Situaties waarin u wel of geen corona zelftest gebruikt

Een zelftest is een coronatest die u zelf thuis kunt gebruiken, voor de zekerheid of als u klachten heeft Ook als u volledig bent gevaccineerd of al corona heeft gehad. Na een positieve zelftest doet u altijd een extra test bij de GGD.

Zorg dat u altijd een paar testen in huis heeft.

Situaties waarin u wel zelftest gebruikt

Handleidingen en hulp bij zelftest

Een zelftest is niet moeilijk. Lees de informatie bij de zelftest goed door. 

Zie ook: Hoe werkt een zelftest (Steffie)

Ook testen na volledige vaccinatie

Bij klachten is het advies om altijd een test te doen, ook als u gevaccineerd bent of eerder corona heeft gehad. De vaccinatie zorgt ervoor dat uzelf minder klachten heeft bij een besmetting met het virus. Maar u kunt nog met het virus besmet raken en het virus overdragen op anderen.

Situaties waarin u geen zelftest gebruikt

De uitslag van een zelftest is minder nauwkeurig dan die van veel andere coronatesten. Gebruik daarom geen zelftest als u:

  • kwetsbaar of ernstig ziek bent, of als u in contact komt met kwetsbare personen. In deze gevallen volstaat een zelftest niet en is het advies om u bij de GGD te laten testen.
  • in quarantaine zit. U kunt de quarantaine alleen beëindigen door op dag 5 bij de GGD te testen.
  • op geen enkele manier thuis kunt werken. En op uw werk in aanraking komt met kwetsbare mensen. Er gelden dan andere RIVM-richtlijnen voor het testbeleid.

Maak in deze gevallen nog steeds een testafspraak bij de GGD. Daar neemt een professional de test af en is de uitslag is dan nauwkeuriger.

U kunt ook geen zelftest gebruiken:

Geen zelftest binnen 8 weken na positieve coronatest bij GGD

Had u coronaklachten en heeft u uzelf laten testen bij de GGD? En was deze test positief? Dan hoeft u geen zelftest te gebruiken binnen 8 weken na uw positieve test. 

Had u coronaklachten en heeft u zich laten testen bij de GGD? Maar was de test negatief? Dan kunt u wel een zelftest blijven gebruiken. 

Weer klachten: opnieuw naar de GGD

Heeft u 8 weken na een positieve test bij de GGD opnieuw coronaklachten? Laat u dan opnieuw bij de GGD testen.

Zelftesten kopen bij drogist of supermarkt

Het is handig om altijd 1 of meerdere zelftesten in huis te hebben. U koopt deze bij drogist of supermarkt. U moet een positieve zelftest altijd laten bevestigen met een test bij de GGD.