is dan betrouwbaarder.

Zelftesten zijn ook niet bedoeld als toegangstest.

Gebruik zelftest

Een zelftest is een antigeentest die u volledig zelf uitvoert. U neemt dus zelf slijm af uit uw neus en analyseert dit direct zelf.

Het resultaat is iets minder betrouwbaar dan een test in de teststraat. Want de test wordt niet door een professional gedaan. U kunt met een zelftest de kans op een ongemerkte besmetting verkleinen, maar zeker niet uitsluiten. De betrouwbaarheid hangt af van de afname. Volg de gebruiksaanwijzing dus goed op. U bent zelf verantwoordelijk om de test goed af te nemen. En om een positieve uitslag door te geven aan de GGD als dat nodig is.

Bekijk ook de eenvoudige uitleg van zelftesten op de website van Steffie.

Positieve zelftest

Is de uitslag van de zelftest positief? Dan heeft u waarschijnlijk corona. U moet dan maatregelen treffen, zoals thuisblijven. Ook uw huisgenoten blijven thuis. Én u moet de uitslag laten bevestigen door een test door de GGD. Een zelftest is namelijk minder betrouwbaar dan de test op de GGD testlocatie. Hierdoor is er kans dat uw positieve uitslag vals alarm is. Als de hertest bij de GGD negatief is, mogen u en uw huisgenoten weer naar buiten.

Negatieve zelftest

Is de uitslag van de zelftest negatief? Dan heeft u waarschijnlijk geen corona. Maar let op: een negatieve testuitslag is bij een zelftest minder betrouwbaar dan bij een test die door een professional is afgenomen. Blijf dus voorzichtig en blijf u houden aan de basisregels tegen verspreiding van het coronavirus, zoals afstand houden, handen wassen en thuisblijven bij klachten. Blijf ook extra voorzichtig rondom mensen met een kwetsbare gezondheid.