Situaties waarin u wel of geen corona zelftest gebruikt

Een zelftest is een coronatest die u zelf thuis voor de zekerheid kunt gebruiken. Ook als u volledig bent gevaccineerd. Bijvoorbeeld als u veilig naar school of werk wilt. Gebruik de zelftest vooral niet als u coronaklachten heeft. Maak dan een afspraak bij de GGD.

Situaties waarin u wel zelftest gebruikt

U kunt de zelftest in de volgende situaties gebruiken als u geen klachten heeft:

  • Als u thuiskomt in Nederland na een vakantie in een land met ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies geldt het dringende advies om u te testen. Ook als u vooraf aan uw terugreis bent getest. Dit kan met een zelftest of een test bij de GGD. Lees meer over het testadvies na aankomst in Nederland.
  • Voordat u weer naar werk gaat.
  • Voordat je als leerling weer naar school gaat of als u op een school werkt. Dit geldt voor het basisonderwijs, speciaal (basis) onderwijs en voortgezet (speciaal) onderwijs. Leerlingen krijgen deze zelftesten via de school. Meer informatie over zelftesten voor scholen.
  • Voordat je als student weer naar je opleiding in het mbo of hoger onderwijs (hbo en wo) gaat. Of als u daar werkt. Meer informatie over zelftesten in het mbo en over zelftesten in het hoger onderwijs.
  • Voordat u als medewerker naar de kinderopvang gaat of als u gastouder bent. Meer informatie vindt u op Zelftestenkinderopvang.nl

Ook na volledige vaccinatie

Een zelftest doen is ook verstandig als u gevaccineerd bent. De vaccinatie zorgt ervoor dat uzelf minder klachten heeft bij een besmetting met het virus. Maar u kunt nog met het virus besmet raken en het virus overdragen op anderen.

Bekijk ook:

De video 'Waar kun je een corona zelftest voor gebruiken'(YouTube).

Situaties waarin u geen zelftest gebruikt

De uitslag van een zelftest is minder nauwkeurig dan die van veel andere coronatesten. Gebruik daarom geen zelftest als u:

Maak in deze gevallen nog steeds een testafspraak bij de GGD. Bij de GGD neemt een professional de test af en zijn de testmethoden nauwkeuriger. De uitslag is dan betrouwbaarder.

Geen zelftest binnen 8 weken na positieve coronatest bij GGD

  • Had u coronaklachten en heeft u uzelf laten testen bij de GGD? En was deze test positief? Dan hoeft u geen zelftest te gebruiken binnen 8 weken na uw positieve test. 
  • Heeft u binnen 8 weken na een positieve test bij de GGD opnieuw coronaklachten? Laat u dan opnieuw bij de GGD testen.
  • Had u coronaklachten en heeft u zich laten testen bij de GGD? Maar was de test negatief? Dan kunt u wel een zelftest blijven gebruiken. 

Ook geen zelftest bij coronabewijs voor evenementen of reizen

Gebruik ook geen zelftest als coronabewijs voor een evenement of reis naar het buitenland.