Doel corona zelftest

26 november 2021: De informatie op deze pagina wordt mogelijk aangepast na de persconferentie van het kabinet van 19.00 uur.

Deze informatie over het gebruik van zelftesten verandert mogelijk binnenkort na het 130e advies van het OMT. Het kabinet, GGD en RIVM bekijken nog wat er precies moet veranderen.

Het doel van corona zelftesten is om verspreiding van het virus te voorkomen. Met een zelftest kunt u een besmetting al opsporen voordat u klachten heeft. Een besmetting die u anders niet of later zou vinden. Zo voorkomt u dat u het virus al doorgeeft zonder dat u het doorheeft.

Zelftesten voorkomen verdere verspreiding van het coronavirus

Als u besmet bent met het coronavirus, dan is het virus al enkele dagen voordat u klachten krijgt in de neusholte te vinden. Dat is de reden om uzelf zonder klachten te testen. In deze fase van de infectie kunt u het virus al doorgeven. Door een zelftest te doen, spoort u besmettingen eerder op die u anders niet of later zou vinden. Dat zorgt voor meer veiligheid als u met mensen in contact komt. Bijvoorbeeld als u naar school gaat, terugkeert van vakantie of naar uw werk gaat. Zo voorkomt u verdere verspreiding van het coronavirus.