Geschikte corona zelftesten

Zelftesten die geschikt zijn om te gebruiken, herkent u aan een CE-logo op de verpakking. U kunt ze bijvoorbeeld kopen bij de drogist of apotheek.

Geschikte zelftesten hebben CE-logo

Een zelftest is een antigeensneltest die u zelf thuis kunt afnemen. Op de verpakking van de zelftest moet een CE-markering staan. Met daarachter een getal van 4 cijfers. Deze testen zijn door professionele keuringsinstanties veilig bevonden en goedgekeurd om zelf te gebruiken.

Nederlandse gebruiksaanwijzing bij corona zelftest

Er moet altijd een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing bij een zelftest zitten. De betrouwbaarheid van de zelftest is afhankelijk van de manier waarop u de zelftest afneemt. Volg daarom precies de gebruiksaanwijzing.

Samenstelling zelftest

Wilt u weten wat de samenstelling van de zelftest is? Neem dan contact op met de fabrikant van de zelftest. De contactgegevens van de fabrikant staan in de gebruiksaanwijzing.

Speeksel zelftesten

Er zijn ook zelftesten op de markt die gebruik maken van een afname van speeksel in plaats van via de neus. Uit recent onderzoek blijkt dat een speeksel-zelftest een minder betrouwbaar resultaat geeft dan een zelftest die werkt met een neusafname.

Zelftesten met een ontheffing

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in het voorjaar van 2021 ontheffingen verleend aan fabrikanten om hun product versneld als zelftest op de markt te kunnen brengen. Zodat mensen ze snel konden kopen. Deze zelftesten zijn te herkennen aan een CE-markering zonder een getal. Op het product moet staan aangegeven dat het om een product met een ontheffing gaat.

De ontheffingen zijn per 31 december 2021 verlopen. Fabrikanten en distributeurs mogen deze producten daarom niet meer op de markt aanbieden. Verkopers als apothekers, drogisterijen en supermarkten mogen hun ingekochte voorraad nog wel verkopen.