Situaties waarin u wel of geen corona zelftest gebruikt

Een zelftest is een coronatest die u zelf thuis kunt gebruiken, voor de zekerheid of als u klachten heeft Ook als u volledig bent gevaccineerd of al corona heeft gehad. Na een positieve zelftest doet u altijd een extra test bij de GGD.

Zorg dat u altijd een paar testen in huis heeft.

Situaties waarin u wel zelftest gebruikt 

Situatie waarin kind een zelftest gebruikt

Kijk ook in welke situaties een kind wel of geen zelftest gebruikt.

Handleidingen en hulp bij zelftest

Een zelftest is niet moeilijk. Lees de informatie bij de zelftest goed door. 

Zie ook: Hoe werkt een zelftest (Steffie)

Ook testen na volledige vaccinatie

Bij klachten is het advies om altijd een test te doen, ook als u gevaccineerd bent of eerder corona heeft gehad. De vaccinatie zorgt ervoor dat uzelf minder klachten heeft bij een besmetting met het virus. Maar u kunt nog met het virus besmet raken en het virus overdragen op anderen.

Situaties waarin u geen zelftest gebruikt

De uitslag van een zelftest is minder nauwkeurig dan die van veel andere coronatesten. Gebruik daarom geen zelftest als u:

Maak in deze gevallen nog steeds een testafspraak bij de GGD. Daar neemt een professional de test af en is de uitslag is dan nauwkeuriger.

U kunt ook geen zelftest gebruiken:

Geen zelftest binnen 8 weken na positieve coronatest bij GGD

Had u coronaklachten en heeft u uzelf laten testen bij de GGD? En was deze test positief? Dan hoeft u geen zelftest te gebruiken binnen 8 weken na uw positieve test. 

Had u coronaklachten en heeft u zich laten testen bij de GGD? Maar was de test negatief? Dan kunt u wel een zelftest blijven gebruiken. 

Weer klachten: opnieuw naar de GGD

Heeft u 8 weken na een positieve test bij de GGD opnieuw coronaklachten? Laat u dan opnieuw bij de GGD testen.

Zelftesten kopen bij drogist of supermarkt

Het is handig om altijd 1 of meerdere zelftesten in huis te hebben. U koopt deze bij drogist of supermarkt. U moet een positieve zelftest altijd laten bevestigen met een test bij de GGD.